Честата употреба на малки количества алкохол е по-опасна от рядката злоупотреба с него

Снимка: Ангелина Пискова

Учени от Медицинския институт към Корейския университет са установили, че честата употреба на малки количества алкохол може да е по-опасна от рядката злоупотреба с него, съобщава сайтът MedicalXpress.
За целите на изследването са анализирани данни за 9 776 956 души, у които по-рано не е било диагностицирано предсърдно мъждене (атриална фибрилация). Здравословното им състояние е наблюдавано от 2009 г. до 2017 г.
Оказало се, че изпитото количество алкохол за седмица е взаимносвързано с риска от предсърдно мъждене, независимо от пола и възрастта. При това рядката злоупотреба със спиртни напитки нямала тясна връзка с предсърдно мъждене. Вероятността от атриална фибрилация се увеличавала с 2 процента с всеки допълнително изпит грам алкохол през седмицата.
Впечатляващо е също, че пълният отказ от алкохола допринесъл за по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с малката му употреба.
Специалистите все пак отбелязват, че ефектът от малката употреба на алкохол трябва да бъде потвърден в допълнителни изследвания. Засега не е ясно дали той действително съществува или се дължи на фактори, които на са били взети предвид.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Виновни ли са видеоигрите за реалното насилие?

Няма категорични доказателства, които да свързват насилственото поведение с насилствените видеоигри, пише сайтът „ТехЕксплор”. Създават ли видеоигрите с насилие геймъри насилници? Това е тема на обсъждане, която продължава да ангажира обществото, въпреки че няма солидни доказателства, свързващи двете...

публикувано на 17.11.19 в 06:23
Снимка от фотоизложба, посветена на 25-годишнината на

Събират ли се "Приятели" за специален епизод?

Казват, че на този свят малко неща са невъзможни и реюниън на "Приятели" е едно от тях. Казват, че подобна стъпка би била толкова рискова, че да помрачи магията на оригинала. Същевременно се твърди, че вече се работи по нова среща на звездите от ситкома, който се превърна в глобален попкултурен феномен, съумя да преживее 90-те и днес е нещо като..

публикувано на 16.11.19 в 12:30
От 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости, предхождащи празника Рождество Христово

Започва Рождественският пост

За православните християни започва Рождественският пост. Периодът на въздържание продължава до Бъдни вечер. За православния човек постът е съвкупност от добри дела и искрена молитва: „Да се смирим, да намерим правилния път в живота“ „Човек се учи да живее по-чисто, по-християнски, по-милосърден става, калява и волята си“, споделиха миряни..

публикувано на 15.11.19 в 08:08

Пожарникари от Варна запознаха ученици с особеностите на професията си

ОУ „ Христо Ботев“ се включи в Националната кампания "Да бъдеш баща", която е част от международната кампания MenCare. Седмицата се отбелязва до 17 ноември и е под наслов "ИСТИНСКИЯТ МЪЖ НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!." Финалът на празничната седмица поставиха пожарникарите от Втора районна служба Пожарна безопасност в Аспарухово. С пуснати..

публикувано на 14.11.19 в 14:54

Кога морякът "хваща желязото"?

Моряците често казват: „Този хвана желязото“. Какво означава това разбираме от специалиста по морска психология професор Илия Пеев, който коментира и скитническия синдром при моряците, ролята на семействата им и това как се променя психиката на моряка. Илия Пеев подчерта, че: Морската психология изучава преди всичко душевността на всички..

публикувано на 14.11.19 в 11:23
Хендрик Ситиг

Хендрик Ситиг: Обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката

„Стълб на демокрацията върху разклатен терен“ – така се нарича книга на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“, която прави обзор на състоянието на обществените медии в Югоизточна Европа.       „Опитът ми в продължение на една година в региона (нашата програма работи с десет държави – от Хърватия до Молдова), ми показва, че положението..

публикувано на 13.11.19 в 13:45

Феодалните вражди и великите географски открития отварят пътя на османците в Европа

Парк-музей на бойнатадружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей,  отбелязва 575 години от битката при Варна с международна научна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик (1443 –1444) в контекста на историята на Централна и Югоизточна Европа“ 10–11 ноември 2019 г. И до днес не е..

публикувано на 11.11.19 в 14:32