Режисьорът Николай Василев: "Формулата на Тео" е много работа и никакво оплакване

| обновено на 29.08.19 в 10:06

Тео или Теодосий Теодосиев е преподавателят по физика, който за повече от четири десетилетия е обучил в школата си десетки шампиони от световни олимпиади. Той е и главният герой на документалният филм "Формулата на Тео", чийто сценарист и режисьор е Николай Василев.

"Формулата на Тео" се радва на изключителна популярност във Варна, а сред посетителите на последната прожекция, която беше в рамките на филмовия фестивал "Любовта е лудост", преобладаваха децата в тийнейджърска възраст", каза за Радио Варна режисьорът.

Сред въпросите, които лентата задава са "Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

"Онова, което съм се опитвал да правя, е да произвеждам незаменими хора. Формулата на Тео е много работа и никакво оплакване", синтезирано пояснява главният герой във филма.

Как се прави подобен филм?

- Филм за физик, за учител по физика се прави доста трудно.

Защо да се прави трудно?

- Киното иска някакъв екшън да има, да има някакво развитие, някакво движение, докато най-активното движение на Тео е да пише по дъска с тебешир. В този филм направихме един учител по физика интересен и той в момента има някаква ексцесия от положителна енергия, от искане да бъде видян този филм, да бъде посрещнат самия Тео в различни градове. Звънят ни от чужбина, от българските общности с желание да го видят и извън България.

Как се разказва формулата на Тео от креативен човек на други, които не са също така тясно специализирани в областта на точните науки?

- Този филм не е само за физици, тъй като самият Тео не е само физик. Преди да бъде учител по физика е искал да бъде поет, рисувал е...И това е може би част от неговия успех. Той прави някаква смесица между артистичното и хуманитарното. Той е творец в това, което прави. В този смисъл той ползва физиката като условие, върху което да се разкаже една история...

Цялото интервю с Николай Василев за лентата "Формулата на Тео" може да чуете в звуковия файл.

Трейлърът на филма може да видите тук.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Домашното образование привлича все повече родители

В навечерието на новата учебна година, когато повечето деца ще тръгнат отново на училище и ще влязат в класните стаи, една част от българските семейства ще оставят децата си вкъщи, за да продължат тяхното обучение не в конвенционалното училище, а у дома. Цифрата се увеличава с всяка година и от близо 200 семейства през 2017 г. днес те са над..

публикувано на 13.09.19 в 07:00

Jen Majura от EVANESCENCE: Музиката наистина свързва хората!

Две години след първата им поява в България, двукратните носители на наградата "Грами", EVANESCENCE, се завръщат с грандиозно шоу и първи самостоятелен концерт в София. Феновете ще могат да се насладят на най-големите хитове на групата на 11 септември 2019. Четири години по-рано към EVANESCENCE се присъединява китаристката Jen Majura, с която..

публикувано на 10.09.19 в 11:01

Ясен Гюзелев: "Живея с автора и историята, която илюстрирам"

„Очевидно истината за света, за смисъла се носи от всеки от нас. И взирането навътре в себе си, най-вероятно, е по-поучително от наблюдението на цялата Вселена. Ние сме толкова малки, но в нас се събира логиката и смисъла на всичко, на всички закони на природата, които действат в самите нас. Когато успеем да разберем самите себе си, значи сме..

публикувано на 06.09.19 в 10:33

Белин Моллов: Старата архитектурата е като старо злато

Архитектурното наследство на България, майсторски изобразено с акварел, представя арх. Белин Моллов във Варна в навечерието на празника на Съединението – 6 септември. Родом от Русе, израснал и формирал вкуса си във впечатляваща с архитектурните си шедьоври градска среда, Белин Моллов започва да рисува още като ученик. Първата си изложба..

публикувано на 05.09.19 в 19:35

Магията на къната с Цвети

И днес на сцената на Fun city + предстои интересна среща. От 17 до 20 ч. Цветелина Петкова ще рисува с къна, ще разкаже за смисъла и символиката на това източно изкуство, наречено Махенди. Казва се Цветелина, но всички й казват Цвети! Повече от цветна е. И обича цветя. Най-вече да ги рисува с къна! Не е магьосница, но е магична...

обновено на 04.09.19 в 06:40
снимка: Фейсбук

Теодор Роков - eдинственият българин в международната експедиция "Абора 4"

Единственият българин в международната експедиция "Абора 4" ,варненецът Теодор Роков ,се завърна в морската столица от Троя след 10-дневно плаване на борда на тръстиковия кораб.Припомням, че крайната цел на експедицията е остров Крит, в момента тръстиковият кораб е в Егейско море. Мисията на "Абора 4" ,водена от Доминик Гьорлиц е да установи дали..

публикувано на 02.09.19 в 16:35

Удоволствието и ползите от плуването

Плуването е един от най-често практикуваните спортове както от децата, така и от възрастните. То е една от най-добрите тренировки, които можете да практикувате целогодишно, на открито през по-топлите месеци или на закрито през есенно-зимния сезон. Когато става дума за универсалната тренировка, която да раздвижва цялото тяло, да..

публикувано на 31.08.19 в 10:19