Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: 7,14% е избирателната активност в страната към 10 часа

В София тя е 5,16% към същия час

Снимка: БГНЕС

Избирателната активност на втория тур на местните избори в страната е 7,14 процента към 10 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия. Активността е по-ниска от тази на първия тур миналата седмица. 

"Винаги е било така, че във втория тур избирателната активност е по-ниска от тази в основните избори за общински съветници и за кметове. Това е свързано и с обстоятелството, че на първо място не се гласува и за общински съветници, което също влияе върху избирателната активност. На следващо място тук са и по-малкото места, в които вече се провежда вторият тур. Съответно и в тази връзка има и по-малко желание от страна на избирателите да упражнят правото на глас, подкрепяйки мажоритарно даден кандидат, но мисля, че съпоставена с 2015-а година, приблизително е в същите рамки. Тогава е била 8,66%. В момента е 7,14%. Тенденцията е близка до тази, която е била в предходните избори", заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Различни балотажи се провеждат в общо 196 общини в страната. На втори тур ще бъдат избрани кметовете в 18 областни града, сред които и трите най-големи - София, Пловдив и Варна.

Общинската избирателна комисия в София отчете първи данни за избирателната активност в столицата - 5,16%, отчетена към 10 часа. Това съобщи председателят на комисията Полина Витанова: "Най-висока е избирателната активност в Нови Искър - 8,19% и в Панчарево - 8,35. В район Красна поляна е 6,12%".

Полина Витанова отправи и призив към гласоподавателите да внимават с начина, по който поставят бюлетините, докато отбелязват вота: "Когато избирател постави бюлетината си една върху друга и отбележи своя вот, черната черта, която е върху бюлетината на гърба, се отпечатва с едно Х или V и върху долната бюлетина. Затова призовавам всички избиратели и моля, когато отбелязват своя вот, да не поставят бюлетините една върху друга, а тя да бъде самостоятелно подавана върху масата, всяка една бюлетина, и тогава да се отбележи вота".

Председателят на Общинската избирателна комисия в София съобщи и за множество, постъпващи сигнали за нарушения, които обаче след проверки до момента се оказват неоснователни. С изключение на 97-ма секция в 73- то училище в район "Триадица", която отвори с близо два часа закъснение.

В Пловдив активността на избирателите на втория тур е по-ниска в сравнение с първия. До 10.00 часа са гласували едва 2,96 на сто от имащите право на глас. Най-висок е процентът на избирателите, отишли до урните в район “Западен“ - 3,67, а най-нисък е в район “Източен“ - 1,83.

Председателят на Общинската избирателна комисия Дарина Тодорова за хода на изборния ден до момента:

"Изборният ден протича нормално, бих казала даже и спокойно. Нямаше секции, в които да беше отложено започването на изборния ден. Нямаме и нещо по-фрапиращо като сигнали и жалби при нас".

В Пловдивска област се провежда балотаж в 11 общини. До 10.00 часа най-висока е активността в Лъки - 22,78% и в Садово - 17,25%.

Във Варна избирателната активност към 10.00 часа е 2,95%, а гласувалите са 8 379 души. Във Варненска област тя е 3,81%. Там балотажи се провеждат в общините Провадия и Бяла, както и в 14 населени места. Изборният ден протича нормално. Във Варна има сигнали за нарушения и от двата щаба на основните кандидати за кмет на града. Единият от щабовете подава сигнал за незапечатана кутия за отрязъци от бюлетините, а от другия е подадена жалба за застъпници на кандидата, които изискват от членовете на секционните избирателни комисия да положат печат и подпис на празни копия на протоколите за отчитане на изборните резултати, което противоречи на изборните правила. Велин Жеков - председател на Общинската избирателна комисия каза, че този сигнал в момента се проверява.

Също така са открити и застъпници на един от кандидатите в различни райони на Варна, които имат издадени удостоверения от други общински избирателни комисии в София, в Казанлък и в други градове, и затова не могат да бъдат допуснати в секционните избирателни комисии.

В Мездра, една от големите общини в област Враца, избирателната активност към 10 часа е 13,26 на сто, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Тя е с 4% по-ниска към този час, спрямо миналата неделя. Според избирателните списъци право на глас в общината имат 17 600 души.

В Русенска област изборният ден преминава с ниска активност от страна на гражданите, но вече има подадени две жалби за нарушения. Едната е анонимна, но е изпратена както до Общинската избирателна комисия, така и до Централната комисия и до прокуратурата. Тя се отнася за купуване на гласове в ромските квартали, но тъй като няма подател, работата по нея ще бъде изключително трудна. Втората жалба е за агитация в изборния ден от светещо табло до една от обществените сгради в града. Направена е проверка и председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов обясни:

"Ако приемем, че това е агитационен материал по смисъла на член 184 на Изборния кодекс, алинея 1-ва, този агитационен материал трябва да е на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която имаме изборно помещение. При извършена справка всъщност се оказа, че метрите са повече от 100".

Преди обед бяха гласували едва 5% от всичките 141 286 граждани на общината с избирателно право.

Ниска е избирателната активност в община Ловеч. На днешния балотаж за избор на кмет на общината и кметове на три кметства към 10.00 ч. са гласували 5,65 на сто от имащите право на глас малко над 42 600 избиратели.

В Тетевен, където също се избира общински кмет и кметове на три села към 10 часа са гласували 12,5 на сто от избирателите.

Над 9% от избирателите в община Перник са гласували до 10 часа. В Община Радомир вота си са упражнили 7% от имащите право на глас. В двете общини днес се провеждат балотажи за кмет на община. Балотажи ще има още в седем кметства на територията на община Перник, в т.ч. двете най- големи кметства -  в кварталите “Изток“ и “Църква“ и град Батановци.

На втори тур избират кмет и на радомирските села Дрен и Извор. Изборният ден протича спокойно. Не се съобщава за сериозни нарушения. В сравнение с първия тур избирателната активност в община Перник е с 2% по-ниска. С 3% по-малко са гласувалите в Радомир.

До 11 часа в ЦИК са постъпили общо 10 сигнала за нарушения, които основно са с организационен характер, но има и 2 за купуване на гласове, каза пред „Хоризонт“ говорителят на ЦИК Таня Цанева и обясни:

"Единият е в Плевен. Централната избирателна комисия го е препратила съответно до съответната районна прокуратура този сигнал, както имахме и сигнал за струпвания на избиратели пред секции с предимно ромско население и два сигнала получихме, въпреки нашия призив да не се публикуват социологически изследвания в изборния ден, по отношение на агенция ПИК и ЦИК вече се произнесе с решение за установяване на нарушение".

Александър Андреев добави: "Има няколко сигнала за предизборна кампания на страницата на кандидати във Фейсбук. Знаем, че това е социална мрежа. Там, с оглед публикациите, които не представляват медийна услуга, Централната избирателна комисия не установи нарушения и съответно имаше и няколко сигнала във връзка с купуването и продаването на гласове. Влиянието "контролиран вот" знаем, че в тази насока това не са сигнали, които следва да бъдат отправяни до Централната избирателна комисия или до общинските избирателни комисии. Ако има такива, ние ги препращаме по компетентност на органите на Министерство на вътрешните работи и на прокуратурата, които следва да извършат проверки и да установят дали има данни за извършено престъпление в тази насока".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12