Ангелкова: При нарушения на плажа, ще сме безкомпромисни!

Снимка: БГНЕС

До момента няма констатирани сериозни нарушения на договорите за стопанисване на плажове по българското Черноморие, както и за недопускане на туристи на свободните зони, коментира в интервю за предаването  "Туарегент" министърът на туризма Николина Ангелкова

Предстои началото на геодезичен мониторинг на плажната ивица, чрез който в детайли да бъде установено как се спазват свободните и заетите площи от плажовете, както и местата на преместваемите обекти, каза тя и допълни, че в случай на нарушения се налагат глоби, а при повторен опит за неправомерно заемане на площи, се стига до прекратяване на договор.

В последните две години мисля, че сме показали, че сме изключително безкомпромисни в това отношение и виждаме доста положителна промяна в поведението на стопаните на плажа. В крайна сметка, всеки, който не спазва закона, ще понесе своите последствия и ние със сигурност ще бъдем безкомпромисни, допълни тя.

Министърът на туризма коментира и прогнозите за развитието на летния сезон и почивките на чуждестранни граждани у нас. С най-голяма тежест в това отношение продължава да бъде курортът "Слънчев бряг", който реализира близо 20% от всички приходи от туризъм.

През миналата година приходите от туризъм възлизаха на общо над 8.4 млрд. лв., а 1.6 млрд. лв са приходите, реализирани само на територията на Курортния комплекс "Слънчев бряг". Той е лидер както по брой на нощувки, така и по брой на чуждестранни и български туристи.  

Резултатите от инициативата "Неочаквана ваканция" за стимулиране на родните туристи ще станат ясни съвсем скоро, но анализите показват, че голяма част от туристическия бранш се е отзовал, предоставяйки бонуси в почивките за български граждани.  

Подобни инициативи ни помагат да покажем и на нашите сънародници, че у нас има достатъчно красиви и подходящи места за почивка, включително - непознати кътчета от нашето Черноморие, които заслужават да бъдат видени. Други пък са претърпели трансформация и предлагат много повече атракции от онези, с които сме ги запомнили.

На преден план излизат и създадените маршрути за културен, балнео и СПА туризъм, вино и кулинария. Те неизменно са фокус по българското Черноморие и дават възможност да се комбинира типичната почивка на слънце и море с опознаване богатствата на България във всяко от тези направления.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Турският и руският президент ще обсъдят в Сочи ситуацията в Северна Сирия

Ситуацията в Северна Сирия ще бъде основната тема на днешната среща в Сочи между турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин. Москва смята, че дългосрочната стабилност на региона може да бъде постигната само чрез възстановяване на сирийското единство и че трябва да бъдат взети предвид интересите на..

публикувано на 22.10.19 в 06:36

Къде спира токът днес?

В периода  21.10.2019 г. - 22.10.2019 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия – вилна зона м-ст Шашкъни. В периода  22.10.2019 г. - 23.10.2019 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни..

публикувано на 22.10.19 в 06:29

Лятна есен

Сутринта ще има ниска слоеста облачност и на места ще е мъгливо. Постепенно видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее до слънчево. Вятърът ще е слаб до умерен предимно от североизток. Максимални температури между 20 и 25 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода около 20 градуса. За Варна максимална температура около 22..

публикувано на 22.10.19 в 06:20

Безплатни прегледи в Медицински център "Младост“ във Варна

Прегледите са на опорно-двигателния апарат, Индекс телесно тегло и телесен състав на организма при деца от 7 до 18 години. Кампанията ще продължи до 8-ми ноември и има за цел да акцентира върху контрола на телесното тегло на подрастващите, което е от изключително важно значение за физическото и психическото им здраве.Консултациите са напълно..

публикувано на 22.10.19 в 06:11
Урсула фон дер Лайен няма да получи подкрепата на

ЕК ще представи мониторинговите си доклади за България и Румъния

Европейската комисия ще обяви днес доклада по механизма и сътрудничество за проверка за България и Румъния. Това ще стане след колегиума на комисарите, който се провежда в Страсбург заради пленарното заседание на Европейския парламент. Както „Хоризонт“ вече съобщи, очаква се мониторингът върху България и Румъния да отпадне. Едно от..

публикувано на 22.10.19 в 05:48

1 милиард лева до края на годината в подкрепа на земеделската общност

До края на годината Министерството на земеделието планира паричен поток от около 1 милиард лева по различни инструменти в подкрепа на земеделската общност. Съвместно с Българската агенция по храните се подготвят и промени в подзаконовата нормативна база в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това съобщи днес при посещението си в Добрич министърът..

публикувано на 21.10.19 в 17:34

Саркис Караджиян: 30 милиона лева са задълженията на В и К - Добрич

Над 30 милиона лева са задълженията на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“. Те са към басейновите дирекции и към основния акционер – В и К-Бургас. Това каза в интервю за предаването „Пост фактум“ на Радио Варна новият директор на водоснабдителното дружество в Добрич Саркис Караджиян. Повече от 70 процента от приходите отиват за плащане на..

публикувано на 21.10.19 в 17:20