Да скочиш с парашут

7
На 4200 м над земята
Снимка: Таня Иванова
18 октомври е Денят на българския парашутист. На тази дата през 1944 г. легендарната Парашутна дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия в битката при Стражин. При жестоките боеве с нацистите само в този ден загиват 36 български парашутисти. Укрепената линия на войските на Третия райх, обаче, е пробита и така се открива пътят за настъпление.


Днес повечето от нас имаме щастието да познаваме войната само от книгите и филмите, а парашутизмът, наричан в съвремието по-често скайдайвинг, вече има и комерсиална страна. Срещу заплащане всеки може да полети със самолет, да скочи с инструктор и да изпита труднописуемото чувство при свободното падане, защото, както казват в дроп зоната край Радомир, “животът е твърде кратък за да не скочиш с парашут”.

Самолетът-готов за излитане


И така, след като Ви екипират и инструктират какво трябва и какво не трябва да правите (помни се лесно, а и да не запомните, дори нито едно от нещата да не направите, както трябва, инструкторът ще Ви приземи безпроблемно, защото всичко е под негов контрол), тогава се качвате с другите два тандема в малкия самолет. За десетина минути той ще набере 4200 метра височина - време, в което инструкторът ще ви закрепи здраво към себе си и ще ви инструктира отново. После вратата се отваря. Виждате облаците далече долу под краката си и осъзнавате, че сте на 4200 метра над земята, в самолет, но на отворена врата. Избутвате се с инструктора, както се седнали, до ръба на вратата, и... политате надолу - с 220-240 км/ч! Първите секунди са най-големият шок, защото сте дезориентирани и ако инстинктивно отворите уста, както направих аз, може дишането да се окаже доста трудно. Затова - усмивка (със затворена уста), главата назад и дишайте през носа, ще оцелеете! Това са Вашите 60 секунди свободно летене, които ще помните цял живот! 60 секунди усещане за абсолютна свобода!... През това време изминавате 3000 метра надолу, а после парашутът се отваря. Отваря се. Раницата на инструктора задължително има резервен, втори парашут, както и електронно устройство, което, ако никой не отвори първия и втория парашут, то само върши тази работа - така да се каже, двойно подсигуряване.


Миг преди скока


А когато парашутът се отвори, става тихо. Започвате да се реете за около 5 минути из въздуха и дори на стотици метри над земята Ви се струва, че сте в абсолютна безопасност. Но спирам дотук с описанието на чувството, защото то е индивидуално за всеки. Факт е, обаче, че всички се приземяват усмихнати, някои екзалтирани, крещящи от щастие дори. И да, приземяването е меко, все едно някой Ви е подал ръка елегантно да слезете от автомобил. Направихте го! Скочихте с парашут!...


Възможно е да имате известно неразположение, особено ако са се наложили някои маневри из въздуха, но то е минимално, а може и да го няма, особено ако сте спазили правилото да не идвате обилно нахранили се.

По-интересното идва след това - когато видите видеото и осъзнаете какво, всъщност, Ви се е случило. В следващите часове, дни и седмици със сигурност ще мислите много за това и с голяма вероятност ще искате някой ден да го преживеете отново. Защото животът е твърде кратък, за да не сбъдвате мечатите си!


---

Репортаж от дроп зоната край Радомир, с участието на един британец, две българки-рожденички, един тандемен инструктор, един самолет, двама пилоти, които са сред най-опитните ни парашутисти, и една дама, която прави съдбовни графици, можете да чуете в двата звукови файла. Снимки - в галерията.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на луните на Сатурн Титан (вляво) и Тетис, направена от сондата

Картографираха сатурновата луна Титан

Учени представиха първата глобална геоложка карта на скритата зад мъглива атмосфера сатурнова луна Титан, осеяна с обширни равнини, дюни от замръзнала органична материя, езера от течен метан и планини, хвърляйки светлина върху екзотичен свят и потенциален кандидат за търсенето на живот отвъд Земята, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес"...

публикувано на 19.11.19 в 14:25

Нека спрем изхвърлянето на годна за консумация храна

Новосъздадената фондация "Мate Кitchen" започва борба с разхищението на храна в България, а основателите ѝ призовават "Да седнем на една маса" като спрем да изхвърляме годна за консумация храна. За целта бе създадена кулинарна платформа за видео рецепти www.matekitchen.com и полезни съвети за правилно съхранение на храна, разумно планиране на..

публикувано на 19.11.19 в 07:22

Концерт „Заедно за Ванко“ тази вечер в Grand Mall Варна

Благотворителен  концерт „Заедно за Ванко“  ще събере в  Grand Mall Варна тази вечер от 18 часа много певци, актьори,танцьори и акробати в помощ на Иван Добромиров Тодоров.  14-годишният възпитаник на спортното училище е в будна кома след тежка катастрофа. За лечението му в клиника в Германия са необходими 78  000 евро, които са непосилни за..

публикувано на 18.11.19 в 15:32

Безразборната употреба на антибиотици се превръща в световна заплаха

Всеки ден у нас боледуват и умират няколко десетки души заради инфекции, които не се поддават вече на лечение чрез антибиотици. Намаляващата ефективност на този вид лекарства се дължи на злоупотребата с тях. И ако безконтролният им прием продължи със същия темп, само след няколко десетилетия т.нар. антимикробна резистентност ще се превърне в..

публикувано на 18.11.19 в 13:30

Исландецът Йон Софониасон: Варна ми харесва и смятам да остана

На 16 ноември Исландия почита своя език, а датата не е случайна - на този ден през 1807 г. е роден исландският поет Йонас Халгримсон. Живеещите в България исландци са едва няколко десетки, а за щастие един от тях е избрал Варна за свой дом. Йон Софониасон беше гост в предаването Улица "Събота" , за да ни запознае от първо лице с някои от..

публикувано на 17.11.19 в 21:02

Виновни ли са видеоигрите за реалното насилие?

Няма категорични доказателства, които да свързват насилственото поведение с насилствените видеоигри, пише сайтът „ТехЕксплор”. Създават ли видеоигрите с насилие геймъри насилници? Това е тема на обсъждане, която продължава да ангажира обществото, въпреки че няма солидни доказателства, свързващи двете...

публикувано на 17.11.19 в 06:23
Снимка от фотоизложба, посветена на 25-годишнината на

Събират ли се "Приятели" за специален епизод?

Казват, че на този свят малко неща са невъзможни и реюниън на "Приятели" е едно от тях. Казват, че подобна стъпка би била толкова рискова, че да помрачи магията на оригинала. Същевременно се твърди, че вече се работи по нова среща на звездите от ситкома, който се превърна в глобален попкултурен феномен, съумя да преживее 90-те и днес е нещо като..

публикувано на 16.11.19 в 12:30