"На село" в Бързица

37
Снимка: Димитрина Дончева

Тази сутрин гостуваме на жителите на село Бързица. Тръгнахме навреме, за да не бързаме, през най-студения ден от седмицата. Но попаднахме в сутрешния трафик по улица „Девня“, заради  ремонта на кръговото до Максуда. 30 минути в задръстване, после пътят се отвори и небето просветна, макар, че беше студено и нямаше слънце. Пътувам за Бързица. С шофьор и служебна кола. Уговорих си среща с местните жители за 10 часа, но закъснявахме. И се наложи да побързаме. Така пристигнахме в Бързица – бързайки.  Добре, че пътят до там е в отлично състояние. Главният път минава през цялото село. Точно посредата е моята среща. Вдясно е кметството, а вляво – пенсионерският клуб. До него е магазинът. Малко преди това е автобусната спирка.  Вече ме чакаха. Изпили кафето и чая, но със запалена печка с дърва и подредена маса с баница и сладкиши. Посрещнаха ме като свой човек, защото съм от Провадия.Това ми разказаха за живота в селото Величка Стоянова, Стойка Проданова, Мария Митева, Йордан Киров, Неделчо Стойчев, Гинка Добрева, Магдалина Сайне от Германия и Стела Кенфийлд. Ведри хора, позитивни и усмихнати.

А откъде идва името Бързица?

Йордан Киров е местният краевед. Роден е в Бързица, живял във Варна, където е работил като военен, но след пенсионирането си се връща в родното село. Той и Иван Едрев написват книгата „Нашето село Бързица” и я издават през 2015 година.  Решават да съберат част от онова, което е останало за селото от древността до наши дни. Правят го, защото се чувстват длъжни пред паметта на дедите си. Книгата е кратък разказ за селото. В нея пише, че старото име на Бързица е Шеремет. Така се казва сега Пенсионерският клуб.  Думата „шеремет” е от турско-арабски произход. Според някои тълкувания означава пъргав, подранил, а според други – шегаджия...

”... Докато селяните сеели овес рано, преди пролетта да дойде по баирите около Шеремет кайнак, султанларчани викали: „Какви са тези бързи хора?”...През 1934 година всички селища в България получават български имена и тогава Шеремет е прекръстено на Бързица.”, пише в книгата „Нашето село Бързица”.

Йордан Киров разказа...

Йордан Киров


С Йордан Киров разговаряхме още. Той е живата история на селото. Знае всичко -  дати, имена, събития... Разказа ми историята за Аязмото, заведе ме до там, но преди да я чуете и вие ще ви срещна с две дами от селото – българка и германка.

Магдалина Сайне е германка, но живее от скоро в село Бързица. Има своя къща, в която сега прави ремонт. И тя посещава клуба на пенсионера, но тази сутрин бързаше, защото има майстор в къщата.  Разбира почти всичко на български, но още не може да говори добре. В превода ни помогна Стела Кенфийлд...

Магдалина Сайне

Стела Кенфийлд е следващият ни събеседник. Израснала във Варна, от 13 години има къща в Бързица. Тя е спортист и художник, пътешественик  и родолюбец. Къщата й е уникална или по-скоро артистична, каквато е и Стела. Детайлите са много, дворът е оргомен със зеленчуци, цветя и декорации. Има овощна градина и прекрасна гледка. Гордее се с цветната градина, която сама е направила пред къщата си на улицата и смята, че е крайно време хората на село да не чакат всичко да свърши кмета, а сами да поддържат общите площи, които споделят. Ядосва се, когато някой й каже че има английски акцент.
Стела Кенфийлд


Вървим към църквата mо улицата към училището, което отдавна е затворено. Църквата е местната гордост и радост. Възстановена е благодарение на упоритостта на местните хора и Пенка Николова, която е инициатор на кампанията по събиране на средствата. Намира се на обширна поляна. Преди около нея е имало живот, но днес мястото е пусто, защото в тази махала на селото никой не живее. Къщите са изоставени, а някои дори не се виждат от обгърналите ги непроходими храсти и дървета. Вървим с кмета на селото Галя Иванова, краеведа Йордан Киров и Митко, който държи ключа за църквата и удря всяка неделя камбаната.


Най-силната история в село Бързица е тази за Аязмото, строено през 1912 година. В нея действителното и религиозното вървят ръка за ръка. Вървим към Аязмото, а по пътя Йордан Киров разказва.


