Съдът изследва бюлетини за "невидимо" мастило

бюлетина

Имало ли изчезващо мастило въврху бюлетините в Бозвелийско? Ако да - става ли ясно за кого са гласували хората, използвали "вълшебните" химикалки? На тези въпроси трябва да отговори вещото лице, назначено днес от варненския Аминистративен съд по делото за оспорване на изборните резултати за кмет на провадийското село.   Жалбата е на Живко Панев - загубилят вола кандидат на "БСП за България". 

 В урната в избирателната секция в Бозвелийско са намерени 200 бюлетини, в които не е отбелязано нито едно квадратче, обясни за Радио Варна вече бившият кмет на община Провадия Филчо Филев - също загубил кандидат на "БСП за България". Според него, въпреки че по бюлетините нямало следа от мастило, по тях ясно се виждало за кого е гласувал избирателят - по вдлъбнатата следа от писеца на химикала. Пред Филев жител на селото обяснил, че е видял как пред секцията на гласоподавателите се раздават химикали за гласуването. Очевидно, според жалбоподателя, заредени с изчезващо впоследствие мастило.  

 Следващото заседание е насрочено за 13 ноември 2019 г. от 13.30 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха ремонтите на още две варненски гимназии

Ремонтни дейности, финансирани със средства по оперативна програма „Региони в растеж“  започнаха в още две варненски гимназии – ПГСАГ „Васил Левски“ и Търговска гимназия „Г.С.Раковски“, съобщават от общинската администрация.  В гимназията по строителство и архитектура ще се изпълнят дейности по реконструкция на сградния фонд и прилежащите дворни..

публикувано на 14.11.19 в 17:03

Френски педагози искат да приложат български модел за обучение по изкуства

"В българското образование, наред с основните предмети, много широко застъпени са изкуствата - музика и изобразително изкуство. При нашата съвместна работа видяхме, че те много помагат на децата да се изразяват. Във Франция се набляга основно на обучението по математика и френски език, който сам по себе си е сложен, но бихме искали да развием нашето..

публикувано на 14.11.19 в 16:34

Как се отглежда орех?

С орехово насаждение, създадено по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.),  се запознаха  учениците от вълчидолското село Стефан Караджа  Децата са от Професионална гимназия по земеделие и горско стопанство се включиха в кампанията „Супер фермер“, организирана от Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с..

публикувано на 14.11.19 в 16:32
Кадър от Фарьорските острови

Фарьорските острови: "Затворени за ремонт"

"Затворени за ремонт": Фарьорските острови, автономният датски архипелаг в северната част на Атлантическия океан, обявиха, че няма да приемат туристи на 16 и 17 април 2020 година, а само доброволци, които да съдействат за поддържането на местната екосистема, предаде Франс прес. Хотелите ще останат отворени и международните полети също няма да бъдат..

публикувано на 14.11.19 в 16:25

Австралия се опитва да защити университетите си от китайско влияние

Австралийското правителство е подготвило нови правила за университетите за борба с „безпрецедентните нива на чуждестранна намеса“, предаде Би Би Си. Сега учебните заведения ще трябва да посочват свои партньори и финансови донори. Те ще бъдат насърчени да засилят киберсистемите си за сигурност и да защитават чувствителни изследвания. В..

публикувано на 14.11.19 в 15:47

Ползите от ранната детска интервенция дискутират във Варна

Кръгла маса на тема „Ползите от ранната детска интервенция. Предизвикателства, подкрепа и постижения” се провежда в Карин дом по повод Световния ден на недоносените деца. По време на срещата ще се дискутира необходимостта от подкрепа на родителите и проследяването на недоносените деца, от раждането до 3 годишна възраст. В рамките на..

публикувано на 14.11.19 в 14:39

Учени: Климатичните промени застрашават здравето на идните поколения

Климатичните промени ще навредят на здравето на цяло поколение, ако незабавно не бъдат намалени вредните емисии от фосилни горива, предупредиха днес експерти, цитирани от Би Би Си. Човечестовото е заплашено от ръст на смъртоносни инфекциозни заболявания до ширещо се недохранване. Деца вече страдат от ефектите на замърсяването на въздуха и..

публикувано на 14.11.19 в 14:23