Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелкова: При нарушения на плажа, ще сме безкомпромисни!

Снимка: БГНЕС

До момента няма констатирани сериозни нарушения на договорите за стопанисване на плажове по българското Черноморие, както и за недопускане на туристи на свободните зони, коментира в интервю за предаването  "Туарегент" министърът на туризма Николина Ангелкова

Предстои началото на геодезичен мониторинг на плажната ивица, чрез който в детайли да бъде установено как се спазват свободните и заетите площи от плажовете, както и местата на преместваемите обекти, каза тя и допълни, че в случай на нарушения се налагат глоби, а при повторен опит за неправомерно заемане на площи, се стига до прекратяване на договор.

В последните две години мисля, че сме показали, че сме изключително безкомпромисни в това отношение и виждаме доста положителна промяна в поведението на стопаните на плажа. В крайна сметка, всеки, който не спазва закона, ще понесе своите последствия и ние със сигурност ще бъдем безкомпромисни, допълни тя.

Министърът на туризма коментира и прогнозите за развитието на летния сезон и почивките на чуждестранни граждани у нас. С най-голяма тежест в това отношение продължава да бъде курортът "Слънчев бряг", който реализира близо 20% от всички приходи от туризъм.

През миналата година приходите от туризъм възлизаха на общо над 8.4 млрд. лв., а 1.6 млрд. лв са приходите, реализирани само на територията на Курортния комплекс "Слънчев бряг". Той е лидер както по брой на нощувки, така и по брой на чуждестранни и български туристи.  

Резултатите от инициативата "Неочаквана ваканция" за стимулиране на родните туристи ще станат ясни съвсем скоро, но анализите показват, че голяма част от туристическия бранш се е отзовал, предоставяйки бонуси в почивките за български граждани.  

Подобни инициативи ни помагат да покажем и на нашите сънародници, че у нас има достатъчно красиви и подходящи места за почивка, включително - непознати кътчета от нашето Черноморие, които заслужават да бъдат видени. Други пък са претърпели трансформация и предлагат много повече атракции от онези, с които сме ги запомнили.

На преден план излизат и създадените маршрути за културен, балнео и СПА туризъм, вино и кулинария. Те неизменно са фокус по българското Черноморие и дават възможност да се комбинира типичната почивка на слънце и море с опознаване богатствата на България във всяко от тези направления.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12