Продължават археологическите проучвания в някогашната римска колония ДеултумАрхеологическото лято е в разгара си  в някогашната римска колония Деултум. Античният град се намира на около 10 километра западно от Бургас, в землището на днешното село Дебелт.  Богатата на археологически останки местност се простира до брега на едно от най-големите езера на юг от Стара планина – Мандренското.
Разкопките са започнали преди два месеца. Екипът под ръководството на директора на археологическия резерват Красимира Костова намери уникална находка.     
Фрагмент от римска военна диплома е открит при разкопки в централната част на Деултум. Находката представлява  част от бронзова плочка, от две такива, свързани по между си  са правени военните дипломи. Ценна е, защото за първи път от близо 40 години проучвания намираме подобен документ, каза тя:

"Това са документи, които са издавани на войници от помощните части, изслужили военната си служба. Тя е била доста дълга. Римските войници са служили поне 25 години. В помощните части са набирани към армията хора, които са били от различните провинции в империята. Тези дипломи са издавани на войниците, които не са римски граждани. С този документ те са можели да получат документ за гражданство. В нашия случай е намерен само един фрагмент, който е 4 квадратни сантиметра но носи достатъчно информация за да бъде датиран от времето на император Адриан през 122 г. пр. н.е. От римските терми, които проучваме се ориентираме в архитектурата, които са от началото на 4 до 6 век..."
 В момента на Деултум работи и екипът на доц. Христо Прешленов, който проучва северните части на термите. Предстои след седмица да бъдат направени сондажни проучвания в публичните пространства на римския град, за да установим къде се е намирал форума на римската колония. Предположенията са, че той е бил  южно от термите. 
Чуйте повече в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бисер Петков

Министър Бисер Петков: Да се намали броят на дните болничен, издаван от личните лекари

Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дискусия, която потърси решения на проблема с фалшивите болнични листа. Предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ, са социално..

публикувано на 20.09.19 в 14:44
Христо Родинов и лютите му чушки

Брутално лютият "Български дух" на Христо Родинов

Нов сорт люта чушка, наречена „Български дух” създаде фермерът Христо Родинов от варненското село Страшимирово. „Българският дух” е брутално лют – много повече, отколкото друг известен наш сорт – „Български морков”, обясни за Радио Варна Христо Родинов и допълни: Интересното при новата българска люта чушка е, че тя е кръстоска между..

публикувано на 19.09.19 в 10:51

Емил Билярски от MESZECSINKA: "Когато си на върха, единственото, което ти остава, е да скочиш в дълбокото"

MESZECSINKA е онзи подсъзнателен свят, който можеш да достигнеш или с помощта на нещо по-твърдо или с помощта на музиката. Вторият вариант е за предпочитане, защото води до психеделични измерения и светове, разказва приказки и споделя теории за онова, което е отвъд реалността. А и музиката е универсален език, колкото и клиширано да звучи. А в MESZECSINKA..

публикувано на 18.09.19 в 12:55

Политолози очакват оспорвани избори в София, Пловдив, и Варна

Интригата при изборите ще бъде в София, Пловдив и вероятно във Варна, каза пред БНР проф. Александър Маринов. Според него Цветан Цветанов доста ще липсва на ГЕРБ. „Остава да видим какво ще каже избирателят. Тези избори са рубиконът за ГЕРБ. Според мен това е вододелът, от който започва спускането или падането надолу. Тази партия много дълго..

публикувано на 18.09.19 в 10:53

Пчеларите Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов - за лошия сезон и проблемите в сектора

Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов са пчелари от Русе. Маринов има 160 пчелни семейства. Той и колегата му изкарват прехраната си с пчеларство от години. Двамата взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти , който се провежда във Варна до 19 септември. За нивото на пчеларството в България и проблемите на производителите на..

публикувано на 17.09.19 в 16:34

Красимир Премянов: Клисарова не е пожарно решение

Трябва да се промени политическият диалог не само вътре в партиите, но и между политическите сили, изказа мнение пред БНР Красимир Премянов, член на БСП. „Във Варна БСП беше значим фактор, защото това беше вторият по икономически статус град и област. Кадрите на БСП бяха основата, върху която се градеше това развитие. В последствие..

публикувано на 17.09.19 в 14:43

“Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“

В рамките на проявите по повод 100-годишнината на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус, оказала трайно влияние върху архитектурата и изкуствата в Европа и света, в Балчик гостува изложба “Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“. Тя бе официално представена в Художествената галерия на Балчик от проф. Росица Никифорова -..

публикувано на 16.09.19 в 10:55