До края на септември: Хотелите трябва да се регистрират в Единната система

Снимка: www.goldensands.bg

До 30 септември всички хотелиери трябва да се регистрират в Единната система за туристическа информация (EСТИ), напомнят от Община Варна.

Според изискванията, от 1 октомври 2019 г. всички хотелиери, включително физическите лица, които предоставят настаняване в стаи за гости, къщи за гости, апартаменти за гости, хотели, трябва да подават информация към тази Единна система. На страницата на Министерство на туризма са публикувани видео обучения, както и и-мейли и телефони за въпроси и допълнителна информация за първоначалната регистрация, както и ползването на ЕСТИ след това. Линк към сайта на министерството на туризма е публикуван и на страницата на Община Варна.  

С въвеждането на Единната система отпада задължението да се подава адресна регистрация на гостите на хотелите в отдел "Миграция” на МВР. Отпада и задължението за подаване към общината  на ежемесечни декларации за реализираните нощувки. За собствениците на места за настаняване ще отпадне и задължението за подаване на информация до Националния статистически институт. Всички тези институции имат достъп до Единната система за туристическа информация и вземат необходимите им данни. Не отпада, обаче,  задължението за плащането на ежемесечния туристически данък, но то ще става без декларация. 

По данни на Националния статистически институт през юли 2019 г. във Варненска област са функционирали 453 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 28.6 хил., а на леглата - 69.5 хиляди. В сравнение с юли 2018 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намаляват с 0.4%, а броят на леглата в тях - с 1.7%.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ограничават движението по част от АМ "Тракия" заради ремонт

Днес от 8 до 17 ч., движението по магистрала „Тракия“ между 18-и и 20-и км, в посока Бургас, ще се осъществява в една лента заради ремонтни дейности. Преминаването по изпреварващата лента ще бъде ограничено, а трафикът ще се пренасочва в активната. Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

публикувано на 17.11.19 в 06:26
грозде лозе

Наторете лозите сега за по-качествено грозде догодина

Сега е моментът, в който трябва да извършите основното торене с фосфорни и калиеви торове, след което трябва да изорете почвата на дълбочина 18-20 см. Торенето е едно от основните мероприятия, определящо развитието на силни лози, от които се получават устойчиви по количество и качество добиви, напомнят от Националната служба за съвети в..

публикувано на 17.11.19 в 06:22

Дискусия „Деца, СМАРТфони, СМАРТродители“ във Варна днес

Безплатно обучение по дигитална безопасност за родители под наслов „Деца, СМАРТфони & СМАРТродители“ ще се проведе днес във Варна. Заедно с експерти от Центъра за безопасен интернет и представители на първия телеком в България, който въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца, те ще обсъждат..

публикувано на 17.11.19 в 06:20

17 ноември - Ден за възпоменание на жертвите при ПТП

„Животът не е резервна част” - т ова е мотото на Деня за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.  На този ден си припомняме, че сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен.   Със съдействието на Варненския и..

публикувано на 17.11.19 в 06:16

Мъгли сутринта, следобед ще се изясни

Сутринта на много места ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Около и следобед в повечето райони видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее до слънчево време, но привечер ще се увеличи до значителна. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 14 и 19, в районите с по-трайна мъгла с 2-3..

публикувано на 17.11.19 в 05:54

17 ноември - Световен ден на недоносеносените бебета

Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано...

публикувано на 17.11.19 в 05:48

Мъгла и облаци в неделя

След полунощ на отделни места ще има условия за ниска слоеста облачност или мъгла. През деня облачността ще е променлива – около обяд на места до слънчево, а привечер ще се увеличи до значителна. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Преобладаващи минимални температури от 9 до 14 градуса, максимални между 15 и 20, в местата с по-трайна..

публикувано на 16.11.19 в 19:37