Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има достатъчно вода в язовир "Тича"

Язовир "Тича"
Снимка: pochivka.bg

Няма място за притеснения за водоснабдяването от яз. “Тича“. Въпреки ниското ниво на водните маси, язовирът е далеч от критичния минимум. Това съобщи за Радио Шумен управителят на "Напоителни системи" -  клон Шумен Христо Николов.

Във водоема в момента има 190 935 000 куб. м вода, което е 2/3 от обема му. Вода не се подава за енергодобив. От язовира се източват количества за екологични нужди за нивото на река Камчия, за напояване и за водоснабдяване.

"Естествените водоизточници или са намалели критично, или са пресъхнали, но даже и без никакви постъпления до криза би могло да се стигне чак след 2 години", допълни Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич с нов областен управител

Правителството назначи четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен, съобщиха от правителствената пресслужба. За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.   Динев е бил също председател на Общинския съвет – Петрич.   Ани Арутюнян..

публикувано на 08.05.24 в 18:44

Ще чистят сметищата в Максуда

Представители на Община Варна и жители на Максуда достигнаха до разбирателство за нуждата от повишаване на ефективността на сметосъбирането и благоустрояването в района. Това стана ясно днес, след като кметът Благомир Коцев, медиаторът по етническите въпроси Николай Николов и заместник-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев  се срещнаха с..

публикувано на 08.05.24 в 18:21

От утре започва безплатна имунизация на бременни срещу коклюш

Всички бременни жени ще могат да се ваксинират от утре безплатно в кабинет на РЗИ във Варна срещу коклюш. Безплатни ще са тестовете за инфекциозното заболяване, когато изследването е по предписание на личния лекар. Т ова съобщи във Варна проф. д-р Цонко Паунов-директор на РЗИ - Варна. Препоръчително е бременните - от 27 до 36 гестационна седмица, да..

публикувано на 08.05.24 в 15:59

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга

Доживотен затвор постанови Варненският апелативен съд за мъж, признат за виновен за убийството на бившата си съпруга по особено мъчителен начин. Съдът във Варна увеличи наказанието от 18 години лишаване от свобода, определено от съда в Добрич. Фаредин А. е признат за виновен в това, че на 28 декември 2021 г. в Тервел умишлено умъртвил бившата си..

публикувано на 08.05.24 в 15:23

Започва изплащането на украинската помощ към земеделците

От утре, четвъртък, започва изплащането на около 300 млн. лева за така наречената „украинска помощ“ за земеделците, предаде  БГНЕС. Общо 295 млн. лева са осигурените средства. Изплащането им започва седмица по-рано от предвиденото, обяви на днешното правителствено заседание служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов. Над 51 хиляди..

публикувано на 08.05.24 в 14:34

На 15 май започва електронният прием в първи клас във Варна

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа https://school.uslugi.io в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май. 3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за..

обновено на 08.05.24 в 14:18

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС с преднина от 8 % пред ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа Рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено сред 1000..

публикувано на 08.05.24 в 11:15