Първи обобщени резултати от евровота в 12 страни членки на ЕС се чакат към 21.15 часа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите обобщени резултати от 12 страни членки се очакват в 21.15 ч. българско време, а първото разпределение на мандатите в новия Европейски парламент - 15 минути след полунощ. Интересен факт е, че в Белгия се провеждат избори „3 в 1“ - европейски, федерални и регионални. 

Пред Европейския парламент има и много палатки, в които различни неправителствени организации провеждат дебати по важни въпроси от дневния ред на ЕС.

Франческо Гуарцоне се занимава с програмата „Еразъм“. Казва, че е направил всичко възможно да накара тези, които са минали обучение по програмата, да гласуват на изборите за Европейски парламент и в момента е тук, за да покаже колко е важен този вот. Определя момента като исторически: „Мисля за тези страни, които искат да се присъединят към Шенген и за онези, които предпочитат стените през свободното движение. Смятам, че сега е моментът европейците да кажат, че това няма да мине и че трябва да се придържаме към най-доброто от европейската политика като солидарността. Трябва да останем единни, тъй като сме по-силни заедно, отколкото разделени“.

На логичното предположение, че не е фен на италианския вицепремиер Салвини, Франческо отговаря лаконично с „не“.

Паоло Вака е генерален секретар на Съюза на европейските федералисти. Посланието, което неговата организация отправя - гласувайте за партии, които са проевропейски настроени. На въпрос на „Хоризонт“ за вероятността  популистите и крайнодесните да станат трета политическа сила в новия Европарламент, Вака отговаря: „На този етап сме оптимисти. Надяваме се, че това няма да се случи и че проевропейските партии ще постигнат далеч по-голям консенсус от този, на който хората се надяват, както и че в полунощ ще имаме положителни резултати“.

„Ако не, проевропейските партии трябва да постигнат споразумение за реформите, които да бъдат осъществени, за да се придвижва Европа напред, въпреки опозицията на популистите и националистите. Мисля, че проевропейски настроените са все още широко мнозинство - и сред политиците, и сред обикновените хора“ казва Вака.

Кристиян Скариварбек е от Европейското международно движение. Определя го като паневропейско, което присъства в около 30 страни, сред които и България. За разлика от Паоло Вака, той е по-сдържан в оптимизма си по отношение на популистите и крайно десните: „Опасността е съвсем реална и всеки трябва да си даде сметка за това. Затова и ние твърдо защитавахме идеята, че трябва да се гласува и се опитахме да мобилизираме хората да го направят за бъдещето, което те искат. Така и повече хора ще бъдат представени в Европейския парламент“. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Старият пазар, разположен върху покритата част на „Източен охранителен канал“ на ул. “Моряшка”, беше разрушен след наводнението през юни 2014-а.

Нов пазар ще бъде изграден в "Аспарухово"

“Аспарухово” отново ще има пазар. Предложението до Общинския съвет на Варна е подкрепено от подписка, в която се включиха над 1000 аспаруховци.  Старият пазар, част от който беше разположен върху покритата част на „Източен охранителен канал“ на ул. “Моряшка”, беше разрушен след наводнението през юни 2014-а. Оттогава в кваратала няма пазар за..

публикувано на 21.10.19 в 14:26

Морето изхвърли диво прасе

Труп на дива свиня изхвърли морето в Балчик, на брега между втора и трета буна. Сигналът за мъртвото животно е подаден в събота следобед първо на телефон 112, съобщиха от Общинския съвет за сигурност. Това е причината жандармерия да отцепи района, докато специалисти взимат проба за болестта Африканска чума по свинете и обработката на трупа за..

публикувано на 21.10.19 в 14:02

Нови протести в Барселона тази вечер

Нови протести се организират в социалните мрежи за тази вечер в Барселона, предупреждават от МВнР. По информация на българското генерално консулство в Барселона настроението сред по-голямата част от жителите е за мирни протести. Въпреки това препоръката към българските граждани е да не предприемат без..

публикувано на 21.10.19 в 09:29

Адреси без вода

На 21.10.2019 г. от 08:00 до около 17:00 часа без вода ще бъдат с. Разделена и Фереботен комплекс, гр. Белослав; Във Варна без вода днес е долната част на кв."Галата" и около Арабско селище от 10 до около 15 часа; Без вода са и в Шабла, на ул. "Ком" до 17ч. днес.

публикувано на 21.10.19 в 08:54

Безплатни профилактични прегледи за деца в МЦ "Младост" във Варна

Медицински център "Младост“ - Варна обявява дни на отворените врати за провеждане на безплатни профилактични прегледи на опорно-двигателния апарат, Индекс телесно тегло и телесен състав на организма при деца от 7 до 18 години.  Кампанията започва днес и ще продължи до 8-ми ноември и има за цел да акцентира върху контрола на телесното тегло на..

публикувано на 21.10.19 в 07:40
Природа

МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. "Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са..

публикувано на 21.10.19 в 07:30

Без тежкотоварни автомобили по пътя Обзор-Слънчев бряг

От днес - 21 октомври, ще бъде забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона по пътя Обзор – Слънчев бряг. Причина са ремонтните дейности на водосток при 185-ти км., съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути през проходите „Айтоски“ и „Ришки“...

публикувано на 21.10.19 в 06:58