Монтират релефната карта на Морската градина

СнимкаРелефна карта с всички забележителности от историческото ядро на Морската градина ще бъде поставена на входа на парка срещу Слънчевия часовник. Монтажът започна днес и ще завърши до 21-ви юли. Дейностите по поставянето й са съгласувани с Националния институт за паметници на културата. Проектът е на Кристиян Иванов, студент по архитектура във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. А финансирането е със средства от университета, от фонд "Култура" към община Варна и лично от автора.

Релефната карта включва 3D макетни изображения на 28 обекта, разположени в и около Морската градина – сред които Алеята на възрожденците, Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоопарка.

СнимкаВажен акцент в композицията ще бъдат личността на създателя на Морската градина на Варна Антон Новак и на тогавашния кмет на Варна Михаил Колони, който поставя идеята за направата на Морска градина и по чиято покана австрийският възпитаник идва във Варна.

Постаментът на скулптурата ще бъде от ново поколение бетон, който е рециклируем на 99 %, а 3D макетни изображения са от месинг, разказа авторът. Скулптурата е уникална за България с това, че освен информация на български и на английски език, ще има и на брайл, в помощ на хората със зрителни увреждания, обясни младият архитект. 

Предстои да бъде определена датата на официалното й откриване. Идеята е тя да остане дълготрайно част от парковата среда.

Умаленото копие на Морската градина е изработено от бронз, за да бъде устойчиво на метеорологичните условия и да се впише в градската среда.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Късните клавирни опуси на Владигеров в рецитал на Веско Стамболов

Фестивалите на Варна- 21 ММФ „Варненско лято” 2019   На 20 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия ще прозвучат късните клавирни опуси на Владигеров в рецитала на Веско Стамболов .   Патриархът на българската класическа музика посвещава последните седем години от живота си на любимия си инструмент,..

публикувано на 19.07.19 в 11:30

Златната есен на художника Антон Антонов

Едно, на пръв поглед, с нищо не провокиращо заглавие „В края на деня”, избрано от Антон Антонов за поредната му изложба във Варна, минути след изричането вече отваря мисловни портали. Пренася ни в атмосферата на ателието - творителницата на художествените вълшебства. Истинските цветове на творбата се усещат именно в тези следобедни или..

публикувано на 19.07.19 в 10:12

Книга за визионера, твореца и човека Руслан Райчев

Книгата излиза по повод 100-годишнината от рождението на големия български дириент Руслан Райчев. Съставителите - режисьорът Петър Райчев и професор Румяна Каракостова представят с изключителна вещина и професионализъм в 430 страници богата документация, илюстрирана със снимки от личните архиви на Руслан Райчев и Петър Райчев. На първа страница е..

публикувано на 19.07.19 в 10:02

„Владигеров и Енеску” в петък в Художествената галерия.

Фестивалите на Варна- 20 ММФ „Варненско лято” 2019   На 19 юли, петък, от 19 ч. в Градската художествена галерия ще бъдат представени две премиери за Варна .   Музикантите от варненския квартет „Добри Христов“   -  Красимир Щерев и Евгения Паскова - цигулки, Румяна Петрова - виола и Ваня Николчева..

публикувано на 18.07.19 в 10:31

На 77 години Пол Макартни пише първия си мюзикъл

През дългата си кариера Пол Макартни е писал филми, речи, поезия, детски книжки и повече от 100 музикални хита. На 77-годишна възраст, легендарният "бийтъл" се нагърби с ново предизвикателство - първи мюзикъл, съобщава Би Би Си. Сър Пол е бил на 4 години, когато през 1946-та излиза Животът е прекрасен на режисьора Франк Капра. "Това е..

публикувано на 18.07.19 в 06:24

Александрина Пендачанска пее "Тоска" в Летния театър

Фестивалите на Варна-1 9 ММФ „Варненско лято” 2019   На 18 юли, четвъртък, от 21 ч. в Летен театър Варна, световната оперна прима Александрина Пендачанска ще бъде звездата в операта "Тоска" от Пучини.   След поредица от участия по световните летни фестивални сцени, тя ще представи и във Варна тази..

публикувано на 17.07.19 в 10:53

„МОРЕ, НАРИСУВАЙ МИ КАРТИНА…“

Авторската изложба на ЗЛАТКА БОЖИЛОВА „МОРЕ, НАРИСУВАЙ МИ КАРТИНА…“ ще бъде открита днес в зала СЕВЕР на Археологическия музей във Варна. Изложбата включва над 50 произведения,  изработени с черупки от миди и охлюви. Златка Божилова е инженер по образование, дългогодишен преподавател по математика и физика във варненски техникум, който след..

публикувано на 17.07.19 в 06:45