Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да победим злото чрез доброто

Кукерски маски
Снимка: НЧ "Освобождение-1884", с. Шейново

Национален конкурс за кукерска маска  "Да победим злото чрез доброто" организира Народно читалище  "Освобождение-1884" в село Шейново. В конкурса могат да вземат участие деца и младежи на възраст от 6 до 18 години. Целта на конкурса е да популяризира кукерските обичаи като част от културното наследство на Европа, разкриване на разнообразието на кукерските маски, характерни за различните етнографски области на България, както и създаване на условия за забавление на децата и младежите, които ще се включат в конкурса.

Маските могат да бъдат изработени от различни материали: вълна, кожа, прежда, конци,  дърво, картон, семена, зърна, пера, и др. Творбите на участниците са разделени в две категории: 1. Маски с човешки образи; 2. Маски с животинска украса. Крайният срок за получаване на кукерските маски е 25.04.2022 г. на адрес: село Шейново 6144, област Стара Загора, ул. "Опълченска" 22, НЧ "Освобождение-1884". Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация за участника: трите имена, възраст, адрес за кореспонденция, учебно заведение, телефон за връзка, e-mail. До 27 април ще бъдат избрани победителите. Наградените творби ще бъдат публикувани на страницата на читалището. Предвидени са предметни награди и грамоти за участниците.

За кукерските традиции на шейновци, особеностите на тракийските кукерски маски и националния кукерски фестивал в Шейново на Благовещение разказва Росица Зланкова - секретар на Народно читалище "Освобождение-1884", село Шейново.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57