Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да скочиш с парашут

7
На 4200 м над земята
Снимка: Таня Иванова




18 октомври е Денят на българския парашутист. На тази дата през 1944 г. легендарната Парашутна дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия в битката при Стражин. При жестоките боеве с нацистите само в този ден загиват 36 български парашутисти. Укрепената линия на войските на Третия райх, обаче, е пробита и така се открива пътят за настъпление.


Днес повечето от нас имаме щастието да познаваме войната само от книгите и филмите, а парашутизмът, наричан в съвремието по-често скайдайвинг, вече има и комерсиална страна. Срещу заплащане всеки може да полети със самолет, да скочи с инструктор и да изпита труднописуемото чувство при свободното падане, защото, както казват в дроп зоната край Радомир, “животът е твърде кратък за да не скочиш с парашут”.

Самолетът-готов за излитане


И така, след като Ви екипират и инструктират какво трябва и какво не трябва да правите (помни се лесно, а и да не запомните, дори нито едно от нещата да не направите, както трябва, инструкторът ще Ви приземи безпроблемно, защото всичко е под негов контрол), тогава се качвате с другите два тандема в малкия самолет. За десетина минути той ще набере 4200 метра височина - време, в което инструкторът ще ви закрепи здраво към себе си и ще ви инструктира отново. После вратата се отваря. Виждате облаците далече долу под краката си и осъзнавате, че сте на 4200 метра над земята, в самолет, но на отворена врата. Избутвате се с инструктора, както се седнали, до ръба на вратата, и... политате надолу - с 220-240 км/ч! Първите секунди са най-големият шок, защото сте дезориентирани и ако инстинктивно отворите уста, както направих аз, може дишането да се окаже доста трудно. Затова - усмивка (със затворена уста), главата назад и дишайте през носа, ще оцелеете! Това са Вашите 60 секунди свободно летене, които ще помните цял живот! 60 секунди усещане за абсолютна свобода!... През това време изминавате 3000 метра надолу, а после парашутът се отваря. Отваря се. Раницата на инструктора задължително има резервен, втори парашут, както и електронно устройство, което, ако никой не отвори първия и втория парашут, то само върши тази работа - така да се каже, двойно подсигуряване.


Миг преди скока


А когато парашутът се отвори, става тихо. Започвате да се реете за около 5 минути из въздуха и дори на стотици метри над земята Ви се струва, че сте в абсолютна безопасност. Но спирам дотук с описанието на чувството, защото то е индивидуално за всеки. Факт е, обаче, че всички се приземяват усмихнати, някои екзалтирани, крещящи от щастие дори. И да, приземяването е меко, все едно някой Ви е подал ръка елегантно да слезете от автомобил. Направихте го! Скочихте с парашут!...


Възможно е да имате известно неразположение, особено ако са се наложили някои маневри из въздуха, но то е минимално, а може и да го няма, особено ако сте спазили правилото да не идвате обилно нахранили се.

По-интересното идва след това - когато видите видеото и осъзнаете какво, всъщност, Ви се е случило. В следващите часове, дни и седмици със сигурност ще мислите много за това и с голяма вероятност ще искате някой ден да го преживеете отново. Защото животът е твърде кратък, за да не сбъдвате мечатите си!


---

Репортаж от дроп зоната край Радомир, с участието на един британец, две българки-рожденички, един тандемен инструктор, един самолет, двама пилоти, които са сред най-опитните ни парашутисти, и една дама, която прави съдбовни графици, можете да чуете в двата звукови файла. Снимки - в галерията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58