Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ламбрин Сотиров: Мечтите са перата в крилете на човешкия дух!

2
Снимка: БТА

На 28 юни, петък известният варненец Ламбрин Сотиров навършва 60 години. Юбилярят ще вдигне наздравица с чаша червено вино в сърцето на Варна, в двора на Археологическия музей от 20ч.

"Най-добрият подарък за мен е да съберем пари за връщането на колекцията от 60 портрета на българските възрожденци, духовници, революционери, апостоли, учители, поети и писатели във варненските училища. Сигурен съм, че ще участвате в това благородно начинание. Може да направите своето дарение в тази чудна лятна вечер...", гласи поканата за празника му.

Ламбрин Сотиров е подготвил поредица от събития за своя юбилей. "Театърът на виното" представи моноспектакълът му "Гъските, патките, пуйките и другите благонравни създания" по "Моята автобиография" на Бранислав Нушич, постановка на Георги Велчовски. Премиерата се състоя в сряда, на 26 юни.

Снимка

"Огън и лед" се нарича новата книга на Ламбрин Сотиров, нейната премиера е в четвъртък, 27 юни от 19 часа в Музея "Стара Варна".

Избрах текста на Бранислав Нушич за своя моноспектакъл, защото той е много голям автор, от ранга на Алеко Константинов. Освен това е голям познавач на балканската душа - разказва Ламбрин Сотиров пред Светлана Вълкова.

Какво има в балканската душа?

- В балканската душа има всичко. В нея има и облаци, има и звезди, има и луна. Понякога има и слънце, но най-важното е, че тя е много красива отвътре. Много рядко си позволяваме да сме откровени с другите, същевременно сме много гостоприемни, много трудолюбиви, талантливи, способни и умни. Говоря за хората на Балканите. И където има наши хора, те са водещи. В която и да е област на световното развитие. Т.е. вдъхновението, което дава това балканско небе, един балкански двор - това не са случайни неща. Те носят изключително много енергия и заряд.

А откъде идва твоят заряд?

Трудно е за обяснение. Вероятно така съм роден. Нося го по рождение, не съм го търсил. Не съм копал за него. То идва от самосебе си. Особено когато обичаш това, което правиш и си честен към другите. Тогава всичко е безпогрешно.

Защо книгата е озаглавена "Огън и лед"?

Защото само на пръв поглед ледът и огънят са противоположности. Вътре има и огън, и лед, има и закачки, и перспективи за бъдещето, внезапни репортажи, които дават наблюдения върху варненския и българския живот. Мисля, че това е един вид нов жанр.

Какво се случи с твоите мечти?

Мисля, че в голяма степен съм ги реализирал. Когато човек желае нещо, когато мечтае за него, трябва да го осъществява, а не да го бави. Мечтите са перата в крилете на човешкия дух! Човек трябва да има мечти и да ги следва. Ние хората сме много крадливи, крадем от себе си и непрекъснато отлагаме в бъдещето. Когато човек добие няколко капки мъдрост трябва да разбере, че не трябва да се отказва от нищо.

Ти каза, че един вид отчет ще направиш на рождения си ден. Каква оценка си поставяш?

Много добър (5) мога да си напиша, защото зад гърба ми има реки от доказателства. Има десетки филми и книги, за които съм помогнал. Стотици телевизионни и радио предавания, както и много роли. Всичко това ми дава удовлетворението да направя следващата крачка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15