Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С антигенен тест вадим зелен сертификат, но не и европейски документ за пътуване

Снимка: архив

От днес в сила влизат новите противоепидемични мерки за борба разпространението с коронавируса. Вече ще можем да посещаваме заведения, театри, кина и магазини с над 300 кв. м площ само с т.нар. „зелен сертификат“ . Вчера министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров потвърди, че такъв документ ще може да бъде издаван на преболедувалите COVID-19, включително и на тези, на които заболяване е било установено чрез антигенен тест в сертифицирана лаборатория.

Със заповед на Министерството на здравеопазването от 1 декември миналата година сертификат за преболедуване може да се извади, както с положителен PCR тест, така и с положителен антигенен тест. Всички резултати у нас , направени в съответните сертифицирани лаборатории се вписват в Националния регистър за борба с COVID-19. Така възможностите за издаване на зелен сертификат стават няколко.

Това ще бъдат сертификат за ваксина, сертификат за преболедувал или тук вече може да се използва и друг аналогичен документ като например епикризата, защото е вписана в самата заповед. Също че лицето е болно от Ковид е било изследването с антигенен тест, както и сертификат за отрицателен PCR тест или цифров сертификат за отрицателен антигенен тест. Това са възможностите от документи, които биха могли да се използват за издаване на т.нар. „зелен сертификат.“, обяснява Цеца Янкова- секретар на Регионалната здравна инспекция във Варна.

Не така обаче стoи въпроса с Европейския цифров сертификат издаван от МЗ за пътуване. Такъв можем да си изкараме само, ако заболяването ни от COVID-19 е установено с PCR тест.

След преболедуване, когато заболяването е установено с PCR тест, съответно от личния лекар или от сайта his.bg  можем да се снабдим със сертификат за пътуване за преболедуване. Това е Европейски цифров сертификат, важи 180 дни или до 6 месеца след преболедуване, уточнява Цеца Янкова.

Такъв документ обаче, не може да бъде изваден, ако заболяването ни е било установено с антигенен тест, независимо дали сме си го направили в лабоиратория или в болница и дори имаме епикриза.

За съжаление системата просто не допуска, когато заболяването е установен чрез бърз антигенен тест, да се снабди лицето със съответния Европейски сертификат за пътуване, разяснява Янкова.

Тест за антитела също не ни върши работа. „На този етап не е предвидена такава възможност, тест с който се доказва наличие на антитела да бъде използван като средство за получаване на сертификат.

Както зеленият сертификат и Европейския цифров сертификат за пътуване могат да бъдат изтеглени от сайта his.bg. За да получите желания документ е необходимо да попълните лични данни като ЕГН и номер на лична карта и да отбележите дали сте ваксиниран или преболедувал. Системата ще ви издаде автоматично сертификата.

Подробности чуйте в репортажа на Олга Добрева:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-скъпи таксита във Варна от днес

От днес влизат в сила новите, по-високи цени на таксиметровия превоз във Варна. Те бяха одобрени на последното заседание на Общинския въвет.  С решението минималната дневна тарифа за километър пробег е вече 1,30 лева , а нощната - 1,50 лева. Досега цените бяха съответно 1,05 лв. и 1,15 лв. От 1 май такситата във Варна поскъпват..

публикувано на 01.05.24 в 07:53
Част от маркираната синя зона по бул.Сливница

Без синя зона във Варна днес

Днес паркирането в централната част на Варна ще е безплатно , информират от Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона". "Синята зона" няма да работи и през останалите празнични дни между 3 и 6 май. От общинското предприятие обаче напомнят, че 2 май, четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи с нормално работно време от..

публикувано на 01.05.24 в 07:10

От днес започва серията от безплатни туристически обиколки във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в първата от серията безплатни туристически обиколки на Варна, която ще се състои днес. Началото ще е от 10:30 часа , а сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). 120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат..

публикувано на 01.05.24 в 07:06
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Промени в разписанията на линии 409 и 109 от днес

От днес автобусите по линия 409 ще обслужват курсове до курортния комплекс "Златни пясъци" на всеки 30 минути между 6.00 часа и 23.00 часа , съобщават от Градски транспорт.  Автобусите по линията посока "Ривиера", след спирка "Изгрев" ще обслужват спирки "Ален мак" и "ВСУ", "Ален мак" /за "Златни пясъци", "Майстор Манол" и след това по..

публикувано на 01.05.24 в 06:50

Облачно и по-малко дъждовно време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с облачно и на места все още дъждовно време. Във Варна, както и на други места, днес в ранните сутрешни часове ще превалява дъжд. През деня ще остане предимно облачно и следобед отново е възможно слабо да превали. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Максималните..

публикувано на 01.05.24 в 06:03

411 секции за гласуване ще има във Варна

411 са секционните избирателни комисии на територията на община Варна, като броят на членовете е 3593, разпределени между парламентарно представените парти и коалиции. СИК-овете се състоят от 9 или от 7 души.  Заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов проведе днес консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на..

публикувано на 30.04.24 в 16:58