Маломерни паралелки ще има в пет училища в Добрич

Снимка: Асоциация Родители

На редовното си заседание днес Общинският съвет в Добрич ще обсъди и гласува сформирането на паралелки с по-малко от определения минимум ученици. Причината е в недостига на учащи се в Добрич и желанието на училищата да запазят настоящия брой на паралелките си за учебната 2019-2020 година. Маломерните паралелки са предвидени за пет училища в Добрич – Професионалната гимназия по ветеринарна медицина, две паралелки в гимназията по аграрно стопанство, Обединеното училище „Йордан Йовков“, Основното училище „Никола Вапцаров“ и Средното училище „Димитър Талев“. Имаме ли повод за притеснение относно все по-намаляващия брой ученици дори и в областните центрове като Добрич и как гледат на това в местния парламент, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Постоянната комисия по Наука и образование към Общинския съвет в Добрич единодушно е подкрепила желанието на петте училища да сформират паралелки с по-малко от установения минимум ученици. От много години с тенденцията на демографската криза и емиграционните процеси се налага и приемането на подобни изключения, сподели председателят на комисията Камелия Койчева.

Оптимистичните данни за тази учебна година в Добрич показват, че за първи път от години имаме по-голям брой на първокласниците, макар и само с 35 ученици.

Широко дискутирана в Добрич през миналата учебна година беше темата за професионалното образование и нуждата от осигуряване на бизнеса с необходимите му кадри. По думите на Камелия Койчева обществото ни трябва да бъде готово на промени в динамичното време, на което сме свидетели.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурата на морето е 20 градуса

През нощта ще има значителна ниска слоеста облачност, на много места отново ще се образуват мъгли, предупреждават от филиала на НИМХ във Варна.  Утре следобед видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее, над Североизточна България до слънчево. Ще е почти тихо, по морското крайбрежие вятърът ще е много слаб, предимно от североизток. Минимални..

публикувано на 16.10.19 в 16:58

Полските туристи през август са били повече от руските

През август 2019 г. най-много нощувки във Варненска област са реализирали туристите от Румъния – 383.3 хил., от Германия – 244.0 хил., от Полша – 158.9 хил., от Русия – 75.4 хил. и от Молдова – 52.3 хил. нощувки.  Това съобщиха днес от Националния статистически институт.  Броят на пренощувалите лица през август 2019 г. се увеличава с 5.6% в сравнение..

публикувано на 16.10.19 в 16:30

Папа Франциск: Преяждането е „път на лично унищожение“

Папата в сряда сравни контраста между 820-те милиона гладуващи хора в света с онези, които превръщат храната в „алея на личното унищожение“ чрез преяждане. Това Светият отец каза във връзка със Световния ден на храната, съобщава БГНЕС. Папа Франциск отбеляза, че „изкривената връзка между храната и храненето“ е оставила почти 700 милиона души с..

публикувано на 16.10.19 в 16:02

Мръсният въздух убива стотици хиляди европейци

Лошото качество на въздуха през 2016 г. е довело до преждевременната смърт на най-малко 400 000 души в Европа, а почти всеки европеец, който живее в град, е изложен на замърсяване, надвишаващо здравословното ниво, се посочва в доклад на Европейска агенция за опазване на околната среда (EEA), цитиран от БГНЕС. "Замърсяването на въздуха в момента е..

публикувано на 16.10.19 в 15:58

Дарителите на храна намаляват

В Световния ден на прехраната – 16 октомври – се отчитат 40% повече спасена от разхищение храна, но за последните две години тенденцията има отрицателен знак, въпреки че дарените храни са освободени от Данък добавена стойност.  Освен спад в даренията, намалява броят и на големите дарители, каза Радио Варна Цанка Миланова , изпълнителен..

публикувано на 16.10.19 в 15:36

30 000 IT специалисти не достигат у нас

Недостигът  на  IT  специалисти в световен мащаб нараства, у нас липсват между 10 и 30 000, което не е малко. Това заяви във Варна управителят на  фирмата-организатор на „Дни на кариерата-IT комуникации и аутсорсинг" „Job Tiger” Светлозар Петров. Той допълни, че вече десет години се организират подобни форуми в страната, по време на които хората..

публикувано на 16.10.19 в 15:23

Кораб "Poseidon" ще изследва колко чисто е Черно море

Германския научно-изследователският кораб "Poseidon" да проведе океанографска експедиция в изключителната икономическа зона на България в Черно море, разреши на заседанието си днес Министерският съвет. Международният научен екип в състав от 11 учени, който ще работи на борда на НИК "Poseidon" по време на експедицията, включва представители..

публикувано на 16.10.19 в 15:03