Доброволци от ГПЧЕ "Йоан Екзарх"-Варна раздават материали против употребата на дрога

Снимка: thinkstock/guliver

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост.

На14.06.2019 г. се проведе среща за представяне на постигнатото по програма на общинската дирекция „Превенции“ за ограничаване на употребата на наркотични и други психоактивни вещества сред ученици от V – VII клас.

Програмата е разработена и се изпълнява в партньорство с екип от Шуменския университет„Епископ Константин Преславски“, ръководен от доц. д-р Пенка Кожухарова.

Събитието е част от инициативи по повод „26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици“, организирани отОбщина Варна, дирекция „Превенции“ и Общинския съвет по наркотичните вещества – Варна и е насочено към популяризирането на общинските политики, утвърждаващи здравословен начин на живот сред подрастващите.

В срещата участваха представители на 14 варненски училища, партньори по Програмата от нейния старт през учебната 2017/2018 г.(ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Г. С. Раковски“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Константин Арабаджиев“, ОУ „Свети Иван Рилски“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Елин Пелин“, ОУ „Христо Ботев“, СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Черноризец Храбър“, СУ „Неофит Бозвели“,СУ за ХНИ „К. Преславски“), както и представители на 10 нови училищана територията на Община Варна (директори, зам.директори по учебна дейност, психолози, педагогически съветници и класни ръководители на V и VI клас).

По време на срещата бeше представена и обсъдена необходимостта да се ограничи разпространението на употребата на психоактивни вещества (ПАВ) сред ученици от V – VII клас, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда.

По време на дискусията се изведе нуждата да се постига трайна позитивна промяна в културните и социалните характеристики на училищната среда/общност, влияещи върху избора на подрастващите относно употреба на наркотици и други ПАВ.

В рамките на срещата бяха презентирани разработените, отпечатани и разпространени учебни пособия: ръководства за учители за превантивна работа в V и VI клас; интерактивни пособия за ученици от V и VI клас по проблемните теми, свързани с тютюн, алкохол, кофеин и анаболни стероиди. По време на тази част участниците споделиха своите впечатления по прилагането на методическите пособия и отправиха препоръки за теми в съдържанието на бъдещите методически пособия за VII клас.

Днес доброволци раздаваха материали за вредата от употребата на наркотични вещества в двора на Пета гимназия във Варна.

Чуйте още от Ваня Славова, която говори с ученичка от гимназията, станала доброволец в Клуб "Превенции" към Община Варна още миналата година:


Репортерът ни попита младежи в двора до училището дали са пробвали марихуана:Основната цел на Програмата за превенция на употребата на наркотични вещества  е да ограничи разпространението на употребата на наркотични вещества сред основната целева група, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда.

  Основна целева група: Ученици от VIII – XII клас във варненски училища, с разкрити училищни превантивни клубове, работещи по метода „връстници обучават връстници“.

Вторични целеви групи: Представители на училищната общност: учители, училищни психолози, педагогически съветници, училищни лекари и медицински сестри; родители; представители на институции и организации, професионално ангажирани с работа в училищната общност.

  В методологичен план Програмата е структурирана в рамките на стратегиите за училищно базирана универсална превенция, допълнена с елементи от превантивните стратегиите по отношение на обкръжаващата среда (т. нар. превенция на средата). Като водещ работен подход е възприет метода „връстници обучават връстници“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Що е то ментална аритметика и как сработва при децата?

Менталното смятане стои в основата на менталната аритметика. Менталната аритметика е древен метод на смятане, който използва сметалото “абакус”. Първоначално децата се учат да смятат със сметалото, а впоследствие – чрез образа на абакуса. Т.е. менталното смятане е действие наум, при което децата си представят абакуса като холограма и..

публикувано на 16.10.19 в 11:22

Пикът на грипната епидемия се очаква през януари

Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на януари или началото на февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев . В момента нито у нас, нито в Европа има грип, в края на ноември ще има отделни случаи, допълни той. За поставяне на противогрипна ваксина не е късно. Подходящ е целият период от последното тримесечие на..

публикувано на 15.10.19 в 11:40
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Робот помага на хора с гръбначни наранявания да проходят

Всяка година в света има между 250 и 500 хил. инциденти, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора. Средната им възраст е 39 години и половина. Повечето от тях са физически активни и в работоспособна възраст. Една от тях е Силвия Василева, което преди около 7 години пада от дърво, наранява гърба си и това довежда до параплегия -..

публикувано на 15.10.19 в 08:35

Днес е Международният ден на белия бастун

Отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал..

публикувано на 15.10.19 в 06:58

Защо да изберем образованието в Холандия?

Изложение „Дни на Образованието в Холандия” се провежда до 18ч. във Варна. В хотела до ДКС са събрани на едно място представители на голям брой холандски университети. Изложението е разделено на три модула – зали за дискусии, за презентации, и работилница. Правят впечатление две теми: Историите на успелите – с български студенти в Холандия. Тук гостите..

публикувано на 14.10.19 в 15:36

Проф. Мая Константинова: Все повече деца под 6 години заболяват от диабет

Случаите на диабет при деца не се увеличават, но през последните десетилетия има все повече заболели деца под 5-6-годишна възраст. Това заяви пред БНР проф. Мая Константинова – председател на Сдружението на детските ендокринолози. По думите ѝ най-често заболяването се диагностицира в пубертета.        „Деца от 0 до 18 години се разболяват от..

публикувано на 14.10.19 в 11:20

Останките на "Титаник" скоро ще изчезнат

Ситуацията продължава да става все по-лоша и по-лоша за „Титаник“. Повече от 107 години след потъването на „непотопяемия“ кораб, управляема подводница беше спусната на морското дъно, за да улови първите в историята 4K изображения на „Титаник“, но само за да разкрие, че емблематичните останки от..

публикувано на 13.10.19 в 08:55