Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт от Австралия обясни причините за инцидента на Аспарухов мост

Мантинелата на Аспарухов мост не е способна да удържи тежки моторни превозни средства, сочи доклад на инж. Методи Стилянов от Института по пътна безопасност.  Според него тежкото МПС, което падна миналия четвъртък е загубило контрол в близост до разширителната фуга в моста. При нея  се наблюдава неадекватна защита от предпазната двулъчева преграда. Причина за това е нейната прекъснатост. Според експерта не е налична никаква дефлекция на мантинелата, намираща се от южната страна на мостовата фуга, т.е. тази предпазна преграда не е допринесла за удържането на камиона поради липса на свързаност. Това е груба грешка на екипите, отговорни за поддържане на изправността и работоспособността на системата, каза за Радио Варна инж. Стилянов. 

Цялото интервю в предаването "POST FACTUM" чуйте в прикачения файл:

Съветът на експерта е да се сложат системи с по-висока якост, по думите му те трябва да бъдат еластични и стоманени, защото бетоновите съоръжения ще увеличат тежестта върху моста, което би довело до други усложнения. 

В доклада е посочено, че Аспаруховият мост е  пуснат в експлоатация в средата на 70-е години на миналия век, а тогава трафикопотокът е бил много по-малък. 

Целия доклад можете да видите тук.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 24.05.24 в 15:00

Млади учители от Хуманитарната гимназия във Варна: Работата с деца е предизвикателство и дар

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май тази година във Варна. Сред тях са учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".  1 288 деца учат в гимназията.  "Усещам този празник като най-светлия, най-българския празник", подчерта директорът Емил Груев.  Даниела Стойнова ни среща с младите учители..

публикувано на 23.05.24 в 15:10

Диригентът Валентина Георгиева: Много важно е да продължаваме да палим децата

Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..

публикувано на 23.05.24 в 08:05