Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Швейцария и обратно: Варна през очите на един архитект

Варненецът Владимир Георгиев от близо 20 години живее и работи извън пределите на своята родина, но никога не я забравя и мечтае един ден да се завърне със семейството си у нас. Женен е за българка, а 8-годишната им дъщеря говори, чете и пише свободно на майчиния си език.

 Владо е архитект, завършва висшето си образование в Германия,  от близо 10 години живее и работи в Швейцария.

Печели редица конкурси през годините в различни държави.

 През 2010 година Владо представя България на един от най-престижните архитектурни конкурси в Света: Международното биенале във Венеция, а през 2011 година участва в конкурса за естетизация и модернизация на пешеходната зона на град Варна.

 Съвсем наскоро той отваря архитектурно ателие в родния си град, защото иска да допринесе с опита си подбряването на облика на града ни.

За това как вижда Варна и как нашия град да се промени към по-добро Владимир Георгиев разговаря с Олга Добрева, в рубрикта "Посока Варна" в предаването "Улица събота".

Отворих архитектурно ателие във Варна, защото това винаги ми е било една мечта да се върна един ден обратно към родината.

Сигурно много хора се чудят защо му е на един архитект да се върне изобщо във Варна след като живее в Швейцария или изобщо на един човек, който живее в Швейцария да се връща в България при условие, че има толкова много проблеми в България, с които всеки се сблъсква почти ежедневно и защо му е изобщо на един архитект да се сблъсква с такива проблеми“, задава риторичния въпрос емигрантът.

Истината е, че към това има една известна доза родолюбие и носталгия към родния град. Аз никога не съм прекъсвал през всичките тези 20 години връзката с Варна, нито с приятелите си.

Връщаш ли се редовно в България, във Варна?

Да, винаги, когато имам малко време се връщам в България.

Разкажи ни как успява един българин да се реализира в страна като Швейцария? Срещна ли много трудности, първо си завършил в Германия, 10 години си живял там. Колко години следва?

В Германия следвах архитектура 5 години и половина, архитектурната школа я завърших по възможно най-бързия начин. След това имах възможност да направя практика в Швейцария, след което ме поканиха да дойда за постоянно на работа тук. На въпроса трудно ли е, да, много е трудно! Първо е много трудно да завършиш в Германия, второ е много трудно да се реализираш по професията си, да добиеш своето място и да те уважават. Но трябва да кажа и това. Че ти се дава шанс, оттам нататък всичко е на твоето собствено можене. Дава ти се шанс, понеже се търси работна ръка и си готов да дадеш шанса на всякакви хора.

Доколкото разбирам ти си се реализирал успешно тук, имаш проекти, но решаваш и да поработиш и в България. Какво искаш да допринесеш с твоя опит?

Първо да отговоря на въпроса защо изобщо опитвам да се реализирам в България. Отговорът е, защото исках да видя какво е това нещо да проектираш в България и това доведе първо до много голям опит, който натрупах.  Имам две реализирани къщи в България и в момента проектирам една моя собствена къща, един малък ремонт на къщата. Този процес на проектирането ме сблъска с много интересни хора. Научих много интересни неща, както за проектирането в България, така и за разликите на проектирането в България и проектирането в Швейцария.

Можеш ли да ни кажеш някои от тези разлики?

Най-важната разлика е отговорността на архитекта към своята рожба, така да се каже своя обект, който проектира. В Швейцария си отговорен за една сграда, докато се построи (до ключ) и след като се продаде още най-малко от 5 до 10 години. Докато в България, всички знаем, след като предадеш документите в общината и до там. След това никой нито те е видял, нито те чува, нито те търси. Проформа те търсят за авторски надзор, който сега е задължителен в България, за това те търсят, но това просто е проформа подписване на някакви хартии, което няма нищо общо с проектирането или отговорността.

Докато тук архитектът си носи отговорност и тя не се изисква от града като законовадващ, а се изисква от изпълнителя, който има пряк интерес сградата му да не тече и да изглежда така ,както си я поръчал.

Каза, че се връщаш във Варна при всеки удобен случай със семейството си, как ти се вижда Варна през последните години, как се промени нашият град?

Варна се промени доста последните 20 години, аз  винаги я виждам откъслечно от 6 месеца докъм 1 година. Тя винаги се променя: понякога по-интензивно, понякога по-малко интензивно. За съжаление моето мнение е, че се променя в една доста негативна посока. Бих искала да кажа, че се е променила за хубаво и всичко е станало прекрасно, но е не така. Променя се, при това не центърът, който се е запазил доста досега в чертите, които си ги спомням като дете, по-скоро околностите, крайните квартали на Варна са се променили до такава неузнаваемост и в такава посока, в която вече може би хората скоро няма да искат да живеят в тях. Може би не са всички квартали така, но голяма част от тях.

Какво имаш предвид, че са презастроени...?

Липсват зелени площи, липсва тишина в кварталите, липсва инфраструктура във формата на училища, детски градини, читалища, място за събиране, място за игра. Това липсва в крайните квартали. Те са заимствани от модернизма, има един архитект Гропиус и точно тези панелени блокове са заимствани от този модел. И сега след като започва да се строи между тях допълнителни сгради, този модел е абсолютно нарушен и развален и хората нямат повече място да живеят.

Ти като архитект какво би помогнало на Варна да се подобри като изглед и като място за живеене?

Трудно е да се каже какво би помогнало на Варна. Това, което със сигурност би помогнало, е да се направи един подробен устройствен план, който да се приеме най-накрая и който да важи и към който всички да са отговорни, който да запазва града, а не да се строи без визия на парче с хоризонт от 3 месеца. Подробните устройствени планове са с хоризонт от най-малко 10 години, а понякога има примери в Световната история, където плановете са направени за период от 100 години.

Би ли се върнал да живееш във Варна един ден?

Засега да! Хората, за разлика от града, който се е развил в посока, в която мен не ми допада лично, за сметка на това хората са си останали доста приятни и за сметка на това продължават да се смеят. Имам много приятели във Варна, с които с удоволствие се срещам.

Ти си женен за българка, вашата дъщеря говори свободно български, чете на български?

Ние се стараем да и предадем родния майчин и татков език.

Много българи в чужбина някакси нямат тази отговорност, нямат тази ангажираност да научат децата си да говорят български. Ти какво мислиш за това?

Аз не мога да кажа, че е точно така, моето наблюдение е, че по-скоро повечето родители имат голямо желание да научат децата си на български, особено тези, които не са от смесени бракове, в които и двамата родители са българи, може би с малко изключения, но като цяло българите си държат на българския език. Всички българи, които познавам в чужбина, децата им говорят на български.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58