Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системата на НАП не е била технологично надеждна

| обновено на 02.08.19 в 13:46

"Сигурността е способност да се защитиш. Когато си най-защитен винаги се намира някой, който да пробие защитата. Следователно трябва да увеличаваш своята способност", съветва професорът по национална сигурност към Варненския университет "Черноризец Храбър" Петър Христов.

"Навсякъде се говори за нарушаване на сигурността, а всъщност сигурност е съвсем отделно понятие, коментира Христов и уточни, че става дума за технологична надеждност на системата. Според него случилото се показва точно това, че системата на НАП не е била технологично надеждна.

За това е необходимо 24-часово предвиждане, установяване на пробив в системата и сигнализиране. Университети са тези, които трябва да формират специалисти в сферата на киберсигурността, добави още проф. Христов. За съжаление, по думите му, българските университети не са подготвени да отговорят на индустрия 4.0, защото законодателната ни уредба е стара, а учебната система се нуждае от нововъведения.

Според проф. Петров обаче няма причина за притеснение за банките, тъй като те са достатъчно стабилни и водят непрекъсната битка с различни видове хакери, за които не се обявява. А това е един от елементите на сигурността.

Още по темата чуйте в интервю на Даниела Стойнова с професор Петър Христов, ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожарът на границата с Гърция навлиза в минно поле в България

Пожарът на българо-гръцката граница навлиза на българската територия там, където има минно поле. Затова гасенето на огъня се извършва само от въздуха.   Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние от наша страна сме само с хеликоптерите на военните, но взехме решение и..

публикувано на 28.07.24 в 15:55

Няма замърсяване на въздуха в района на Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на министерството. РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна..

публикувано на 28.07.24 в 14:55

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50