Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискове и възможности пред дигиталното образование

Снимка: Веселина Киричева

След година, доминирана от пандемията от коронавируса, Европейския съюз продължава активната работа и политиките за повече дигитализация в образованието.

Отвъд милиардите евро бюджет за още повече дигитализация – над 70 млрд., са и практичните моменти как дигитализацията реално ще подмогне рестартирането на образованието и подобряването му в днешните условия.

Дигитално обучение, хибридно образование, синхронни и асинхронни занятия – всички тези понятия се настаниха в обществения живот в условията на пандемия.

Дигитализацията, която да помогне за рестартирането на образованието като стъпка към повече иновации и ориентирана към Индустия 4.0 е само първата стъпка в новите политики.

Младите хора трябва отрано да са адаптирани към по-широк периметър от знание, необходими за реализацията в живота.

Това предполага и промяна на метода на обучение, посочва Николай Михайлов - режисьор, аниматор, визуализатор, предприемач и съавтор на документалния филм Ангели в действие, който разказва историята на преподавателя по информационни технологии от средно училище Сава Доброплодни в Шумен - Ангел Ангелов, който през 2015 г. Майкрософт обявява за най-иновативния учител в света.

Голямото предизвикателство пред дигитализацията в образованието на ниво училище е не само внедряването на повече технологии в обучението, но и да се привлече интересът на днешното поколение ученици чрез виртуална реалност, работа в облака, изкуствен интелект...

Все още интегрирани учебни предмети имат малка част от българските училища, посочва и Елисавета Якимова, директор на Център за творческо обучение Варна, който е ангажиран с внедряването на chromebook в образователния процес.

Устройствата вече са неизменна част от образователния процес във все повече български училища. В София,  Пловдив и Бургас вече има училища с над 100 chromebook лаптопа. Той замества интерактивните дъски, сложни софтуери и не изисква поддръжка от компютърен техник или специалист.

Обучението с chromebook позволява и въвеждането на обучението по модела 1:1.

Дигитализацията обаче сама по себе си, както и знанията и уменията, които се придобиват зависят от образователната система. Затова съществуват и опасения, че тя ще задълбочи неравенствата между обучаващите се, смята Ивайло Спасов от детския фонд на УНИЦЕФ.

Зад борда могат да останат тези деца, чиито шансове да получат добро образование така или иначе не са големи – от уязвими групи, с по-нисък социално икономически статус, от по-малки населени места.

Затова не бива да се пренебрегва и риска от задълбочаване на един от големите проблеми на българската образвотелна система – неравен достъп до относително добро образование.

Репортажът по темата е в рамките на рубриката "Рестартирай Европа".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47