Богатите в България - все по-богати

Снимка: архив

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи тези дни, че около 193 хиляди от 3.1 млн. данъкоплатци в България декларират за облагане месечен доход от около 4 600 евро или повече. В същото време средната заплата е малко над 600 евро, средната пенсия към 200 евро. Според статистиката заплащането в страната се увеличава и минималната работна заплата достигна 280 евро, но всъщност огромна част от хората имат изключително ниски доходи и близо половината работещи се осигуряват на минимална заплата. Според най-ново проучване на Евростат, цитирано от сайта „Инвестор“, неравенството в българското общество по отношение на доходите се задълбочава и страната е на първо място по отношение на разликата между доходите на най-богатите и най-бедните в обществото. Тази разлика расте с най-бързи темпове спрямо останалите членове в ЕС и към момента 20% от най-богатите в страната имат доходи 8,2 пъти по-големи от 20-те процента от най-бедните българи. Цифрите са шокиращи и дават повод за размисъл и няколко извода.

Пропастта в доходите между бедните и богатите се задълбочава, въпреки че в Конституцията на страната е записано, че България е социална държава. Това говори на първо място, че държавната политика в областта на доходите не изпълнява една от основните й цели да осигурява приемливи условия за живот на гражданите. Защото от около 1 млн. служители и работници в публичния сектор, малцина могат да кажат, че получават прилични възнаграждения. Дори медицинският персонал в държавните и общински болници тези дни активно протестира с искания за увеличаване на „мизерните“ според тях месечни възнаграждения.

В това, че има хора в страната, които получават европейски заплати и доходи, няма нищо лошо – работили са, работодателите им са имали успешен бизнес с достатъчно печалба за добри възнаграждения, направили са печеливши инвестиции на борсата или в други активи. Тази група от заможни хора е съставена преди всичко от работници и служители в частния сектор и въпреки тазгодишното увеличение от 10% на заплатите в публичния сектор, те си остават значително по-ниски, отколкото в частния бизнес.

Но не трябва все пак да се мисли, че властите не се интересуват от доходите на населението. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че за следващата година е заложен нов ръст от 10%  на възнагражденията в публичния сектор. 2.5 млн. пенсионери получиха през юли 5.8% увеличение на пенсиите, за 2020 г. се очаква ново увеличение от 6,6%.

Всъщност проблемът с неравенството на доходите не е само български, наблюдава се почти навсякъде по света и тревожи международни организации като МВФ и Световната банка, ЕС (където 22.5% от населението е в графата „бедни“), политици, управници, икономисти и социолози. Защото т.нар. средна класа, тази, която трябва да е в сърцето и в основата на модерното общество, в много страни става все по-нестабилна, за сметка на широко разтворената ножица между заможните и неплатежоспособните слоеве от населението.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Турският и руският президент ще обсъдят в Сочи ситуацията в Северна Сирия

Ситуацията в Северна Сирия ще бъде основната тема на днешната среща в Сочи между турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин. Москва смята, че дългосрочната стабилност на региона може да бъде постигната само чрез възстановяване на сирийското единство и че трябва да бъдат взети предвид интересите на..

публикувано на 22.10.19 в 06:36

Къде спира токът днес?

В периода  21.10.2019 г. - 22.10.2019 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия – вилна зона м-ст Шашкъни. В периода  22.10.2019 г. - 23.10.2019 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни..

публикувано на 22.10.19 в 06:29

Лятна есен

Сутринта ще има ниска слоеста облачност и на места ще е мъгливо. Постепенно видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее до слънчево. Вятърът ще е слаб до умерен предимно от североизток. Максимални температури между 20 и 25 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода около 20 градуса. За Варна максимална температура около 22..

публикувано на 22.10.19 в 06:20

Безплатни прегледи в Медицински център "Младост“ във Варна

Прегледите са на опорно-двигателния апарат, Индекс телесно тегло и телесен състав на организма при деца от 7 до 18 години. Кампанията ще продължи до 8-ми ноември и има за цел да акцентира върху контрола на телесното тегло на подрастващите, което е от изключително важно значение за физическото и психическото им здраве.Консултациите са напълно..

публикувано на 22.10.19 в 06:11
Урсула фон дер Лайен няма да получи подкрепата на

ЕК ще представи мониторинговите си доклади за България и Румъния

Европейската комисия ще обяви днес доклада по механизма и сътрудничество за проверка за България и Румъния. Това ще стане след колегиума на комисарите, който се провежда в Страсбург заради пленарното заседание на Европейския парламент. Както „Хоризонт“ вече съобщи, очаква се мониторингът върху България и Румъния да отпадне. Едно от..

публикувано на 22.10.19 в 05:48

1 милиард лева до края на годината в подкрепа на земеделската общност

До края на годината Министерството на земеделието планира паричен поток от около 1 милиард лева по различни инструменти в подкрепа на земеделската общност. Съвместно с Българската агенция по храните се подготвят и промени в подзаконовата нормативна база в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това съобщи днес при посещението си в Добрич министърът..

публикувано на 21.10.19 в 17:34

Саркис Караджиян: 30 милиона лева са задълженията на В и К - Добрич

Над 30 милиона лева са задълженията на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“. Те са към басейновите дирекции и към основния акционер – В и К-Бургас. Това каза в интервю за предаването „Пост фактум“ на Радио Варна новият директор на водоснабдителното дружество в Добрич Саркис Караджиян. Повече от 70 процента от приходите отиват за плащане на..

публикувано на 21.10.19 в 17:20