Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Георгиев - A.L.E.K.S: Музиката е един необятен свят, който знам, че ще продължавам да търся

| обновено на 29.08.19 в 06:18
3
Снимка: Личен архив

Александър Георгиев - Aleks е на 19 години. Роден е в Пловдив, откъдето започва и музикалният му път. Първоначално пее във вокална група „Пеещите котенца”, а след това и в Нов музикален център. Явявява се на конкурси, печели награди. Въобще целият ми живот оттогава е музика”, споделя Алекс. След като завършва основното си образование заедно със семейството си заминават за Манчестър, където живеят до ден днешен. Именно там Алекс продължава музикалния си път, където изучава композиция. Бил е полуфиналист в музикалния формат Open Mic UK 2014-2015.

- Как се чувстваш в Англия?

- Като всяко едно място си има плюсове и минуси. Харесвам Англия, защото всичко се развива по прекрасен начин. Имаш много възможности, особено ако видят, че си сериозен и обичаш това, което правиш. Само едно нещо никога няма да преглътна и това е тукашният климат, който не ме оставя удовлетворен. (усмихва се)

- Как се справяш с мрачното и потискащо време? Надявам се, че няма да се отрази много на музиката ти!

- Може да се отрази в добрия смисъл. Например да ме вдъхнови да напиша някоя емоционална балада. (...)

Алекс сам създава, записва и продуцира песните си: „Това е един необятен свят, който знам, че ще продължавам да търся като някое ново приключение за мен. Всеки нов инструмент, всяка нота, която мога да науча и приложа, и усетя е уникална за мен”. казва той.

До момента Алекс има издадени и записани два сингъла. Първият е със заглавие You”, създава го, когато е на 15 години. Песента е посветен на първите любовни трепети.

„Shivers” e най-новата му песен. Официално излиза на 10 август, а на тази дата e издаден дебютният албум на Майкъл Джаксън „Of the wall”. Интересен факт, който Алекс разбира от своите последователи в социалните мрежи: ”След като чуха Shivers”, ми писаха, че им напомня на Майкъл Джексън, което за мен е огромен комплимент, тъй като той е другата причина да се занимавам с музика, освен брат ми”

Снимка„Shivers” е посветена на тръпката, която има в една  връзка. Чрез песента младият изпълнител изразява чувствата си  към своята приятелка, която е неговото вдъхновение в момента.

- Двете песни са различни като звучене...

- Да, те показват пътя, по който съм минал като един млад артист, търсещ себе си в музиката. Аз намерих себе си в старите класически песни на велики изпълнители като Prince, група Queen. Въобще влюбен съм в тази идея да съчетавам ретро елементи със съвременно звучене. "Shivers" е този баланс, в който аз се намерих. (...)

- Освен звукозаписната дейност имаш ли концертни изяви и участия?

-  Да, има много места за изява тук. Аз съм в Манчестър един град богат на музикална история. Наблизо е Ливърпул, тук има много места, свързани с революцията в музиката. Много участия имам тук.

Снимка- Кога ще те видим и чуем в България?

- Надявам се скоро. Бих искал да намеря изява и в България. 

- Хубаво би било да се развиваш паралелно, както у нас, така и в Англия. Защо не?!

- Да, аз точно това искам да постигна.

- Коя е предпочитана от теб сцена? По-интимните концерти или по-масовите клубни изяви?

- За мен всеки концерт е един същ. Дали ще са двама или две хиляди човека за мен чувството е едно и също, защото в този момент аз съм наистина себе си и изразявам себе си чрез музиката си. Харесвам и малките и големите концерти.Каквато и да е изявата бих бил изключително благодарен за нея и бих я обгърнaл не с двете ръце, които имам, но с десет, които нямам. С цялото си сърце. (смее се)

Цялото интервю с Александър Георгиев - A.L.E.K.S. може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19