Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арон и Марина: Избрахме Варна, защото много прилича на Гран Канария

| обновено на 20.12.20 в 12:34

В рубриката „Посока Варна“ ви срещаме с испанеца Арон Салазар и неговата приятелка Марина Христова. Те живеят във Варна от две години и казват, че живота тук доста им харесва.

Арон е на 33 години и е родом от Лас Палмас, столицата на Гран Канария. Живял е на различни места по света като Англия и Словения. Първоначално в България го довежда работен проект, Арон е Айти специалист. Преди 3 години започва работа в София. Тогава среща Марина и както се казва това е любов от пръв поглед. След няколко месеца двамата решават да заминат за Канарите, там обаче също не остават за дълго и след известно време избират Варна за свой дом. Защо избират именно Варна и по какво си приличаме и различаваме от гранд канарците, чуйте от разговора на Олга Добрева, която им отиде на гости.


Кога се запознахте?

Запознахме се в София в един бар. Аз я видях ,беше много красива, харесах я и реших да се приближа, признава Арон.

Мога да твърдя, че беше любов от пръв поглед, защото в един момент усетих как ни се пресякоха погледите и в момента, в който аз го погледнах той дойде и се заговори с мен, спомня си Марина.

В този момент бяхме решили да играем билярд. Марина ми се стори човек, с когото мога да имам сериозна връзка, допълва Арон.

Първоначално двамата живеят в София, но след като изтича договора на Арон към компанията, в която работи, пред тях стои дилемата накъде да поемат.

И всъщност вие взехте решението да заминете в Гранд Канария?

Пред нашата връзка стоеше въпросът какво следва оттук-нататък. Та в този момент аз взех решението, малко на сляпо, да замина с него, но не съжалявам за решението си, щазото си беше доста ценен опит, разказва Марина.

Когато изтекоха 6те месеца, колкото траеше договора ми с фирмата, за която работех, аз исках да се прибера в Гранд Канария, спомня си Арон. Двамата с Марина, решихме да заминем заедно и беше доста ценен опит и за двама ни.

Двамата заминават за Канарските острови и остават там 8 месеца.

Какво правихте в Гран Канария?

В Гран Канария, нашата идея беше да се установим за по-дълъг период от време, разказва Арон. Марина много искаше да опознае нашата култура, да види какъв е животът там, да опознае навиците ни, традициите и обичаите. За съжаление обаче имахме голям проблем с търсенето на работа, тъй като нивото на безработица на Канарските острови е доста по-високо, повече от 20 %  и ни беше доста трудно да намерим.

Въпрос към Марина какви са ти впечатленията от Гран Канария, хареса ли ти там, какво научи?

Едно прекрасно място, бих го определила като райско кътче, но възможностите за реализация, особено за млад човек са много малки, да не кажа несъществуващи почти. Наистина нивото на безработица там е доста високо. Много е голяма конкуренцията, доста е трудно да си намериш каквато и да било работа. Но пък е наистина едно много красиво място, което препоръчвам горещо за почивка.

Арон, разкажи ни малко за твоя роден край?

Като цяло Канарите са едно изключително спокойно място. Много хора идват дори, за да се пенсионират там, това е интересен факт. Грандканарците са много спойни както и самата обстановката, прекрсано място за почивка е. Освен това хората са страшно гостоприемни и добронамерени. Температурата целогодишно е много висока, за Канарските острови казват, че е целогодишна пролет.

Кое всъщност ви накара да дойдете във Варна да живеете?

Причината поради, която решихме да се спрем именно на Варна, понеже пред нас стоеше изборът между София и Варна, беше, че Варна най-много се добжлижава до моя роден край, в частност Лас Палмас, мястото, откъдето съм аз, признава Арон.

Харесва ли ти живота във Варна?

Истината е, че много ми харесва Варна. Нямам проблеми с нищо, даже и със студа! Работа винаги има. На моето семейство също много му харесва Варна. Тук се чувствам спокоен.

Щастлив ли се чувстваш тук?

Да, харесва ми много в България. Напомня ми много на Гранд Канария, само дето е малко по-студено. Много доволен и щастлив съм и намерих много приятели тук.

Като големина и мащаб Гранд Канария по-голяма ли е?

Като цяло Гранд Канария е почти идентична като големина на Варна, няма чак толкова голяма разлика.

Арон, можеш ли да кажеш, че си приличаме по темперамент, по характер с испанците ?

Като цяло много характерно за канарския темперамент (за хората, които живеят на острвите) е, че той се различава от темперамента на испанците, които живеят в континенталната част. В сравнение с българите ние сме много по-спокойни, по отгоре отгоре гледаме на нещата, докато българите са с доста по-тежък характер. Като че ли са по-нервни. Не са толкова спойни, колкото нас.

Какви бяха първите ти впечатления, когато дойде в България за хората?

Когато дойдох за първи път в България, един мой приятел от университета, с който учех в Гранд Канария дойде да ме посрещне на летището и ме предупреди за две неща. Първото нещо беше да си гледам в краката, заради дупките и воторото нещо, за което ме предупреди е за разминаването с „да“ и“не“, което се изразява с главата, което в България е абсолютно наобратно.

Хората как ти се сториха? Приятелски настроени?

Като цяло хората са доста по-студени тук, но в момента, в който те опознаят са много дружелюбни и това, което ми направи впечатление е, че без никакъв проблем те канят вкъщи, и се държат с теб все едно си част от тяхното семейство.

Какво ти харесва във Варна и какво не ти харесва?

Това, което ми харесва във Варна разбира се е плажът и заведенията на крайбрежната алея.Това са нещата, които най-много ми допадат тук. Това, което не ми харесва са дупките, чисто инфраструктурно. Това, което също може би ми липсва е социалната активност. Тук хората не излизат чак толкова често, колкото в Гран Канария.

Искаш да кажеш, че има повече партита?

Да, това е което искам да кажа, още повече,че в Гранд Канария няма и толкова много работа.

Какъв е животът в Гран Канария?

Много спокоен, много плаж, и фиеста през цялата година.

Разбирам, че животът в Гранд Канария е доста приятен, доста спокоен, но може би от икономически гледна точка тук ли е по-добре?

Харесва ми живота и в България, и в Гранд Канария. Това, което ми допада тук, е че има доста повече възможности за реазлиазция като работа, Животът е доста по-различен в сравнение с Канарите, но това не е лошо.

Харесва ли ти българската кухня?

За народ с едва 7 млн. души имате доста разнообразна кухня. Няма да ви лъжа, испанската кухня ми харесва повече, но българската кухня също е страхотна и много обичам да си хапвам български ястия.

Българската скара много ми харесва, обичам я, и агнешното е перфектно, както и мусаката!

Арон, би ли ни споделил някоя испанска рецепта...?

Рецепта за тортия. Рецептата е изключително проста, яйстието съдържа картофи, лук, яйца, Пържи се на тиган и се обръща като омлет.

На финала на нашия разговор да ви питам какви са ви плановете, смятате ли да останете във Варна...?

Като за начало да, купили сме си апартамент и възнамеряваме за доста дълъг период от време поне на този етап да се установим във Варна, да останем тук.

Цялото интервю на Олга Добрева с испанеца Арон Салазар и неговата приятелка Марина Христова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58