Жегата заплашва 150 милиона души в САЩ

Съединените щати се изпотиха през уикенда от опасно горещо време, което засегна големите градове като Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон. Тези места преживяха температури от 38 градуса по Целзий.

Потискащата топлинна вълна, простираща се от равнините на Средния запад до брега на Атлантическия океан, засегна здравословно почти 150 милиона души, които се борят да останат охладени сред горещината.

Стойностите на топлинния индекс - комбинирайки ефекта на топлина и влажност - могат да достигнат 110 до 115 градуса по Фаренхайт, особено на изток, заявиха от Националната метеорологична служба (NWS).

От там предупредиха, че "опасно високите температури и влажността могат бързо да причинят топлинен стрес или топлинен удар, ако не се вземат предпазни мерки."

Очаква се топлинната вълна да продължи до късно в неделя, когато системата за високо налягане от Атлантическия бряг ще доведе до паралелен, субтропичен въздух.

ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗП предупреждава: "При онлайн резервациите на почивка не действайте импулсивно, заради "атрактивни" оферти"

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той посъветва още в..

публикувано на 25.08.19 в 15:17

Запален контейнер вдигна на крак варненски пожарникари

Запален контейнер на метри от паркинга зад Фестивалния и конгресен център вдигна на крак екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна. Благодарение на бързата реакция на огнеборците, в горещия летен неделен следобед, огънят бързо бе потушен. С повишаването на дневните температури, значително се увеличава и..

публикувано на 25.08.19 в 15:10

Пожарът във варненския квартал "Владиславово" е бил на площ от 40 декара

Пожарът в района на хипермаркета в кв. "Вл. Варненчик" който горя вчера е бил на на площ около 40 декара, основно сухи треви и отпадъци.  Предполагаемата причина за възникването му е небрежност при боравене с открит огън. До момента е установено, че при пожара са нанесени материални щети: изгорели са  2 метални бараки, частично засегнати са 3..

публикувано на 25.08.19 в 14:36

Археолози откриха мраморна плоча с гръцки надпис, посветен на култа към Богородица

Мраморна плоча, разделена на четири фрагмента, с текст на гръцки в стила на Омир е открита до раннохристиянската базилика, която се намира на два километра източно от село Шкорпиловци, община Долни Чифлик. Това съобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов, ръководител на разкопките, които са подновени след 40-годишно прекъсване. Д-р Кузов обясни, че..

публикувано на 25.08.19 в 12:09

Празник на динения маджун в Смилец

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун се провежда днес в силистренското село Смилец. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години. Подготовката на празника започва още през май със засаждането на бостана. Тази година реколтата от дини е добра и ще има достатъчно за варенето на маджуна, наричан още..

публикувано на 25.08.19 в 10:53

Евакуираха туристи от гръцкия остров Самос

Заради пожар стотици туристи бяха евакуирани от хотели и плажове. 70 пожарникари и 13 противопожарни машини се борят с огъня в източната част на острова, съобщиха гръцките власти. 1000 души са евакуирани от хотели в близкия град. Десетки пожари са избухнали в Гърция за последните 24 часа. Те са предизвикани от силния вятър и високите..

публикувано на 25.08.19 в 08:54
Гърция пожари

Екстремна опасност от пожари

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 10 области на страната за 25 август, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът обхваща територии и от областите  Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много..

публикувано на 25.08.19 в 08:12