Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Носталгията ме кара да бързам". 90 години от рождението на капитан Георги Георгиев

На днешния 4 юни през 1930 година е роден капитан Георги Георгиев – първият български ветроходец, извършил околосветско плаване с яхтата „Кор Кароли“.

Капитан Георгиев е роден в Кърджали. Учи първо в Златоград, а след това идва във Варна, като тук завършва Първа мъжка гимназия. През 1958 г. е назначен за командир на отряд яхти при Окръжния морски клуб. Две поредни години е републикански шампион по ветроходство. В началото на 70-те Г. Георгиев става един от основателите на яхтклуб „Порт – Варна“, който сега носи неговото име.

Плаването на капитан Георги Георгиев започва на 20 декември 1976 година от Хавана, през Панамския канал, Маркизките острови в Тихия океан, островите Фиджи, Сува, австралийското пристанище Дарвин. От там се насочва към Кейптаун, преминава през южния Атлантик и завършва отново в Хавана. Златният фонд на БНР пази разказа на Георги Георгив. Записът е направен в порт Дарвин и в него капитана обяснява, че...

Носталгията ме тика напред и ме кара да бързам

Постижението на капитан Георги Геориев от 24 500 мили за 201 дни, 21 часа и 36 минути е вписано на страница 452 в книгата на рекордите Гинес като най-добър резултат в света за този клас яхти. Плаването на капитан Георги Георгиев е съпроводено с множество перипетии. Налага се дори сам да изтегли яхтата на суша, за да я почисти, напомни Михаил Божинов, който е познат на капитана и един от основателите на ветроходните клубове "Академик" и "Корабостроител".

Хиляди българи следят плаването на капитан Георгиев, то се превръща в истинско вдъхновение за много начинаещи ветроходци, споделя един от съмишлениците му Румен Кирчев, който дълги години е секретар на яхт клуба.

След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. Става почетен спортист № 1 за 1977 г., както и почетен гражданин на Варна и родния му Кърджали. През 1980 г. в памет на капитан Георги Георгиев е учредена преходната награда Златен глобус „Кор Кароли”, която се връчва за най-добро българско ветроходно постижение през годината.


Фондация «Кор Кароли», заедно с Община Варна и Военноморски Музей приканват варненци да поднесат днес цветя при паметната плоча на капитан Георгиев на ул. Стефан Стамболов 42 във Варна. Възпоменанието започва  в 11 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич с нов областен управител

Правителството назначи четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен, съобщиха от правителствената пресслужба. За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.   Динев е бил също председател на Общинския съвет – Петрич.   Ани Арутюнян..

публикувано на 08.05.24 в 18:44

Ще чистят сметищата в Максуда

Представители на Община Варна и жители на Максуда достигнаха до разбирателство за нуждата от повишаване на ефективността на сметосъбирането и благоустрояването в района. Това стана ясно днес, след като кметът Благомир Коцев, медиаторът по етническите въпроси Николай Николов и заместник-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев  се срещнаха с..

публикувано на 08.05.24 в 18:21

От утре започва безплатна имунизация на бременни срещу коклюш

Всички бременни жени ще могат да се ваксинират от утре безплатно в кабинет на РЗИ във Варна срещу коклюш. Безплатни ще са тестовете за инфекциозното заболяване, когато изследването е по предписание на личния лекар. Т ова съобщи във Варна проф. д-р Цонко Паунов-директор на РЗИ - Варна. Препоръчително е бременните - от 27 до 36 гестационна седмица, да..

публикувано на 08.05.24 в 15:59

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга

Доживотен затвор постанови Варненският апелативен съд за мъж, признат за виновен за убийството на бившата си съпруга по особено мъчителен начин. Съдът във Варна увеличи наказанието от 18 години лишаване от свобода, определено от съда в Добрич. Фаредин А. е признат за виновен в това, че на 28 декември 2021 г. в Тервел умишлено умъртвил бившата си..

публикувано на 08.05.24 в 15:23

Започва изплащането на украинската помощ към земеделците

От утре, четвъртък, започва изплащането на около 300 млн. лева за така наречената „украинска помощ“ за земеделците, предаде  БГНЕС. Общо 295 млн. лева са осигурените средства. Изплащането им започва седмица по-рано от предвиденото, обяви на днешното правителствено заседание служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов. Над 51 хиляди..

публикувано на 08.05.24 в 14:34

На 15 май започва електронният прием в първи клас във Варна

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа https://school.uslugi.io в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май. 3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за..

обновено на 08.05.24 в 14:18

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС с преднина от 8 % пред ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа Рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено сред 1000..

публикувано на 08.05.24 в 11:15