Можеше и да не влезем, защото ключа заяде. Но все пак отключихме. Вътре са подредени икони, има къде да се палят свещи, има  маси и столове. И кладенецът, където е лечебната вода. За нея казват, че ако човек с вяра пие, значи жива вода е пил и на всички здраве ще дава. Обикновено вратата на параклиса е заключена, но всеки може да отиде, когато пожелае. Ключът е оставен при кмета на селото. Иначе Аязмото е отворено само на големи църковни празници.


Кмет на село Бързица е Галя Иванова. Бързица е родното й място, а за местните жители говори така, като че са нейни деца – с грижа и ангажираност. През цялото време докато бях там телефонът й звънеше, а тя организираше превоза на един, лекарствата на друг. Накрая остана малко време, за да поговоря с нея и побързах, защото Галя Иванова трябваше да хване автобуса за Провадия, където имаше да свърши работа и за селото и за хората, които не могат да отидат дотам.Преди да тръгна от Бързица отидох до къщите на Стела и Магдалена. Поканиха ме да видя как се грижат освен за двора си и улицата да е красива, макар, че по нея няма асфалт. Така видях, че единствената улица с асфалт е главният път, който минава през селото. Къщите са отдалечени, има махали, където няма жива душа, а животът е концентриран около главния път. Иначе селото е чисто и красиво, спокойно и тихо. И е на високо, където въздухът е чист. В далечината се виждат комините на Девненските заводи, но отровният им дим не стига до тук. И още – Бързица е име на село, което никъде другаде не се повтаря, защото е единствено на света.

Снимки в галерията.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на луните на Сатурн Титан (вляво) и Тетис, направена от сондата

Картографираха сатурновата луна Титан

Учени представиха първата глобална геоложка карта на скритата зад мъглива атмосфера сатурнова луна Титан, осеяна с обширни равнини, дюни от замръзнала органична материя, езера от течен метан и планини, хвърляйки светлина върху екзотичен свят и потенциален кандидат за търсенето на живот отвъд Земята, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес"...

публикувано на 19.11.19 в 14:25

Нека спрем изхвърлянето на годна за консумация храна

Новосъздадената фондация "Мate Кitchen" започва борба с разхищението на храна в България, а основателите ѝ призовават "Да седнем на една маса" като спрем да изхвърляме годна за консумация храна. За целта бе създадена кулинарна платформа за видео рецепти www.matekitchen.com и полезни съвети за правилно съхранение на храна, разумно планиране на..

публикувано на 19.11.19 в 07:22

Концерт „Заедно за Ванко“ тази вечер в Grand Mall Варна

Благотворителен  концерт „Заедно за Ванко“  ще събере в  Grand Mall Варна тази вечер от 18 часа много певци, актьори,танцьори и акробати в помощ на Иван Добромиров Тодоров.  14-годишният възпитаник на спортното училище е в будна кома след тежка катастрофа. За лечението му в клиника в Германия са необходими 78  000 евро, които са непосилни за..

публикувано на 18.11.19 в 15:32

Безразборната употреба на антибиотици се превръща в световна заплаха

Всеки ден у нас боледуват и умират няколко десетки души заради инфекции, които не се поддават вече на лечение чрез антибиотици. Намаляващата ефективност на този вид лекарства се дължи на злоупотребата с тях. И ако безконтролният им прием продължи със същия темп, само след няколко десетилетия т.нар. антимикробна резистентност ще се превърне в..

публикувано на 18.11.19 в 13:30

Исландецът Йон Софониасон: Варна ми харесва и смятам да остана

На 16 ноември Исландия почита своя език, а датата не е случайна - на този ден през 1807 г. е роден исландският поет Йонас Халгримсон. Живеещите в България исландци са едва няколко десетки, а за щастие един от тях е избрал Варна за свой дом. Йон Софониасон беше гост в предаването Улица "Събота" , за да ни запознае от първо лице с някои от..

публикувано на 17.11.19 в 21:02

Виновни ли са видеоигрите за реалното насилие?

Няма категорични доказателства, които да свързват насилственото поведение с насилствените видеоигри, пише сайтът „ТехЕксплор”. Създават ли видеоигрите с насилие геймъри насилници? Това е тема на обсъждане, която продължава да ангажира обществото, въпреки че няма солидни доказателства, свързващи двете...

публикувано на 17.11.19 в 06:23
Снимка от фотоизложба, посветена на 25-годишнината на

Събират ли се "Приятели" за специален епизод?

Казват, че на този свят малко неща са невъзможни и реюниън на "Приятели" е едно от тях. Казват, че подобна стъпка би била толкова рискова, че да помрачи магията на оригинала. Същевременно се твърди, че вече се работи по нова среща на звездите от ситкома, който се превърна в глобален попкултурен феномен, съумя да преживее 90-те и днес е нещо като..

публикувано на 16.11.19 в 12:30