Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постепенно бежанците в Кранево започват да намаляват

2
Снимка: Албена Иванова

От 80, настанените украински бежанци в хотел „Невен“, който е част от базите за ученически отдих на просветното министерство, останаха 52-ма. Местят се в други хотели – като хотел „Добруджа“ в Кранево или в почивната база в Балчик, която остава основно за бежанци, заедно с тази в Св.св. Константин и Елена. Всеки ден си тръгват, с посредничеството на доброволческите групи, по трима – четирима. Вчера 13 отпътуваха към дома, единични са тези, които заминават към трети страни – обясни управителят Мариана Костадинова.

Украинците, които тръгват, казват, че въпреки войната искат у дома, споделя още управителят на базите на ученически отдих в района на община Балчик: „Много малък процент искат в други страни – една жена отива в Полша при дъщеря си, друга – в Германия. Казват, че са привикнали с войната, макар че как можеш да привикнеш с това. Много им е мъчно. Искат да са близо до близките си“. 

Новите помещения в базата в Балчик са подготвени да поемат жените и децата, които няма къде да се върнат в Украйна. Част от тях са от краневската база, други ще дойдат от хотели в Балчик. Ще се предлага само нощувка, но е осигурено всичко нужно за приготвянето на „домашна храна“. По думите на Костадинова няма наплив от новопристигащи, последните са дошли на 15 май.

Нейното мнение е, че оставащите искат да работят, децата им да постъпят в детска градина или училище. „Почнаха да учат български, децата са най-любознателни, лесно ще се интегрират. Мъчно ми е за всеки един от тяхоткровена е Костадинова, виждайки уплахата, която отново се завръща при настанените"Аз ги успокоявам, че ще правим каквото е необходимо. Има жени, които няма къде да се върнат“ - допълва тя.

Украинците са все още несигурни в решенията си какво ще се случи с тях в близките дни.

Татяна е от Запорожие, мъжът и е там, а тя, с двете и деца на 3 и 10 години, от 14 април е в хотел „Невен“ в Кранево. Да работи по професията си – икономист, по-скоро не, смята да се върне в Украйна въпреки бомбардировките. „Искаме вкъщи. Мисля дали да се местя, вчера са ни бомбардирали, мъжът чака там. Стоим и чакаме. Тук е добре, но вкъщи е по-хубаво“ – казва тя. Чрез групите за доброволци организират пътуването с автобуси.

Анна е тук с по-малката си дъщеря, голямата оставила в Одеса. Тя е от тези, които се местят в Балчик. До седмица – две ще е решила дали да търси работа, или да се върне у дома, където препитанието и е под въпрос. Била е медицински регистратор в институт, но сега пациенти няма, респективно и заплатите вървят надолу за разлика от цените.

„Оставаме, при нас не е спокойно, боим се" - описва невеселата картина Анна.

Други успяват да са на безопасно място в България, но и да работят в Украйна, като учителката Мария, която в преди обеда на 26 май онлайн преподаваше на учениците си.

От идния месец в Кранево започва ученическото настаняване, обясни управителят Мариана Костадинова, както и по Южното Черноморие. Само за бежанци остават базите в Св.св. Константин и Елена и в Балчик.

Днес представители на Бюро по труда проучваха нагласите за работа сред украинците и отговаряха на въпроси какви са възможностите и наличните работни места. Анкетата е на четири езика – български, английски, украински и руски. Стана ясно, че се търсят работници за хотел в Кранево, за завода за захарни изделия в Балчик, както и големи търговски вериги. Хората с регулирани професии – като лекари, адвокати, учители, трудно могат да се реализират заради езиковата бариера, обясниха от трудовата борса.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:
По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ТИР удари автобус в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:23

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика. Семействата с ученици в първи и осми..

публикувано на 05.07.24 в 15:36

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 05.07.24 в 13:42

Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна...

публикувано на 05.07.24 в 10:55

Униформеното облекло остава проблем в системата на МВР

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година. С указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:35

Обсъждат ремонт за близо 3,5 млн. лева на ул. "Сирма войвода" в местността св. Никола във Варна

Да бъде въведена улична регулация на ул. "Сирма войвода" в местността Св. Никола, което предвижда и отчуждаване на части от имотите, за да се разшири пътят. Това обсъди кметът на Варна Благомир Коцев с жители на района по време на среща с тях. В Общия устройствен план от 2012 година е заложено да бъде изграден път с дължина 1400 метра.  Проектът..

публикувано на 05.07.24 в 09:52

БЧК-Варна ще раздава храни до 19 юли

До 19 юли ще продължи раздаването на хранителни продукти и хигиени материали от Втория транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщават от БЧК-Варна Пунктовете работят от 8.30 до 12.30ч. на следните адреси в град Варна: район "Вл.Варненчик" - кв. Владиславово, пазар до..

публикувано на 05.07.24 в 07:06