Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вера су" вече се води за потънало имущество

| обновено на 12.10.21 в 06:57
Снимка: Румен Сарандев

Машинното отделение  на заседналия в скалите на Камен бряг кораб "Вера су" е пълно с вода. Корпусът на кораба има още пробойни, така плавателният съд се води на практика потънало имущество. 

Това каза началникът на Морска администрация Венцислав Иванов, след огледа на водолазите. Очаква се корабособственикът или да обяви, че изоставя съда, или че продължава да върши някаква дейност, но вече не по спасяването на кораба, а по неговото извличане обясни още Иванов. 

Репортаж на Мая Щърбанова

Водолазите са направили снимки и видеа, за да се види какво е състоянието на кораба. Вода в машинното отделение е влязла през външните врати, които не са били добре уплътнени. Плавателният съд е в заседнало стабилно състояние и няма опасност да се пречупи, каза още началникът на Морска администрация. По думите му оттук нататък  операцията по претоварване става още по-сложна и, че не може да стане по-рано от 1 ноември. Ще се изискват писмени уверения, че товарът не е опасен за околната среда, посочи още Иванов.

Не са били взети и допълнителните документи. Към момента не може да се определи състоянието на товара.

Разглеждат се няколко хипотези за погубване на товара - чрез измиване от морето, разпад на място или депониране на определени места, ако отварянето на люковете не бъде възможно, като те ще бъдат обсъдени с МОСВ. По думите на капитан Иванов до началото на ноември месец едва ли ще се пристъпи към каквито и да било действия по претоварването на кораба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две по-дълги ваканции предлагат за новата учебна година от МОН

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време . Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните  випуски. Съгласно зададеното по..

публикувано на 26.07.24 в 15:48
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" във Варна, нарушителите са основно под 30-годишни

Специализирана полицейска акция на Областната дирекция на МВР във Варна за установяване на нарушения, извършени от водачи на електрически тротинетки, е започнала в началото на летния сезон и ще продължи до края на лятото. Причината е зачестилите инциденти, при които са пострадали варненци и гости на града. Това съобщи старши комисар Димитър..

публикувано на 26.07.24 в 15:07

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза.  Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Проверката ни установи, че в посока музея, в която е бил заседнал автобусът, знакът, обозначаващ..

публикувано на 26.07.24 в 14:26
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27

Проф. Галин Цоков: Близо 11 милиона лева са осигурени за полярни изследвания в Антарктида

Министърът на образованието и науката професор Галин Цоков заяви във Варна, че няма сгради на училища в страната, които са пострадали от пожарите, с изключение на едно училище в село Гранит, но там децата също ще започнат нормално занятия. Той съобщи, че до 2025 година за полярни изследвания в Антарктида са осигурени 10 800 000  лева, още средства са..

публикувано на 26.07.24 в 11:10