Пчеларите Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов - за лошия сезон и проблемите в сектора

Автор:

Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов са пчелари от Русе. Маринов има 160 пчелни семейства. Той и колегата му изкарват прехраната си с пчеларство от години. Двамата взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти, който се провежда във Варна до 19 септември. За нивото на пчеларството в България и проблемите на производителите на мед у нас с тях разговаря Олга Карова:

Какви са проблемите пред сектора и тези, с които се сблъсквате тази година?

Александър Маринов: Проблемите, които срещаме тази година, са ниските добиви на мед, неблагоприятните климатични условия през сезона и ниската изкупна цена на меда, както и трудностите да реализираме продукцията си и инфлацията в страната ни.

Миналата седмица във Варна беше обявена готовност за подготовка за национален протест на пчеларите. Вие подкрепяте ли го?

Александър Маринов: Подкрепяме го напълно, трябва адекватно финансиране от държавата, подпомагане на кошер, и то ежегодно. Европейският съюз трябва да наложи ограничения на вноса на китайски и украински мед в ЕС, понеже основният проблем идва от там.

Гюнтер Исмаилов: Ощетени сме и от вноса от аржентински и различни видове мед в Европейския съюз. Нашите цени са много ниски тук, и това е единствено в България. Доколкото имам информация, в чужбина цените не са спаднали, лек спад има в Румъния, но там имат някакво субсидиране. Ние тук трябва да оцеляваме с 4,50 лв. за килограм изкупна цена на биологичен мед.  Когато платим данъци и такси, тази цена пада под 4 лв. С тези пари трябва да се прехранваме и да развиваме пчеларството в България. Това няма как да стане, не можем да оцелеем на тези изкупни цени. 

Какви са новостите при изваждането на меда, това, което модернизира продукцията Ви?

Гюнтер Исмаилов: Трябва да използваме нов инвентар и нови машини и всичко това трябва да се закупи от продукцията, която сме добили, като я продадем. Но ние не можем да се конкурираме с чуждите държави, защото не можем да си позволим да си купуваме нови технологии и да работим по техния стандарт, тъй като цената ни е много ниска. Как можем с 4 лв. мед/кг. или 4,50 да сме конкурентоспособни в ЕС? И да имаме нови технологии в България? Според мен има спад откъм технологии и откъм новости. Няма как да просперира този бранш, при положение че цената на меда пада с почти 50 % спрямо миналата година.

Цялото интервю с Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекордно малко кандидати за властта в Балчик

Двама кандидати за кмет и 8 листи за съветници със 121 кандидати да влязат в местния парламент, който се състои от 21 членове. Такава е картината на местни избори 2019 в община Балчик. От 1989 година насам не се е случвало битката за кметския стол в Белия град да е между двама. 2003 година например броят на кандидат-кметовете е бил 10, а листите за..

публикувано на 17.10.19 в 15:31

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще прозвучат пред публика на 10 октомври в Първо студио на БНР в столицата. Надя Петрова е..

обновено на 07.10.19 в 15:29