Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

371 години от отпечатването на "Абагар"

На днешният 6 май се отбелязват 371 години от отпечатването на първата книга на новобългарски език – „Абагар“, молитвеник, издаден от Филип Станиславов, бъдещ никополски католически епископ.

„Абагар“се състои от пет листа, а текстът е отпечатан само върху едната им страна, на кирилица (с елементи на т.нар. босненска кирилица, а шрифтът е изработен от известния френски гравьор Робер Гранжон по поръчка на папа Григорий XIII).

„Абагар“ съдържа апокрифни молитви и разкази с религиозен характер в разрез с католическите догми, а в езика има различни новобългарски елементи и влияние от сърбохърватския език.
Заглавието Абагар идва от включеното апокрифно послание на едеския цар Абагар (Авгар) до Исус. Според древно предание Исус го излекувал чрез силата на Божието слово и чрез кърпа запазила образа на Христос.

Текстът е считан за апокрифен още през първите векове от н.е., но стои в основата на повечето амулетни текстове разпространявани в продължение на векове из християнския свят. Останалите текстове в „Абагар“ също са с апокрифен амулетен характер и са за помощ при болест, за дете, за закрила по време на път, спасяващи от злини и др.

„Абагар“ била предназначена да се носи като амулет във вид на свитък, навит около кръста или лявата ръка. В края е поместено послесловието на автора Филип Станиславов, който се нарича “епископ на Велика България”.

Понастоящем в света са известни 17 запазени копия на „Абагар“. Един от тях е в България, в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощна идилия: как да превърнем спалнята в оазис на възстановяващия сън?

Безсънието и хроничното недоспиване са сериозни проблеми, с които мнозина от нас се борят ежедневно. Липсата на качествен сън може да има пагубно влияние върху нашето настроение, енергия, работоспособност, и в крайна сметка да влоши значително качеството ни на живот. За щастие все повече започва да се говори за начините, по които можем да си..

публикувано на 31.07.24 в 12:08

Празни улици и разрушени надежди: Какво остана след окупацията на Херсон (снимки и видео)

“Херсон це Україна!” * , „ЗСУ“ ** , „Слава України“ ***. Жълто-сините надписи още се виждат по стените на Херсонската областна администрация, както и на някои от намиращите се край площада сгради. В петъчната юнска сутрин количеството на графитите е далеч по-голямо от това на хората. В рамките на час и половина броят..

обновено на 31.07.24 в 09:20

Какво ще е времето през август

Прогноза за времето през август 202 4 г. ОБИЧАЙНОТО През август времето се определя най-често от антициклонална циркулация. Продължителността на слънчевото греене е само с около 15 часа по-малка от тази през месец юли. Средномесечните температури са 20-22° – за вътрешността на района, а за крайбрежието са 22-24°. На..

публикувано на 31.07.24 в 08:27

Окръжният съд във Варна става партньор в инициативата "Университет за гимназисти"

От тази учебна година Окръжният съд във Варна става партньор на „Джолис Академи - Университет за гимназисти“. Това е безплатна програма за ученици, която предоставя възможност за посещения и лекции във всички университети във Варна, за да ги ориентира в избора на висше учебно заведение, и да им даде информация за различните специалности и професии от..

публикувано на 30.07.24 в 17:51

Разработват туристическия маршрут "Черноморски път", свързващ Констанца, Варна, Бургас и Истанбул

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път". Върху идеята и нейното популяризиране..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Ден на отворените врати в център "Живот под дъгата"

Асоциация "Да съхраним жената", Комплекс за социални услуги, Център за социална рехабилитаци и интеграция на деца с увреждания/аутизъм "Живот под дъгата",  организират "Ден на отворените врати" на ул. "Петко Стайнов" 7, ет.2, крило-Б. До 16:00 ч. има свободен достъп до Центъра и разговор със специалистите. Каква е целта на тази проява?- с..

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50