Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК Варна инвестира 138,4 млн. лева във вилните зони


ВиК - Варна е на път да сложи край на проблемите с водоснабдяването и канализацията на селищните образувания, както и на местностите и курортите на север от Варна.  

22,5 километра магистрални и довеждащи водопроводи, 81 километра канализационни мрежи и нова канално-помпена станция ще бъдат изградени и реконструирани в рамките на проект, който „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД защити успешно.

Преди броени дни дружеството сключи  договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура чрез директно предоставяне BG16M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“, на стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. - безвъзмездна финансова помощ.

В резултат на реализацията на заложените в проекта дейности над 330 000 жители на Варна ще имат достъп до подобрено водоснабдяване. В приоритетната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна.

Проектът „Изграждане на ВиК инфраструктура“ предвижда инвестиции за агломерация Варна на следните участъци: „Реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи Варна-Златни Пясъци I и III етап и пресвързване на съществуващата водопроводна мрежа, изграждане на канализационни колектори по бул. “Княз Борис“ I.“; „Изграждане на канализационна мрежа и довеждащ канализационен колектор от с. Каменар, агломерация Варна.“; „Доизграждане на канализационна мрежа в СО “Изгрев“, „Кочмар“, „Сълзица“, „Пчелина“ и „Сотира“, бул. “Христо Смирненски“; „Реконструкция на канализационни клонове по бул.“Вл. Варненчик“; „Реконструкция на магистрален водопровод Варна- Златни Пясъци III етап.“; „Доизграждане на канализационна мрежа в СО: „Бриз“, „Свети Никола“, “Ален мак“, „Ваялар“, „Траката“, „Манастирски рид“ и изграждане на водопроводни връзки към ново трасе на магистрален водопровод Варна-Златни пясъци III етап.“; „Инженеринг на обект: „Реконструкция на участък от деривация Китка-Варна-Площадка „Дъскотна““; „Реконструкция на участък от деривация Китка-Варна-Площадка „Падина-Житница“; „Реконструкция на участък от деривация Китка-Варна-Площадка „Игнатиево“; „ „Реконструкция на участък от магистрален водопровод Девня-Варна-II етап от ПС „Чуката“ в посока с. Припек“

Освен подобряване на услугите по водоснабдяване и канализация, ивестиционните мерки ще доведат до решаване и на екологичните проблеми с качеството на водите за къпане в зоната на "Офицерския плаж" и Варненското езеро.

С изпълнението си проектът ще постигне основната си цел - изпълнение на нормативно установените задължения на Република България за постигане на пълно съответствие на агломерациите с над 10 000 екв.ж. за консолидирания район, обслужван от "Водоснабдяване и канализация- Варна" ООД, с изискванията на Директива 91/271/ЕИО при прилагане на регионалния подход за финансиране на инвестиции във ВиК инфраструктура по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС 2014-2020 г.), както и с тези на Директива 98/83/ЕО по отношение осигуряване на непрекъсваемост на водоснабдяването.

Инвестиционните намерения в проекта са насочени и към повишаване на ефективността на ползване на водите, намаляване загубите на вода във водопреносните мрежи и изпълнение на задълженията по Директива 98/83/ЕО на Съвета от 3 ноември 1998 година относно качеството на водите, предназначени за консумация от човека (Директива 98/83/ЕО).

Срокът за изпълнение на проекта е 47 месеца.

Относно цената на водата за варненци управителят на ВиК Валентин Вълканов посочи, че в рамките на бизнесплана за петгодишния период не се предвижда увеличение, но е обезпокоен от покачването на цените на електроенергията, което  е пряко свързано с дейността на дружеството - чуйте прикачени звуков файл. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12