Системата на НАП не е била технологично надеждна

| обновено на 02.08.19 в 13:46

"Сигурността е способност да се защитиш. Когато си най-защитен винаги се намира някой, който да пробие защитата. Следователно трябва да увеличаваш своята способност", съветва професорът по национална сигурност към Варненския университет "Черноризец Храбър" Петър Христов.

"Навсякъде се говори за нарушаване на сигурността, а всъщност сигурност е съвсем отделно понятие, коментира Христов и уточни, че става дума за технологична надеждност на системата. Според него случилото се показва точно това, че системата на НАП не е била технологично надеждна.

За това е необходимо 24-часово предвиждане, установяване на пробив в системата и сигнализиране. Университети са тези, които трябва да формират специалисти в сферата на киберсигурността, добави още проф. Христов. За съжаление, по думите му, българските университети не са подготвени да отговорят на индустрия 4.0, защото законодателната ни уредба е стара, а учебната система се нуждае от нововъведения.

Според проф. Петров обаче няма причина за притеснение за банките, тъй като те са достатъчно стабилни и водят непрекъсната битка с различни видове хакери, за които не се обявява. А това е един от елементите на сигурността.

Още по темата чуйте в интервю на Даниела Стойнова с професор Петър Христов, ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоби за близо 730 000 лева са наложени на 5 от къщите за гости в Добричка област

Сто процентова санкция е наложена на 5 от общо 12-те къщи за гости в Добричка област, които са изградени със средства по Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от сайта на Държавен фонд "Земеделие". Най-големи са глобите за къщите за гости в Дуранкулак, където санкцията е  281 830 лв. и в Поручик Чунчево, където санкцията е..

публикувано на 17.11.19 в 17:15

Времето в понеделник ще е предимно облачно

Ще има променлива, по-често значителна облачност, а сутринта на места ще е и мъгливо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Минимални температури между 10 и 15, максимални от 16 до 21 градуса, за Варна минимална около 15, максимална около 19 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 17-18 градуса.

публикувано на 17.11.19 в 17:12

КТ "Подкрепа" има готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество

КТ "Подкрепа" категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях. Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани. Това се посочва в позиция на Конфедерацията на труда "Подкрепа" относно решение на..

публикувано на 17.11.19 в 15:11

Община Балчик възнамерява да увеличи туристическия данък

Община Балчик възнамерява да увеличи туристическия данък до 0.60 лева за нощувка в местата за настаняване с една звезда и до 1.20-1.50 лева за нощувка в хотелските бази-четири и пет звезди. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за местните данъци, който е предложен за публично обсъждане. Досега туристическият данък на територията на..

публикувано на 17.11.19 в 14:22

Варна почете паметта на загиналите в катастрофи

По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи в храмовете на Варненската и Великопреславска епархия беше отслужен трисагий в памет на загиналите. В катедралния храм „Успение Богородично” във Варна с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, трисагий отслужи председателят на храма ставрофорен иконом..

публикувано на 17.11.19 в 14:18

Ограничават движението по част от АМ "Тракия" заради ремонт

Днес от 8 до 17 ч., движението по магистрала „Тракия“ между 18-и и 20-и км, в посока Бургас, ще се осъществява в една лента заради ремонтни дейности. Преминаването по изпреварващата лента ще бъде ограничено, а трафикът ще се пренасочва в активната. Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

публикувано на 17.11.19 в 06:26
грозде лозе

Наторете лозите сега за по-качествено грозде догодина

Сега е моментът, в който трябва да извършите основното торене с фосфорни и калиеви торове, след което трябва да изорете почвата на дълбочина 18-20 см. Торенето е едно от основните мероприятия, определящо развитието на силни лози, от които се получават устойчиви по количество и качество добиви, напомнят от Националната служба за съвети в..

публикувано на 17.11.19 в 06:22