Бандити обраха замък във Франция

Собствениците на френски дворец от XVII век, по чийто модел е изграден Версай, били вързани, а бандити, нахлули в луксозния им дом го изтарашили и избягали с плячка на стойност два милиона евро, съобщава БГНЕС.

Замъкът Во-льо-Виконт, разположен сред разкошни градини на около 50 километра югоизточно от Париж, е собственост на същото семейство от 1875 г.

Полицейски източник заяви, че шестима маскирани, но невъоръжени бандити са намерили вратовръзки, принадлежащи на 90-годишния Патрис дьо Вог, за да завържат него и съпругата му Кристина на 78 години в техните помещения на територията на двореца.

Крадците се насочили към сейфа и откраднали изумруди и други предмети, но не се опитали да се измъкнат с произведенията на изкуството в замъка.

Двойката не е пострадала по време на грабежа, който е станал малко преди зазоряване, съобщиха от прокуратурата в близкия град Мелун.

"Собствениците се справят отлично и замъкът остава отворен за посещения както обикновено", казаха от ръководството на двореца пред АФП.

Патрис дьо Вог отвори имението за обществеността през 1968 г. и сега се управлява от тримата синове на двойката.

Замъкът е построен от министъра на финансите на Луи XIV Никола Фуке, който според легендата изпаднал в немилост през 1661 г., малко след приключването на строителните работи, когато той организирал едно прецизно подготвено и проведено парти, с което предизвикал завистта на Краля Слънце.

Фуке прекара остатъка от живота си в затвора. След това монархът завзе двореца и премести най-ценните произведения на изкуството и други предмети във Версай.

Това е най-големият частен наследствен обект във Франция, разпростира се на 1200 декара и има около 250 000 посетители всяка година.

Замъкът често е използван като Версай за филмови и телевизионни продукции, от хита на Роджър Мур в ролята на Джеймс Бонд в "Муунрейкър“ до "Мария Антоанета" на София Копола.

Той се превърна в място за сватбени тържества на знаменитости, като пищния купон през 2007 г. за френската баскетболна звезда Тони Паркър и звездата от „Отчаяни съпруги“ Ева Лонгория.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пикът на грипната епидемия се очаква през януари

Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на януари или началото на февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев . В момента нито у нас, нито в Европа има грип, в края на ноември ще има отделни случаи, допълни той. За поставяне на противогрипна ваксина не е късно. Подходящ е целият период от последното тримесечие на..

публикувано на 15.10.19 в 11:40
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Робот помага на хора с гръбначни наранявания да проходят

Всяка година в света има между 250 и 500 хил. инциденти, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора. Средната им възраст е 39 години и половина. Повечето от тях са физически активни и в работоспособна възраст. Една от тях е Силвия Василева, което преди около 7 години пада от дърво, наранява гърба си и това довежда до параплегия -..

публикувано на 15.10.19 в 08:35

Днес е Международният ден на белия бастун

Отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал..

публикувано на 15.10.19 в 06:58

Защо да изберем образованието в Холандия?

Изложение „Дни на Образованието в Холандия” се провежда до 18ч. във Варна. В хотела до ДКС са събрани на едно място представители на голям брой холандски университети. Изложението е разделено на три модула – зали за дискусии, за презентации, и работилница. Правят впечатление две теми: Историите на успелите – с български студенти в Холандия. Тук гостите..

публикувано на 14.10.19 в 15:36

Проф. Мая Константинова: Все повече деца под 6 години заболяват от диабет

Случаите на диабет при деца не се увеличават, но през последните десетилетия има все повече заболели деца под 5-6-годишна възраст. Това заяви пред БНР проф. Мая Константинова – председател на Сдружението на детските ендокринолози. По думите ѝ най-често заболяването се диагностицира в пубертета.        „Деца от 0 до 18 години се разболяват от..

публикувано на 14.10.19 в 11:20

Останките на "Титаник" скоро ще изчезнат

Ситуацията продължава да става все по-лоша и по-лоша за „Титаник“. Повече от 107 години след потъването на „непотопяемия“ кораб, управляема подводница беше спусната на морското дъно, за да улови първите в историята 4K изображения на „Титаник“, но само за да разкрие, че емблематичните останки от..

публикувано на 13.10.19 в 08:55
Прозрачният 910-каратов скъпоценен камък е с „изключително качество“.

Откриха диамант "Матрьошка"

Уникалният диамант, наречен "Диамантът Матрьошка", на емблематичните кукли за подреждане на Русия, беше открит наскоро в мина в република Якутия в Сибир от руската минна компания ALROSA. Диамантът е колкото леща, с размери само 4,8 на 4,9 на 2,8 милиметра. Той има..

публикувано на 13.10.19 в 08:15