Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци отсъдиха: култура, а не търговия на мястото на "Дупката"

Основната функция на пространството в центъра на Варна, известно като "Дупката", трябва да бъде обществена. Това показа допитването, в което участваха 134-а експерти и 3124 граждани. Според участниците в анкетата там не трябва да има жилищни сгради или търговски обекти, а многофункционален културен център с внимателно експониране на археологията. 

Данните от проучването, проведено по инициатива на Община Варна и преминало под мотото „Да излезем от Дупката“, бяха представени днес.

Общо предложенията на експертите за бъдещето на пространството са над 35, сред които обществено пространство, мултифункционален център, парк, бизнес център, амфитеатър, концертна зала, спортна зала, експониране на археологическите разкопки и други.  Анкета бе достъпна на платформата www.ideavarna.com до 20-ти септември.

„Чудесно е, че анкетата предизвика такъв голям обществен отзвук. Благодаря на всички, които се включиха, както и на всички доброволци. Личното ми мнение е, че това място може да съчетае една многофункционална, културна субстанция, която да събира варненци. Убеден съм, че идеите на хората могат да бъдат много хармонично съчетани.  Явно е, че варненци отчитат  обществената значимост и ценност на това място и искат то да бъде част от обществения живот на града. Тези идеи ще бъдат взети предвид, когато се формира заданието за провеждането на международен конкурс  - така, както г-н кмета вече няколко пъти обявява това. Вярвам, че до края на годината заданието трябва да бъде готово, а в конкурса отново ще се включат най-добрите архитектурни бюра от цял свят, както стана с международния конкурс за библиотеката“, коментира главният архитект Виктор Бузев (в прикачения звуков файл чуйте какво каза арх. Бузев пред Даниела Стойнова).



Какво казват експертите:

Относно височините:

34,3%  Застрояване до нивото на бул. „Княз Борис I“;

26,3%  Застрояване, съобразено с височината на околните сгради –паметници на културата;

20,4%  Свободно пространство, без застрояване;

19%    Без ограничение във височините;

Относно плътността:

30,7%   Свободно пространство, без застрояване;

18,2%   Минимално застрояване – до 20%;

43,8%   Застрояване до 50%;

7,3%   Максимално застрояване;

Отговорност за пространството:

32,8% Община Варна, главен архитект;

31,4%  Специалисти от областта на архитектурата;

3,6%    Специалисти от областта на културата;

2,2%    Специалисти от областта на историята;

28,5%  Други

Неподходящи функции за пространството:

58,9% от експертите са категорични, че там не може да има мол, 27,1% - не искат паркинг.

28,8% от гражданите не искат на мястото да има търговски обект, мол, 21,4%  - не искат паркинг. Общото мнение е срещу изграждане на жилищни, бизнес офиси и административни сгради.

„Имаме много категоричен отхвърлен отговор – търговски център тип мол. Тава е своеобразен парадокс, тъй като знаете, че предназначението на терена през 80-те години е било точно за търговски дом. В момента и граждани, и експерти смятат, че в никакъв случай това не трябва да се случва“, коментира социологът. Той обясни, че идеите за паркинг, хотел, заведения,  жилищна или бизнес сграда също не се приемат добре сред анкетираните. 

За какво е подходящо пространството в Дупката?

В топ 3 от предложенията на експертите са  многофункционален културен център – изложбена зала, галерия, опера; експониране на археологията; обществено пространство – парк, площад.

В топ 3 от предложенията на гражданите – обществено пространство, парк, площад; амфитеатър; мултифункционален културен център.

Т. нар. Дупка е терен в центъра на Варна, заключен между булевард "Княз Борис I" и ул. "Княз Александър Батенберг",  ул. "Воден" и ул. “Архимандрит Филарет". Тя се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК)  излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна” е останало като грозна дупка  в центъра на града.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човек загина при пожар в хоспис в Банкя без лиценз в

Обектът в Банкя, в който един човек загина при пожар, работи без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация. Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на СДВР. При нея е установено, че в обекта..

публикувано на 14.08.24 в 19:38

Правителството предлага Калин Калинов да бъде назначен за Началник на ВВМУ

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи флотилен адмирал Боян Медникаров от длъжността „Началник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и от военна служба, считано от 8 октомври 2024 година, поради навършване на пределната възраст за военна служба...

публикувано на 14.08.24 в 19:30

„Общинска полиция“ и частна охранителна фирма обезпечават обществения ред по време на фестивала VARNA BREEZE by EXIT

Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се грижат за обезпечаването на обществения ред по време на 4-дневния фестивал VARNABREEZEbyEXIT. Музикалното събитие започва утре, 15 август, като кулминация на празничната програма за Деня на Варна и ще продължи до 18 август. В района на фестивала между Пантеона..

публикувано на 14.08.24 в 19:02
Снимката е илюстративна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 14.08.24 в 18:43

Община Варна с официална позиция за фалшиви имейли, изпращани от името на кмета

Фалшиви електронни писма от името на кмета на Варна Благомир Коцев и общинския пресцентър бяха изпратени днес до редакциите на варненските медии. От общинската администрация излязоха с официална позиция по случая. Оттам отбелязват, че Община Варна има основание да сезира органите на МВР и Прокуратурата В позицията се подчертава, че д нес, 14 август..

публикувано на 14.08.24 в 17:23

Проверяват имат ли хакери намеса в срива на системата за годишните технически прегледи

Във връзка със спирането на електронната система за извършване на годишни технически прегледи (ГТП) тази сутрин Министерството на транспорта проверява дали има злонамерена хакерска атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack), предаде БНР. При този вид атака обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена..

публикувано на 14.08.24 в 16:25

Две катастрофи заради тротинетки за броени дни в Балчик

 На 9 август преди обед по главна улица в Балчик електрическа тротинетка отнема предимството на моторист и го вкарва в ортопедията на добричката болница с фрактура на лява подбедрица, а водачът и успява да избяга. " При извършената проверка е снето сведение от преминаващ гражданин, очевидец на пътнотранспортното произшествие, който обяснява, че при..

публикувано на 14.08.24 в 16:18