Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от ГПЧЕ "Йоан Екзарх"-Варна раздават материали против употребата на дрога

Снимка: thinkstock/guliver

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост.

На14.06.2019 г. се проведе среща за представяне на постигнатото по програма на общинската дирекция „Превенции“ за ограничаване на употребата на наркотични и други психоактивни вещества сред ученици от V – VII клас.

Програмата е разработена и се изпълнява в партньорство с екип от Шуменския университет„Епископ Константин Преславски“, ръководен от доц. д-р Пенка Кожухарова.

Събитието е част от инициативи по повод „26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици“, организирани отОбщина Варна, дирекция „Превенции“ и Общинския съвет по наркотичните вещества – Варна и е насочено към популяризирането на общинските политики, утвърждаващи здравословен начин на живот сред подрастващите.

В срещата участваха представители на 14 варненски училища, партньори по Програмата от нейния старт през учебната 2017/2018 г.(ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Г. С. Раковски“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Константин Арабаджиев“, ОУ „Свети Иван Рилски“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Елин Пелин“, ОУ „Христо Ботев“, СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Черноризец Храбър“, СУ „Неофит Бозвели“,СУ за ХНИ „К. Преславски“), както и представители на 10 нови училищана територията на Община Варна (директори, зам.директори по учебна дейност, психолози, педагогически съветници и класни ръководители на V и VI клас).

По време на срещата бeше представена и обсъдена необходимостта да се ограничи разпространението на употребата на психоактивни вещества (ПАВ) сред ученици от V – VII клас, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда.

По време на дискусията се изведе нуждата да се постига трайна позитивна промяна в културните и социалните характеристики на училищната среда/общност, влияещи върху избора на подрастващите относно употреба на наркотици и други ПАВ.

В рамките на срещата бяха презентирани разработените, отпечатани и разпространени учебни пособия: ръководства за учители за превантивна работа в V и VI клас; интерактивни пособия за ученици от V и VI клас по проблемните теми, свързани с тютюн, алкохол, кофеин и анаболни стероиди. По време на тази част участниците споделиха своите впечатления по прилагането на методическите пособия и отправиха препоръки за теми в съдържанието на бъдещите методически пособия за VII клас.

Днес доброволци раздаваха материали за вредата от употребата на наркотични вещества в двора на Пета гимназия във Варна.

Чуйте още от Ваня Славова, която говори с ученичка от гимназията, станала доброволец в Клуб "Превенции" към Община Варна още миналата година:


Репортерът ни попита младежи в двора до училището дали са пробвали марихуана:



Основната цел на Програмата за превенция на употребата на наркотични вещества  е да ограничи разпространението на употребата на наркотични вещества сред основната целева група, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда.

  Основна целева група: Ученици от VIII – XII клас във варненски училища, с разкрити училищни превантивни клубове, работещи по метода „връстници обучават връстници“.

Вторични целеви групи: Представители на училищната общност: учители, училищни психолози, педагогически съветници, училищни лекари и медицински сестри; родители; представители на институции и организации, професионално ангажирани с работа в училищната общност.

  В методологичен план Програмата е структурирана в рамките на стратегиите за училищно базирана универсална превенция, допълнена с елементи от превантивните стратегиите по отношение на обкръжаващата среда (т. нар. превенция на средата). Като водещ работен подход е възприет метода „връстници обучават връстници“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна Василев. Павел се надява да влезе в..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30