Ваня Григорова: Работодателите в туризма гонят българските работници от Черноморието

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Държавата няма никаква визия за развитието на бизнеса. Тя е просто наблюдател, а не активен участник в икономиката. Мнението е на председателя на  Сдружение "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Според нея, туристическият сектор буквално гони българските работници от Черноморието. Бизнесът се оплаква, че няма работна ръка, но в същото време предлага ниски заплати и лоши условия на труд. Това заяви Ваня Григорова в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”, като подчерта, че не всички бизнесмени в сектора на туризма са еднакви, но все пак общата тенденция е такава:

Виждаме интервюта с работодатели по курортите, които се оплакват, че вече няма и украинци, които да искат да работят. Украинците просто те видяха какво може да получат в България и вече не искат да идват на работа тук.

Ваня Григорова коментира и думите на финансовия министър Владислав Горанов, според когото Европейската комисия не ни позволява да разнообразяваме ставките на ДДС:

ЕК позволява една стандартна ставка, каквато е при нас - 20%, две намалени ставки - между 20 и 5 процента, една супер намалена - под 5% и нулева. Виждате колко разнообразни варианти предлага комисията, а на нас ни се обяснява, че това не е възможно.

Подробностите са в интервюто, в което Ваня Григорова коментира и предложението за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев:ВИЖТЕ ОЩЕ

1 милиард лева до края на годината в подкрепа на земеделската общност

До края на годината Министерството на земеделието планира паричен поток от около 1 милиард лева по различни инструменти в подкрепа на земеделската общност. Съвместно с Българската агенция по храните се подготвят и промени в подзаконовата нормативна база в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това съобщи днес при посещението си в Добрич министърът..

публикувано на 21.10.19 в 17:34

Саркис Караджиян: 30 милиона лева са задълженията на В и К - Добрич

Над 30 милиона лева са задълженията на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“. Те са към басейновите дирекции и към основния акционер – В и К-Бургас. Това каза в интервю за предаването „Пост фактум“ на Радио Варна новият директор на водоснабдителното дружество в Добрич Саркис Караджиян. Повече от 70 процента от приходите отиват за плащане на..

публикувано на 21.10.19 в 17:20

Роботи решават проблема с дефицита на кадри в туризма

Основен проблем в хотелиерския бранш в страната е липсата на квалифициран персонал. Причината е в слабата мотивация на служителите. Това твърдят Феодор Василев и Георги Луканов, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна.  Те са разработили проект с киоск, за автоматизация в хотелиерството, който представиха в Бургас...

публикувано на 21.10.19 в 16:37

Варна утвърди своето място на иновационен хъб с петото издание на Innowave Summit 2019

За пета поредна година една от най-големите конференции в Югоизточна Европа за иновации, технологии и дигитализация се проведе в морската столица на България - Варна. Innowave Summit 2019 събра над 4000 посетители , като 70% от тях бяха C-level мениджъри, CEO-та и представители на фирми от България и Европа. Конференцията се проведе на..

публикувано на 21.10.19 в 16:10
Много ми е приятно да се срещна с моя колега – външният министър на Руската федерация Сергей Лавров и да обсъдя с него двустранните отношения по множество международни теми, включително ситуацията в Сирия. Това написа в профила си в Туитър външният министър Екатерина Захариева, която е на официално посещение в Русия.

Захариева и Лавров очакват до края на 2020-а да приключи строежът на българската отсечка от "Турски поток"

До края на 2020-а година ще бъде завършена наземната част на газопровода "Турски поток" през територията на България. Такава надежда изразиха в ицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и руският ѝ колега Сергей Лавров по време на срещата им в Москва. Захариева е на работно посещение в руската столица по покана на външния министър на..

публикувано на 21.10.19 в 15:30

Танцова терапия за жени с рак на гърдата организира Община Добрич

Безплатна танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата, се провежда в Добрич.. Заниманията включват 32 сесии с адаптирани към физическото състояние на пациентите с рак на гърдата танци. Дейностите са по проект „Танцувай със здравето“, който стартира през 2018 г. в шест държави, сред които Великобритания, Холандия, Италия, Литва и България...

публикувано на 21.10.19 в 15:17

МФ: Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4%

Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4 на сто тази година, сочи есенната прогноза на Министерството на финансите. Догодина ще има леко забавяне до 3,3%. Инфлацията ще се ускори до 2,8% тази година, но през следващите три ще се забави с части от процента. Безработицата ще продължи да спада, но с по-бавни темпове. 

публикувано на 21.10.19 в 15:04