Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на Русия и Турция ще обсъдят в Сочи ситуацията в Северна Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Ситуацията в Северна Сирия ще бъде основната тема на днешната среща в Сочи между турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин.

Москва смята, че дългосрочната стабилност на региона може да бъде постигната само чрез възстановяване на сирийското единство и че трябва да бъдат взети предвид интересите на всички етнически и религиозни групи.

Анкара обаче иска сирийските правителствени сили да напуснат районите близо до турската граница, за да може той да настани там до два милиона бежанци.

По-раноТурция заплаши, че ще поднови военната си офанзива в Северна Сирия, ако кюрдските бойци не се изтеглят напълно на 30 километра от турско-сирийската граница.

Под натиска на Съединените щати миналия четвъртък Анкара склони да спре бойните действия в рамките на 120 часа от зоната за сигурност в района, които изтичат тази вечер в 22 часа българско време.

„Споразумяхме се за 120 часа. През нощта във вторник срокът изтича. Ако има изтегляне, има. Ако няма, в минутата, в която изтече 120-ят час, продължавайки оттам, откъдето спряхме, ще продължим да смачкваме главите на терористите“, каза преди дни в провинция Кайсери турският президент Раджеп Таийп Ердоган.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избори 2 в 1 в Република Северна Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония. На проведения на 24..

публикувано на 08.05.24 в 09:42
Снимката е илюстративна

До края на месеца пускат минералната вода от новата чешма до бившия "Дом Младост"

До края на месец май се очаква да бъде пусната водата от новоизградената чешма до бившия "Дом Младост". Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът Илия Коев.  Към днешна дата в начален етап е изграждането на металната конструкцията за емблематичната чешма в квартал "Младост". Предстоят още строителни и монтажни работи. Тя ще бъде облицована с..

публикувано на 08.05.24 в 09:00

Адреси без вода

Без вода днес са в ЖК "Дружба" и на ул. "Хан Тервел" в Добрич, както и в  селата в региона - Подслон, Карапелит, Вичово,  Тервел - Портал Север и Мали Извор. Вода нямат и живеещите на ул. "Братя Миладинови" в Каварна. Заради водния цикъл в Крушари без вода ще са селата Лозенец и Северци.  Във Варна без вода от 8:30 до 16 часа ще бъдат абонатите..

публикувано на 08.05.24 в 08:52

Днес определят номерата на партиите в бюлетините за изборите

В 16 часа днес Централната избирателна комисия ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в различните форми на..

обновено на 08.05.24 в 08:18

Поредна серия от дни на безводие в балчишкото с. Рогачево

Поредна серия от дни на безводие в балчишкото с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в селото, които са на сухо от началото на месец май.  От 1 май сме без вода. Така посрещнахме и празниците - без вода, сподели Неда Кудева, която подаде сигнал към редакцията на Радио Варна. Тя припомни, че миналото лято жителите на балчишкото село..

публикувано на 08.05.24 в 08:02

Типично пролетно време днес - топло, с облаци, дъжд и гръмотевици

Днес ще е предимно облачно, най-вече след обяд на много места ще паднат краткотрайни валежи от дъжд, придружен от гръмотевици. Локално са възможни по-значителни количества и градушки. Вятърът бързо ще се ориентира от изток-североизток, по крайбрежието от североизток, и ще се усили до умерен. Преобладаващи максимални температури между 18° и 23°, за Варна..

публикувано на 08.05.24 в 06:06

Обнародвано в Държавен вестник: По-ранна ваксинация срещу коклюш за новородените

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени шест седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши съответно 10 и..

публикувано на 07.05.24 в 19:20