Откриват релефната карта на Морската градина

| обновено на 27.07.19 в 07:06

Релефна карта с всички забележителности от историческото ядро на Морската градина ще бъде поставена на входа на парка срещу Слънчевия часовник. Монтажът започна на 11 юли, а официалното откриване ще бъде в Деня на Освобождението на Варна от турско робство - 27 юли, от 11 часа. Дейностите по поставянето й са съгласувани с Националния институт за паметници на културата. Проектът е на Кристиян Иванов, студент по архитектура във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. А финансирането е със средства от университета, от фонд "Култура" към община Варна и лично от автора.

Релефната карта включва 3D макетни изображения на 28 обекта, разположени в и около Морската градина – сред които Алеята на възрожденците, Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоопарка.

Важен акцент в композицията ще бъдат личността на създателя на Морската градина на Варна Антон Новак и на тогавашния кмет на Варна Михаил Колони, който поставя идеята за направата на Морска градина и по чиято покана австрийският възпитаник идва във Варна.

Постаментът на скулптурата ще бъде от ново поколение бетон, който е рециклируем на 99 %, а 3D макетните изображения са от месинг, разказа авторът. Скулптурата е уникална за България с това, че освен информация на български и на английски език, ще има и на брайл, в помощ на хората със зрителни увреждания, обясни младият архитект. 

Идеята е скулптурата да остане дълготрайно част от парковата среда.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Феникс" представя изложба "Красиви боклуци"

Варненското Сдружение „Феникс” ще представи в изложба ръчно изработени сувенири от отпадъчни материали. Младежите от сдружението работят по проект „Красиви боклуци” и организираха няколко публични работилници, в които се включиха и деца. Техните сувенири ще бъдат показани в изложба, която се открива на 15.10.2019 г. в Народно читалище..

публикувано на 14.10.19 в 08:13

Почитаме Света Петка

На 14 октомври православната църква почита Света Петка. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван..

публикувано на 14.10.19 в 06:48

Жестока катастрофа отне живота на шестима

Шестима души загинаха при тежка катастрофа на пътя между Габрово и Казанлък на разклона за Крън и село Хаджидимитрово. Челно са се сблъскали два автомобила - Мерцедес с габровска регистрация и Ауди със старозагорска регистрация. В Мерцедеса са пътували петима души , а в Аудито само водачът. Всичките..

публикувано на 14.10.19 в 06:27

Европа е разбрала, че ако нарича Турция "окупатор", Анкара ще отвори вратите си за бежанците

Тази оценка направи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул. По-рано вчера следобед той анонсира, че Турция иска възможно най-скоро да приключи военната операция, но тя ще се разшири към Айн ал Араб (Кобане) и Хасаке. По-късно обаче стана известно, че сирийската правителствена армия се насочва към Айн ал Араб и Манбидж...

публикувано на 14.10.19 в 06:15

Топло и слънчево

И днес ще е предимно слънчево, сутринта на места мъгливо или с ниска слоеста облачност. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб вятър от източна четвърт. Остава топло за сезона с преобладаващи максимални температури между 22 и 27, по крайбрежието с 2-3 градуса по-ниски, за Варна около 23. Вълнение на морето 1-2 бала...

публикувано на 14.10.19 в 05:48

Адреси без ток

В периода 14.10.2019 г. - 15.10.2019 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Ветрино. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 16:00 ч. в районите на с. Искър, с. Средно село,..

публикувано на 14.10.19 в 05:00

Собственици на горски масиви искат да продават на държавата

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата. За това съобщават от Земеделското министерство 2 седмици, след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас. Целта е към държавните гори да се присъединят малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние..

публикувано на 13.10.19 в 14:53