Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие в миналото на Балчик с Асен Петков

Преди да съществуват фотографските дронове, един пилот - изтребител от Военновъздушните сили на България, Асен Петков (1922-1976), създава стотици пейзажи, които разкриват град Балчик от птичи поглед. Това е младият мъж, отложил кариерата на художник, за да стане пилот, и художникът, изоставил страстта си летенето, за да съхрани завинаги любимия град върху живописните си платна.

Една изложба, представяща творчеството на един български творец с изключително интересна житейска биография. Художник, не-познат за широката публика на България, но много обичан и ценен от всички влюбени в красотата на крайбрежното градче, ви очаква в Балчишката градска галерия. Творчеството му е събрано от Queens Winery House Балчик.

Ретроспективната изложба на Асен Петков, едновременно с първото монографично изследване за художника, направено от д-р Пламена Ди-митрова-Рачева – директор на Градската художествена галерия във Варна, е на вниманието на балчишката общественост в ХГ – Балчик до 5 юли. Творчеството му е показано в морската столица през 2016 г. Тя сподели интересни моменти от живота му.

Асен Петков е роден през 1922г. в село Рашково, между Мездра и Ботевград. Завършва Художествената гимназия в София, като изучава живопис при известния български художник проф. Иван Христов.

След гимназията, по време на Втората световна война, той отбива военната си служба в летището в Божурище край София. Изпратен е в подофицерската школа за пилоти в Долна Митрополия и става летец.

По време на първата фаза на войната през 1944 г., на 28 декември при един от разузнавателните полети неговият самолет е свален от немската защита при Велес. Оцелява по чудо. Успява да го приземи и да излезе. Едната му ръка е тежко увредена. Преминава фронтовата линия, като бива хванат от гръцките партизани. Лекувайки го, те го спасяват, а след това го предават на англичаните. Така попада във военнопленнически лагер в Солун, но пак гръцките партизани успяват да го измъкнат и декември 1944 г. той се завръща в България. В Божурище на паметника неговото име е било записано

като геройски загинал. Асен Петков води продължителна кореспонденция, за да махнат името му от там.

През 1945 г., когато България получава на въоръжение самолети от Съветския съюз, една част от тях - изтребителите Як-9, са базира-ни на летището в Балчик. Асен Петков идва тук, за да служи като фелдфебел.

В Балчик среща своята съпруга Пенка от с. Змеево, за която се жени през 1945 г. и имат двама сина. След като се пенсионера, работи към пътно управление, но се отказва и започва да рисува. Балчик е изключително вдъхновяващ, а за него изкуството е било достатъчно близко и желано, за да се върне в една по-късна възраст към това начинание. През 1958 г. е първата му картина с пейзажи от Балчик.

Сюжетите, които избира Асен Петков за изкуството си от града, са пaнорамни пейзажи с поглед от Сухото дере, от морския пристан към брега, към хълма на духовете, хълма Сиври, махалата с румънските вили, вилата на семейство Щорк, вила Ивка, в която са летували сираците от войната.

В изкуството му присъстват пейзажи от махалата Ехото, Тузлата, южните склонове на циганската махала, Двореца, Тихото гнездо, красивите кътчета от парка, градината на Аллаха, морският бряг с несъществуващия вече пристан, заливи с рибарски лодки и хижи. Всички те носят романтичен привкус, защото са огрени от лятното слънце или пълната луна и са изпълнени с емоцията на съзерцанието и спомена.

Петков не рисува по фотографии. Скицира пейзажи от натура с молив и след това ги пренася върху живописни платна. Картините си рисува през зимните месеци, като подготвя около 100 платна за продан през летния сезон, сподели още изкуствоведът Пламена Рачева.

Художникът от Балчик Асен Петков е самобитен творец в българското изкуство. Картините му впечатляват с първичната си сила, с необяснимо въздействие емоционално да ни внушат носталгия. Съзнателно е търсил чувство за преклонение пред красотата на древния морски град, в който пътищата на историята изграждат краси-вия му и неповторим образ и чар.

Много домове в Балчик притежават картини на Асен Петков, негови творби има в Европа и цял свят. Атрактивен човек, който е общувал обикновено на чаша мастика. Показвал е творчеството си пред входа на Двореца или около трона на Мария. Всички са го знаели, отнасяли са неговите картини, защото са изпълнени със светлина и красота.


Още подробности в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

От 08-ми до 23-ти май 2024 г.  Арт Галерия  Le Papillon Ви представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които..

публикувано на 10.05.24 в 13:26

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26