Елена Банкова: Вече съм морски човек

| обновено на 08.11.19 в 10:59

Пловдивчанката Елена Банкова бе част екипажа, който преди дни реализира нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила. В преход от руския град Сочи до Варна варненската яхта Espresso Martini.

Екипажът на 45-футовата яхта беше съставен от курсисти на Ветроходна академия Кор Кароли и техните инструктори, в състав: Павлин Надворни (шкипер), Атанас Стефанов, Елена Банкова, Йордан Николаев, Никола Николов и Георги Боев. Дамата в екипажа е на 51-на години, пътувала е много до почти всички континенти. За 50-я юбилей приятели й подаряват скачане с парашут, впоследствие тя решава да развие любовта си към морето и яхтите, като пробва да кара яхта и се записва на курс във варненската ветроходна академия. Оттогава планира почивките си, спрямо датите на регатите. За срещите с делфини, предизвикателствата на морската стихия и постигането на рекорда, тя  разказа за Радио Варна:

В момента съм все още в еуфория! Беше нещо невероятно. На отиване всичко беше много спокойно, имахме слаб вятър. Плавахме си дълго и спокойно, около нас плуваха делфини, птички се рееха в небето и всичко беше много перфектно. Докато на  връщане времето бе точно противоположно. Нямахме време даже да чувстваме и да мислим, защото непрекъснато бяхме заети да постигнем крайната цел, рекорда и да се борим с морската стихия, защото наистина беше стихия!

Какви бяха вашите задачи на борда на яхтата, в екип с петима мъже?

По принцип задачите на всички са еднакви. Бяхме разделени на вахти. На отиване бяха по три часа. А на връщане, понеже времето беше много бурно, се разделихме на два екипа по трима човека и се въртяхме през четири часа. Като видехме, че можем да издържим не будехме следващата смята.

Кога разбрахте, че имате постижение и рекорд, това за което бяхте тръгнали?

Бяхме почти сигурни, че сме направили постижение някъде 24-25 мили преди да стигнем до Варна, когато вече ни се появиха телефонните връзки. Предният рекорд е за 3 дни и 17 часа, а ние завършихме за 2 дни и 19 часа. Девет лодки ни посрещнаха в открито море, всички ни махаха, радваха ни се, поздравяваха ни, че сме постигнали рекорда. До последно нямаше как да се разбере, защото всичко може да се случи. Една миля преди финала можеш да седиш и чакаш с часове, ако ти спре вятъра. Но в крайна сметка финиширахме, имахме много топло посрещане от страшно много хора аз бях в такава еуфория и почти нищо не помня! Хората ни бяха направили баница, бяха донесли шампанско, уникално беше! Уникално изживяване!  

Цялото интервю в предаването "На светло" чуйте звуковия файл:Елена Банкова предостави на редакцията ни снимки от плаването и посрещането на яхтата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ганев: Местните данъци тръгват нагоре

"Местните данъци и такси ще се увеличават" , това каза в ефира на предаването " POST FACTUM " старши изследователят Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Причината за увеличаване на местните налози е, че общините не разполагат с достатъчно собствен ресурс. Ганев прогнозира, че най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при..

обновено на 20.11.19 в 08:54

Светослав Милчев: В Исландия можеш да видиш всички цветове

„85 истории от Исландия” – под това мото Светослав Милчев-Акела представя първата си самостоятелна фотографска изложба в Арт салона на Радио Варна. Откриването е на 18 ноември 2019 г. от 18.30 часа. Събитието е част от програмата за 85-ия рожден ден на медиата . За публиката ще има специална изненада по време на откриването на..

публикувано на 18.11.19 в 10:54
Стоян Панчев

Стоян Панчев: "Очаквам в най- скоро време, пенсионната възраст да бъде увеличена отново. Не само у нас"

През есента на 2021 г. започналата през 1999 г. пенсионната реформа ще навлезе в същинската си фаза. Вторият стълб на системата и сега плаща единични пенсии, но тогава се очакват първите редови пенсионери на промените - жените, родени през 1960 г., които първи ще получават две пенсии. По-масово фондовете ще започнат да изплащат..

обновено на 16.11.19 в 16:06

Проф. Кирил Топалов: "Постигане на съгласие с Македония по историческите въпроси, ще има, само ако преобърнем общественото мнение там"

Точно преди месец се проведе поредната среща на Смесената българо- македонска комисия по историческите и образователните въпроси ще се проведе във вторник в Охрид. Основната тема на заседанието беше „чий е Гоце Делчев“, след като на предишните срещи на комисията не бе постигнато съгласие именно по този въпрос. По-рано македонският..

публикувано на 16.11.19 в 14:03
Албена Илиева

Образованието в Полша - с по-малко стрес за ученици и учители

По-спокойни, по-весели и по-здрави – такива са децата в едно полско училище, в което гостуваха варненски учители и ученици. Варненска група посещава основното училище в град Свиебодице, Полша тази есен, по международен образователен проект. Групата е от Средно училище „Свети Климент Охридски”, а един от преподавателите е Албена Илиева,..

публикувано на 14.11.19 в 11:31

Добромир Ганев: Моментът е златен за покупка на имот

Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие – 134. След нея са Пловдив със 77 сгради, и Бургас и София със 76-т. От въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие на т.г. със стоманобетонна конструкция са 73 %, а 23 % с тухлена. Подходящ ли е моментът за покупка на..

публикувано на 13.11.19 в 16:37

Най-бързият пианист в света за първи път свири във Варна

Миналата година, виртуозният пианист Питър Бенс (Peter Bence) изнесе емоционален концерт пред публиката в препълнената зала „България“. Тази година той ще се срещне отново с българските си почитатели – този път с две свои изяви. Първата от тях, на 13 ноември, е част от програмата на Новогодишен Музикален фестивал на НДК. Два дни по-късно, на 15 ноември,..

публикувано на 13.11.19 в 09:15