Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Константин Герганов: Лекарят е лекар навсякъде и по всяко време

| обновено на 07.04.20 в 11:39

Работим както обикновено. Пациентите имат своите нужди и няма как да не ги обслужваме, когато се обръщат към медик. Спазваме съответните предпазни мерки, но лекарят си е лекар винаги и на всяко място. И на улицата, и вкъщи и навсякъде по света, където е поставен той си остава лекар. Няма бивш лекар.

В световния ден на здравето и професионален празник на българските лекари, това сподели д-р Константин Герганов от екипа на ВМА – Варна, в предаването „Новият ден“. Той е oртопед-травматолог с над 20 години стаж. Полковник от резерва и дългогодишен заместник – началник на МБАЛ – Варна към ВМА – София. Днес работи по специалността си в Клиниката по ортопедия и травматология на болницата. Участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница: 2004г. – КFOR- Косово; 2005г. – EUFOR – Сараево – Босна и Херцеговина; 2007г. и 2009г. – ISAF- Афганистан – началник на хирургичните екипи (и травматолог) в испанска военна болница – база „Арена” – гр.Херат. Д-р Герганов има 3-ти дан в карате Киокушинкай и член на УС на Българска Киокушин Асоциация.


Чувствам днешния ден като празник още от времето, когато майка ми беше лекар. И досега винаги съм го приемал като празничен, хубав ден. Много мои колеги го възприемат по същия начин, както и аз.
Изборът на професия при вас може би е бил логичен, но все пак - какво беше водещо при избора ви?
Ще ви разкажа. Това съм го споделял и на синовете ми. Всъщност станах лекар по едно стечение на обстоятелствата, че имам проблем с очите, т.е. нося очила, иначе щях да стана военен. Но, навремето нямаше как да кандидатствам във военно училище, баща ми ме посъветва да кандидатствам медицина, все пак майка ми е лекар и не е нещо далечно като област на познанието в нашето семейство, а след това ако искам да стана военен лекар. Това се случи. Завърших медицина, станах военен лекар и бях в сферата на военната медицина до преди няколко години, когато поради навършване на възраст трябваше да се простя с пагона.
Лекарската професия е в голяма степен призвание. Сега, в тази ситуация как работите?
Работим както обикновено. Пациентите имат своите нужди и няма как да не ги обслужваме, когато се обръщат към медик. Спазваме съответните предпазни мерки, но лекарят си е лекар винаги и на всяко място. И на улицата, и вкъщи и навсякъде по света, където е поставен той си остава лекар. Няма бивш лекар.
Участвал сте във военни мисии, работил сте във високо рискова среда, как приемате ситуацията, в която сме сега всички?
Няма как да не я приемам по същия начин, както я приема цялото общество - с отговорност. Защото това е нещо, към което наистина трябва да се отнасяме отговорно. Ситуацията е такава, че трябва да се съобразяваме с нея неизбежно.
Трябва ли да променим нещо в отношението към собственото си здраве и какво, според вас? Какво ни провокира тази ситуация?
Точно за внимание към собственото ни здраве. Не само, заради себе си, а и заради най-близките ни, тези които обичаме и ни обичат! Защото пазенето на собственото здраве дава щастие и на тези, които са близки на сърцето ни.
Как да бъдем по-здрави? Вашият професионален съвет, който ще ни дадете днес?
Да се спазва т.нар.здравословен начин на живот, който всеки го разбира различно, но има основни принципи като повече време на въздух, повече сред природата, една здравословна храна, спазване на някакъв дневен режим.
А здравословните взаимоотношения между хората?
Категорично. Това е може би началото на целия списък от подобни съвети. Добрите взаимоотношения между хората много способстват за психическото здраве. А според СЗО моделът на доброто здраве включва категорично и добро психично здраве.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05