Храните на бъдещето - все по-зависими от науката

Ивайла Сопотенска
Снимка: личен архив

Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите.

Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство пред учените – да разрешат проблема с изхранването на човечеството.

Не смятам, че можем да говорим за революционна промяна, тъй като всичко, което в еволюционен план се е случвало с храненето, е отнемало дълги периоди от време – казва инж. Ивайла Сопотенска, докторант в Университета по хранителни технологии и журналист в сайта “НаукаOFFNews”. – Но промяна неминуемо ще има, тъй като климатът, обработваемите площи и вкусовете на хората се изменят, а и населението нараства с все по-високи темпове. Вероятно ще бъде въпрос на адаптация – до каква степен ще сме подготвени да оцелеем в едно бъдеще, в което храната ще бъде по-различна, отколкото е днес.

Растителните протеини, съдържащи се в граха, соята и други храни, са една от надеждите за бъдещето. Затова и учените се опитват да извлекат белтъците от бобовите растения и да ги използват за направата на различни храни. Например сладолед от грахов протеин, който Ивайла Сопотенска приготви на Софийския фестивал на науката. Но някои ГМО растения също могат да бъдат източник на протеин – какво е тяхното бъдеще?

Иска ми се да направим разграничение между генномодифицираните и генноредактираните храни, тъй като ГМО храните вече от много законодателства са забранени и не могат да бъдат намерени на пазара – казва тя. – Генна модификация означава да се вземе ген от един животински или растителен вид и да се прикачи към друг, за който той е несвойствен. В бъдеще обаче ще навлязат именно генноредактираните храни – т.е. ще се активират или дезактивират само собствени за растенията гени. Например може да се активира или мултиплицира ген, свързан с добива, и растението да дава повече продукция или пък да бъде активиран ген, свързан с устойчивостта срещу вредители и пестициди. Но тази промяна засяга конкретния организъм и нещата, които той вече носи в генома си. Регулацията на тези храни е толкова сериозна, колкото на генномодифицираните, и в Съединените щати вече се продават някои от тях.

Храната на бъдещето няма да бъде по-малко вкусна от сегашната, нито пък ще представлява хапче с полезни вещества.

Разбира се, в бъдеще ще ни е необходима някаква промяна в нагласата към храната, защото тя вероятно няма да бъде същата, каквато я познаваме днес. Смятам обаче, че когато човек е достатъчно подготвен за научната страна на въпроса, няма да бъде податлив на манипулации, категорична еинж. Ивайла Сопотенска.

И за да не се изпълваме с недоверие и необосновани страхове, учените на бъдещето все по-често ще открехват вратите на своите лаборатории и като добри комуникатори ще обясняват ползите от своите открития.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коренът на "Шеметна Варна"

Отборното   състезание „Шеметна Варна” ще се проведе на 31 август от 10:00 ч. в Морската градина. Деветото издание е под надслов „Коренът” и ще припомни българските обичаи, народна памет и привичките на ежедневието в далечното минало. В „Шеметна Варна” отбори по трима и четирима души премерват сили срещу останалите участници като..

публикувано на 20.08.19 в 17:25

Руснак продава котка, лекуваща махмурлук, за 200 000 евро

Жител на руския град Ростов на Дон продава за 15 милиона рубли (около 200 000 евро) котка, за която твърди, че лекува махмурлук. Той е публикувал офертата в сайт за безплатни обяви и обяснява, че освен, че лекува махмурлук, котката, представена като „Мистична британка“, предпазва и мъжете от похотливи съседки. За РИА „Новости“ Михаил..

публикувано на 20.08.19 в 15:20

Вече и научно доказано: Разходка в парка "лекува" лошото настроение

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават учени, след проучване на настроенията на гражданите, пише Ройтерс. Известно е, че дърветата в градовете понижават температурата и повишават качеството на въздуха. Ново изследване сочи, че те може да допринасят и за по-доброто настроение на жителите, уточнява БГНЕС. Екип от..

публикувано на 20.08.19 в 10:58
Участник в събор на бесарабски българи от Молдова и Украйна

Снимка в телефона или снимка на стената?

180 години се навършват през 2019, откакто фотографията е призната за изкуство от Френската академия на науките и изящните изкуства. Оттогава фотографията се развива и модернизира, за да можем днес да държим в джоба си телефон с камера, по-хубава от някои съвременни фотоапарати. Дали заснета с..

публикувано на 19.08.19 в 16:15

Татуировките през лятото – съветва ни Добрин Стойчев

Семпли, малки и цветни татуировки предпочитат да си правят варненци през това лято. Това са впечатленията на татуиста Добрин Стойчев (Don Pinko), който работи в студио в центъра на града.. „По-малко са клиентите през това лято. Хората не си правят големи татуси, понеже това отнема повече време, боли повече и изисква повече финанси“, отчете още..

публикувано на 20.08.19 в 08:00

Розово фламинго завладя Атанасовското езеро

Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости. Вероятно най-вълнуващи са многобройните птици фламинго, които намират спокойствие и сигурност в тихите басейни в северната част на езерото - територията на поддържания резерват. По време на орнитологичния мониторинг, извършван в рамките на проект „Лагуната на живота“..

публикувано на 19.08.19 в 15:52

Любовните графити на Варна

Невинаги е лесно да кажеш “Обичам те”. Затова много романтици го правят не чрез думи, а чрез жестове - от по-интимни като вечеря на свещи или цвете без повод до публични излияния под формата на билборд или флашмоб. А понякога, думите и жестовете се сливат и така надписът “Обичам те” се появява по стените на блокове,..

обновено на 19.08.19 в 15:32