Доброволци от ГПЧЕ "Йоан Екзарх"-Варна раздават материали против употребата на дрога

Снимка: thinkstock/guliver

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост.

На14.06.2019 г. се проведе среща за представяне на постигнатото по програма на общинската дирекция „Превенции“ за ограничаване на употребата на наркотични и други психоактивни вещества сред ученици от V – VII клас.

Програмата е разработена и се изпълнява в партньорство с екип от Шуменския университет„Епископ Константин Преславски“, ръководен от доц. д-р Пенка Кожухарова.

Събитието е част от инициативи по повод „26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици“, организирани отОбщина Варна, дирекция „Превенции“ и Общинския съвет по наркотичните вещества – Варна и е насочено към популяризирането на общинските политики, утвърждаващи здравословен начин на живот сред подрастващите.

В срещата участваха представители на 14 варненски училища, партньори по Програмата от нейния старт през учебната 2017/2018 г.(ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Г. С. Раковски“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Константин Арабаджиев“, ОУ „Свети Иван Рилски“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Елин Пелин“, ОУ „Христо Ботев“, СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Черноризец Храбър“, СУ „Неофит Бозвели“,СУ за ХНИ „К. Преславски“), както и представители на 10 нови училищана територията на Община Варна (директори, зам.директори по учебна дейност, психолози, педагогически съветници и класни ръководители на V и VI клас).

По време на срещата бeше представена и обсъдена необходимостта да се ограничи разпространението на употребата на психоактивни вещества (ПАВ) сред ученици от V – VII клас, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда.

По време на дискусията се изведе нуждата да се постига трайна позитивна промяна в културните и социалните характеристики на училищната среда/общност, влияещи върху избора на подрастващите относно употреба на наркотици и други ПАВ.

В рамките на срещата бяха презентирани разработените, отпечатани и разпространени учебни пособия: ръководства за учители за превантивна работа в V и VI клас; интерактивни пособия за ученици от V и VI клас по проблемните теми, свързани с тютюн, алкохол, кофеин и анаболни стероиди. По време на тази част участниците споделиха своите впечатления по прилагането на методическите пособия и отправиха препоръки за теми в съдържанието на бъдещите методически пособия за VII клас.

Днес доброволци раздаваха материали за вредата от употребата на наркотични вещества в двора на Пета гимназия във Варна.

Чуйте още от Ваня Славова, която говори с ученичка от гимназията, станала доброволец в Клуб "Превенции" към Община Варна още миналата година:


Репортерът ни попита младежи в двора до училището дали са пробвали марихуана:Основната цел на Програмата за превенция на употребата на наркотични вещества  е да ограничи разпространението на употребата на наркотични вещества сред основната целева група, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда.

  Основна целева група: Ученици от VIII – XII клас във варненски училища, с разкрити училищни превантивни клубове, работещи по метода „връстници обучават връстници“.

Вторични целеви групи: Представители на училищната общност: учители, училищни психолози, педагогически съветници, училищни лекари и медицински сестри; родители; представители на институции и организации, професионално ангажирани с работа в училищната общност.

  В методологичен план Програмата е структурирана в рамките на стратегиите за училищно базирана универсална превенция, допълнена с елементи от превантивните стратегиите по отношение на обкръжаващата среда (т. нар. превенция на средата). Като водещ работен подход е възприет метода „връстници обучават връстници“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Две слепи жени паднаха в дупка на ул."Петко Стайнов" 7

Пореден абсурд на пътното платно. Изкопан ров стана капан за незрящи. Жените са с охлузни рани по телата си. Чуйте какво споделиха пред Ваня Славова: Никой не е застрахован от падането в ров, ако той не е ограден, обезопасен и ако липсват каквито и да било знаци за ремонтни дейности. На място вече е екип от фирма "Елит", който запълва..

публикувано на 17.07.19 в 14:40

Дойде ли времето за слава на нашата „Слава”?

В края на октомври последната българска подводница "Слава" ще бъде базирана за последно. Мястото е край фериботния комплекс в Белослав, на южния бряг на Варненско-Белославското езеро в непосредствена близост до Музея на стъклото. Там "Слава" ще бъде превърната в музей. Преди това обаче - до края на годината, виртуален тур ще "потапя" деца и възрастни в..

обновено на 17.07.19 в 12:12

Да спелуваш Мисисипи по варненски

Десетки лични и семейни истории са вече в актива на инициативата "Разкази от стария град" , чиято цел беше да събере поколенията във Варна и да повдигне завесата над малките човешки истории - онези, които правят в крайна сметка голямата история на Варна. Тези разкази рядко влизат в дебелите исторически книги, а ако успеете да ги откриете след много..

публикувано на 17.07.19 в 10:41
Ивайла Сопотенска

Храните на бъдещето - все по-зависими от науката

Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите. Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство пред учените – да разрешат проблема с изхранването на човечеството. Не..

публикувано на 16.07.19 в 15:36
Европейски статистически институт

Евростат: България е с най-високо ниво на смъртност в ЕС

През 2016 г. в ЕС са починали 5,1 млн. души – с около 80 000 по-малко от предишната година, сочат данни от публикуван днес анализ на статистическата служба Евростат. Една трета от тези смъртни случаи са при жители на възраст под 75 г., 1,5 млн. души са починали на възраст между 75 и 85 г. Сърдечни удари,инсулти (1,8 млн. починали) и рак..

публикувано на 16.07.19 в 10:25

СЗО настоява за забрана на захарта в детските храни

Готовите бебешки храни често съдържат прекалено много захар, а информацията на етикетите им е объркваща, съобщи АФП, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). СЗО предлага да бъдат обновени критериите, за да бъде подобрено качеството на храната за най-малките, предаде БТА. „В около половината изследвани продукти . . . повече..

публикувано на 15.07.19 в 13:13
чай германия

Японският чай Матча помага срещу стрес

Дългите работни часове и кратките срокове често водят до силен физически и психически стрес. Ако всекидневието ви е напрегнато, е важно да откриете начин да се справяте с него - чрез тренировъчен режим или правилно хранене. Според японски специалисти, цитирани от Ен Ди Ти Ви, пиенето на чай Матча има редица ползи за здравето, сред които намаляване..

публикувано на 15.07.19 в 11:16