Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън встъпва официално в длъжност премиер на Великобритания

Борис Джонсън и Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият премиер на Великобритания Борис Джонсън ще бъде приет от кралица Елизабет II, след което официално ще встъпи в длъжност днес. До 25-и юли той ще трябва да представи и членовете на кабинета си. 

Джонсън вече обеща Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на планираната дата 31 октомври, дори това да означава Брекзит без сделка.

Анализатори коментират, че премиерът може да срещне трудности в това си намерение, тъй като парламентът е решен да не позволи напускане на Блока без споразумение.

Борис Джонсън обещава да работи за намаляване на данъците за бизнеса и за увеличаване на разходите за образование, и за отмяна на замразяването на заплатите в публичния сектор.

Също днес досегашният премиер Тереза Мей ще отговаря за последен път на въпроси на депутати в парламента.

Очакваното встъпване в длъжност на новия министър-председател на Великобритания е основна тема и за западни издания.

Борис Джонсън осъществи амбицията си. Но какво предстои за Великобритания, пита вестник „Гардиън“. Според изданието приоритет за новия премиер ще е сплотяване на Консервативна партия и осигуряване на Брекзит до 31 октомври.

Само броени мигове, след като стана лидер на торите, ЕС приземи плана на Джонсън за Брекзит, коментира „Индипендънт“ и публикува изказванията на двама представители на Европейската комисия - на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, че ЕС няма да предоговаря постигнатото с Тереза Мей споразумение и на еврокомисаря Витянис Андрюкайтис, че политици като Джонсън подкопават демокрацията с „евтини обещания“.

Борис Джонсън е моята британска версия, пише пък „Таймс“, цитирайки реакцията на американския президент Доналд Тръмп при избирането на консерватора. Следващият премиер на Великобритания и Тръмп може и да са добри приятели, но политическите различия остават, категоричен е вестник „Вашингтон пост“.

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания, изпаднала в дълбока криза, пише „Ню Йорк таймс“.

„Уолстрийт джърнъл“ е убеден, че въпреки обещаното в победната му реч излизане на Великобритания от ЕС, от думите на Джонсън е проличало, че няма да е лесно да се спази този срок.

Въпреки всичко - партньор, извежда в заглавие по темата германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, както и припомня, че в Брюксел нямат приятни спомени за Борис Джонсън. ЕС на 27-те трябва да покаже ясно на приемника на Тереза Мей, че за тях старото споразумение за Брекзит е трайно, се казва още в статията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Борис Джонсън

Световни лидери поздравиха Борис Джонсън

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави Борис Джонсън с избирането му за премиер на Великобритания, предаде ДПА. „Великобритания е силен съюзник и очаквам с нетърпение да работим заедно с Вас, включително и по подготовката на срещата..

публикувано на 24.07.19 в 03:51

Подем на борсата в Лондон, но спад на паунда след избора на Борис Джонсън за нов британски премиер

Фондовата борса в Лондон реагира на пръв поглед позитивно на избора на Борси Джонсън за нов лидер на Консервативната партия и за следващ премиер на Великобритания, докато британската лира се намира под нов натиск от продажби към двегодишното..

публикувано на 23.07.19 в 16:49
Борис Джонсън

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

Бившият кмет на Лондон и двигател на Брекзит Борис Джонсън бе обявен днес за следващ премиер на Великобритания и нов лидер на Консервативната партия, съобщи „Скай нюз“. Той спечели вътрешнопартийни избори сред 160 000 членове на торите с 92..

обновено на 23.07.19 в 14:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са..

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 26.04.24 в 14:12