Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж на президентските избори в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сегашният държавен глава на Румъния Клаус Йоханис и лидерът на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила ще се състезават на балотажа на президентските избори в Румъния на 24 ноември, сочат частичните резултати при преброяване на 99,1 на сто от бюлетините, цитирани от агенция Медиафакс.

Йоханис, който получава близо 37 процента подкрепа, заяви:

„Битката със социалдемократите не е приключила. Ще се срещнем отново след две седмици, като за следващия рунд искам да се обърна към тези, с които заедно протестирахме по улиците - излезте и гласувайте!“ 

„Ние показахме, че сме до румънците. Надяваме се, че през следващите две седмици ще са на наша страна, включително и тези, които днес бяха на друго мнение. Надявам се, че заедно ще спечелим изборите“, посочи Виорика Дънчила.

На трето място с около 13 процента се класира лидерът на третата парламентарна сила „Съюз за спасение на Румъния“ Дан Барна, а на четвърто - независимият кандидат Мирча Дякону с около 9 на сто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Румъния днес гласуват за президент

Румъния гласува днес на първи кръг за избор на президент през следващите пет години. 14 кандидати са се включили в надпреварата. Над 42% от румънците са упражнили правото си на вот до 18 ч. местно време по време на първия тур от..

обновено на 10.11.19 в 20:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са..

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 26.04.24 в 14:12