50 години Хор на варненските момчета и младежи

На 30 Юни от 18.00 часа в Държавна Опера-Варна Хорът на Варненските момчета и младежи ще отбележи своя 50 годишен юбилей с тържествен концерт в рамките на ММФ ‘‘Варненско лято‘‘ - съпътстваща програма.

Под диригентството на Дарина Кроснева хорът ще представи разнообразен репертоар с произведения от различни стилове и жанрове.Ще прозвучат творби от Добри Христов, Алекдандър Кръстев, Филип Павлов, Борис Карадимчев, Милко Коларов,Жул Леви, Виктор Чучков, Емануил Манолов ,Вили Казасян, Балтасаре Донато, Джон Рутър, Джон Левит, Мери Лин Лайтфут, Бени Андерсон, Фреди Меркюри.

Хорът на варненските момчета и младежи е създаден през 1969 г. от проф. Марин Чонев - (1932-2012) - дългогодишен главен диригент на хора, с изключителни заслуги за развитието на момчешкото пеене у нас и авторитетното място, което Съставът достойно заема на пресижните музикални форуми в България и по света.

Снимка

Диригент на хора в продължение на 40 години е Дарина Кроснева, която работи в творческо сътрудничество със Светлана Панайотова-пианист на хора от 2012 година.

Хорът включва около 100 момчета и младежи на възраст от 5 до 25 години с 5 отделни състава: подготвителен, стажанти и трите самостоятелни концертни формации – момчета, младежи и смесен хор.

През своята 50 годишна история Хорът е носител на призови награди от международни конкурси, почетни дипломи и отличия от престижни фестивали в България, Европа и САЩ. Осъществил е концертни турнета в Полша Германия, Гърция, Франция, Швейцария, Белгия, Австрия, Люксембург, Италия, САЩ.

През 2015 година Хорът на варненските момчета и младежи бе удостоен с ‘‘НАГРАДА Варна‘‘ за ярки постижения в областта на хоровото изкуство.

През 2019 година Хорът е удостоен с‘‘ Голямата Награда Варна ‘‘ за значими творчески постижения и по случай 50 годишния му юбилей.

Многобройни са концертните изяви на Състава в престижни национални форуми: ММФ ‘‘Варненско лято - 90-години и 70 години на проф. Милко Коларов - авторски концерт, Откриване на ММХ конкурс Варна /2015, 2019/ ; ‘‘Софийски музикални седмици‘‘, ‘‘ Панорама на българското хорово изкуство, Международен Великденски фестивал, София/2016/, Първа национална среща на момчешките хорове в България- София /2017/, Национален фестивал на детските и младежки хорове - Варна /2018/ Трети национален фестивал на новогодишната и коледна песен - Хасково /2018/, Детско-юношестки хорови празници - Шумен, Тракийски хоров фестивал.

Съставът има реализирани записи в Белгийското радио, Швейцарското радио Шабле, Радио Варна, Българско Национално радио.

За 50 години през Хора преминават повече от 3000 момчета, получили уникално естетическо възпитание и съхранили за цял живот в сърцата си обичта към песента и висшето докосване до трудното, но прекрасно хорово изкуство.

Дейността му се осъществява с подкрепата на Община - Варна ’’Дирекция култура и духовно развитие.’’

Снимка

Дарина Кроснева завършва хорово дирижиране в Държавна Музикална академия ’’Проф. Панчо.Владигеров’’- София. От 1979 г, в продължение на 40 години е диригент на Хора на Варненските момчета и младежи и работи с трите му основни формации - момчета, младежи и смесен хор. Под нейно ръководство Младежкият хор печели Специалната награда за най-добро изпълнение на задължителна песен за мъжки хор и Първа награда в Монтрьо, Швейцария, осъществява редица значими концертни изяви, отличен е с призови награди от национални и международни хорови фестивали и конкурси. Осъществила е концертни турнета със Състава в Европа и Америка. Носител на ‘‘Сребърна Лира‘‘ и ‘‘ Златна Лира‘‘ от Съюза на музикалните и танцови дейци за високи художествени постижения и дългогодишна творческа дейност; Носител на награда ‘‘ Златен Век‘‘ на Министерството на Културата и Почетна Грамота за цялостен принос в развитието на хоровото изкуство и българската култура. Член на жури на международни и национални конкурси. Дългогодишен член на Организационния комитет на Международен Майски хоров конкурс ‘‘Проф. Георги Димитров‘‘ - Варна. Председател на дружеството на хоровите диригенти - Варна при Български Хоров съюз.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Chasing Cars е най-полулярната песен във Великобритания

Компанията за лицензиране на музика PPL назова песента, която най-често е звучала по британското радио, съобщи Billboard. Най-популярна се оказа композицията Chasing Cars на групата Snow Patrol. Трекът е класиран на шесто място в официалния списък на сингълите във Великобритания и е оставал в топ-75 в..

публикувано на 21.07.19 в 07:09

"Конче №7" - Фотопроект на Симеон Тодоров и Радио Варна

Какво е КОНЧЕ №7? Конче №7 е детска играчка, тенекиено конче с гумена грива и опашка, за което е прикачена малка двуколка. Детето сяда в нея и завърта педали, за да започне да се движи кончето. Играчката е произведена в СССР. За родените в края на ХХ и началото на ХХІ в., които нито имат спомени от онова време, нито са стигнали до уроците по..

обновено на 19.07.19 в 17:56

Сватбеният маршрут на кралица Мария като музикално пътешествие в Белия град

Програмата „Музикалният салон на кралицата“ ни потапя в атмосферата на европейските литературно-музикални салони от началото на ХХ век, превърнали се в място за срещи на художници, писатели, композитори, философи. Концертът ще се проведе  в Двореца в Балчик н а 20 юли 2019 г. от 19 часа в Каменната зала. Входът е свободен ...

публикувано на 19.07.19 в 14:59
The Hielans. Мария Зафиркова

The Hielans. Мария Зафиркова. Високи планини

Мария Зафиркова представя нова изложба във варненската Галерия 8. Мотото е The Hielans. Десетте нови картини са вдъхновени от едно пътуване през шотландските планини. Цветовете и духът на местата дишат в платната - разпилени мисли, разпилени впечатления, петна... Пейзажи от фотографии, артефакти и много зелено, но не само. По думите на авторката..

публикувано на 19.07.19 в 13:15

Късните клавирни опуси на Владигеров в рецитал на Веско Стамболов

Фестивалите на Варна- 21 ММФ „Варненско лято” 2019   На 20 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия ще прозвучат късните клавирни опуси на Владигеров в рецитала на Веско Стамболов .   Патриархът на българската класическа музика посвещава последните седем години от живота си на любимия си инструмент,..

публикувано на 19.07.19 в 11:30

Златната есен на художника Антон Антонов

Едно, на пръв поглед, с нищо не провокиращо заглавие „В края на деня”, избрано от Антон Антонов за поредната му изложба във Варна, минути след изричането вече отваря мисловни портали. Пренася ни в атмосферата на ателието - творителницата на художествените вълшебства. Истинските цветове на творбата се усещат именно в тези следобедни или..

публикувано на 19.07.19 в 10:12

Книга за визионера, твореца и човека Руслан Райчев

Книгата излиза по повод 100-годишнината от рождението на големия български дириент Руслан Райчев. Съставителите - режисьорът Петър Райчев и професор Румяна Каракостова представят с изключителна вещина и професионализъм в 430 страници богата документация, илюстрирана със снимки от личните архиви на Руслан Райчев и Петър Райчев. На първа страница е..

публикувано на 19.07.19 в 10:02