Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Виктор Бузев: Ще откажем недобросъвестните собственици на сгради културно наследство от мисленето "няма сграда, няма проблем"

| обновено на 13.06.20 в 18:33

Към момента 156 са издадените указания за аварийно временно укрепване на различни сгради на територията на Община Варна. Тяхното техническо състояние не е добро, а собствениците им са получили предписания от администрацията, че ще има санкционни и съдебни последици, ако не пристъпят към изпълнението им.

Това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна главния архитект на града Виктор Бузев.

До момента  са извършени 215 проверки за изпълнението на въпросните указания. Отправено е искане към Главна дирекция на Министерството на културата за налагане на глоби, тъй като общината няма правомощия за такива административни действия- каза още Бузев. Той заяви, че хипотезата: „няма сграда, няма проблем”, с която някои собственици бягат от отговорност за реставрация чрез събарянето им, вече няма как да се случва:

При всички случаи тези сгради които са обхванати от заповеди и са направени комисии, имат изключително подробно заснемане, както по снимков материал, така и архивните данни, така и по оригиналните чертежи. Така че, ако някой мисли, че може да си реши „проблемът”, като събори своята собственост, част от културното-историческо наследство, греши. Обещавам да не им е лесно и ще бъдем абсолютно безкомпромисни към такива действия. Имаме достатъчно данни на всички сгради, които евентуално ще бъдат възстановени в първоначалния им облик. Не се притеснявам от такива девиантни поведения на определен типаж хора. Както виждате, на местата, на които са съборени такива сгради, уж „неумишлено” все още нищо не се случва и реализира. Там сме в процес на съдебни процедури за много от тях. Нека не си правят илюзии, че ще бъде лесно.

Арх. Виктор Бузев поздрави собствениците на реставрираната сграда на бул. „Княз Борис I” №30, която беше представена миналата седмица. Той поздрави и арх. Надя Стаматова, която е вдъхновила собствениците, запознавайки ги с историята на самата сграда. Процесът беше съвместен и дълъг. 70% от фасадата е завършена, каза Бузев и изрази надежда, че партерният етаж също ще бъде завършен. Финансови са причините към момента сградата да няма изцяло завършен архитектурен вид. Собствениците са декларирали желанието си и обещание, че реставрацията ще продължи и след края на летния сезон ще се довърши партерната част. Там трябва да се разчистят наслояваните с години реклами и да се прикрият климатиците към магазина, без да загрозяват фасадата.


Към момента са направени пет местни комисии по чл. 73, ал.2 от закона за културното наследство, които са съвместни с представители на министерството и Националния институт за недвижимо културно наследство. От 43 сгради има изпълнени шест заповеди. Куриозен факт е, че две сгради са реставрирани без проектна документация, собствениците са решили, че не могат да изчакат съгласуването на проектите и ще се наложи да бъдат санкционирани, въпреки, че са реставрирали сградите си. Законът обаче трябва да се спазва и реставрацията да се извършва по проект, тъй като подобно действие е изключително опасно и с възможни последствия.

Точно 34 заповеди са с изтекъл срок на изпълнение. От тях 11 не са изпълнени от собствениците изцяло, сроковете са изтекли. Съвместно с дирекция Правно нормативно обслужване се подготвя процедурата за дългоочакваната намеса на общината. В продължение на три години, молби заповеди, проверки собствениците не желаят да изпълнят заповедите, така че, се заемаме с този казус. Каква е процедурата: община Варна възлага проектиране, след това представя на собствениците разходите които са направени по него, което от своя страна трябва да се съгласува в министерството и института. Това ще отнеме време, не по различно от общия ред. Представя се и сметка по количествено стойностните разходи които ще бъдат извършени. Ако и при готов проект, собствениците не желаят да извършат ремонта, тогава общината ще го извърши за своя сметка. Като процедура едва ли ще се случи тази година.

За съжаление, от 2019-та година до сега, няма комисия от Националният институт за недвижимо културно наследство, за да продължим работа по актуализация на списъка на сградите които представляват историческо културно наследство във Варна- каза още Виктор Бузев. За момента само за четири сгради са с предоставен статут- хотел „Париж”, категория ансамблово значение, сградите на бул. Мария Луиза №12 и №33А- категория местно значение, както и сградата на аквариума, която е със статут на сграда от национално значение.

За новата автогара във Варна:

Подготвили сме скици, които да конкретизират мястото за нова автогара на Варна. Те са в отговор на министерството на транспорта, което искаше подробности относно площите, които да преотстъпи на Община Варна, тъй като държавните терени на Национална компания Железопътна инфраструктура са от ЖП Гара до Аспарухов мост.

В момента изследваме още два терена за позициониране на нова и бъдеща автогара. Единият- в непосредствена близост до северния възел на Аспарухов мост, другият е в района на варненския затвор. Възможно е да има една основна и няколко второстепенни автогари, допълни Бузев. Според него обаче, в района на ЖП гарата е най удачната локация, тъй като ще се обединят почти всички видове транспорт- жп, автобусен и воден. Имаме план-програма, съобразена с нуждите от нова автогара.

За мостовото съоръжение над ул. "Девня "и жп линията Варна- София

Към момента има геоложко проучване при проектирането на новото мостово съоръжение, което трябва да извежда тежкия трафик от ул. "Девня" над жп линиите в посока пристанище Варна- казва Виктор Бузев. Според него в началото на 2021-а година ще бъде възможно да  стартира процедурата за изпълнител и започване на строителните дейности.

Главният архитект на Варна подчерта, че съоръжението ще се изгражда чрез сглобяеми елементи, които на място ще бъдат монтирани, което го прави оптимист, че проектът може да бъде завършен в рамките на 12 месеца. По проекта се работи съвместно с проектантите на интермодалния терминал, които са в една и съща локация.

За втория Аспарухов мост

Потвърдено е мястото за втори мост над Варненското езеро. То е съобразено с АМ "Черно море". Отворът, който трябва да бъде преодолян над езерото е голям, поради това се разглежда вариантът с висяща конструкция на евентуалното бъдещо съоръжение. Това ще позволи да не се прекъсва корабният трафик в езерото. Завършва се заданието, което да бъде представено в Министерството на  регионалното развитие и благоустройството, за да може да се пристъпи към процедура за проектант, а след това и на изпълнител. Общината може да изготви само изходните данни. В момента има процедура по избор за изпълнител на геоложки проучвания, които са не само на сушата, а и по дъното на Варненското езеро, тъй като част от конструкцията на моста ще бъде в самото езеро. Мостът ще е по трасето на републиканската пътна мрежа, такъв обект се финансира от националния бюджет или други лостови механизми по линия на ЕС- каза арх. Виктор Бузев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20