Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йонко Кунчев: Необходимо е усъвършенстване на законодателството относно следите и доказателствата


Все повече се губи синхронът между категориите „следи” и „доказателства” при разкриването на престъпления. Това каза в интервю за „Радио Варна” проф. Йонко Кунчев, декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Тази тема беше залегнала в единия от двата доклада, които той представи по време на XX-та Лятна научна сесия на факултета.

„Следите и доказателствата са предмет на две различни науки - на криминалистическата теория за следите и на наказателно-процесуалната теория за доказателствата. Аз мисля, че лиспва синхрон между тях и за да се промени това, двете науки трябва да обединят своите усилия”, каза проф. Кунчев.

Къде се „къса нишката”?

Според проф. Йонко Кунчев, липсата на синхрон се дължи основно на различията в понятията и класификацията на следите и доказателствата.

„Проблемът е, че не се изследва връзката между следите и доказателствата”, поясни проф. Кунчев и допълни, че и самата криминалистическа наука е „в дълг” на практиката.

Необходими са промени

В своята научна разработка, деканът на Юридическия факултет предложи промяна в текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с доказателствата.

„Смятам, че понятието за „доказателство” в чл. 104 от НПК е остаряло. То е взаимствано от Руския наказателен процес и на някои от бившите съветски републики. Необходимо е този текст да се претърпи промени. Смятам, че това ще е стъпка за подобряване на връзката между следите и доказателствата”, каза проф. Кунчев.

Веществените доказателства не са само предмети

Ако погледнете чл. 109 от НПК, ще забележите, че законодателят разглежда веществените доказателства само като предмети. Това е грешно схващане. Веществени доказателства могат да бъдат също и отпечатъци, различни вещества, както и миризмите. Те също могат да се използват в процеса на доказване”, категоричен беше проф. Йонко Кунчев.

По думите на експерта, цялото доказателствено право се нуждае от промяна и актуализация.

„В различните аспекти на доказателственото право, като способите на доказване, доказателствени средства или самите доказателства, има много неточности и пропуски”, коментира проф. Кунчев.

Идеите на проф. Йонко Кунчев за усъвършенстване на законодателството и практиката е била подкрепена и от други експерти в областта на криминалистиката и правото.


Във втория доклад на проф. Кунчев по време на XX Лятна научна сесия на Юридическия факултет, акцентът беше поставен върху одорологичното доказване чрез миризми, което е сериозно подценяван метод в България.

В рамките на сесията бяха представени общо 98 доклада в областта на правото, националната сигурност и психологията. Участие във форума взеха учени, докторанти и студенти от 8 държави - България, Турция, Израел, Украйна, Русия, Сърбия, Кипър и  Казахстан.

Според проф. Йонко Кунчев, конференцията е преминала на високо ниво. 

Чуйте какво сподели той в звуковия файл: 









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10