Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Организаторите на Фермерския пазар в Балчик: Съхраняваме автентичния български вкус

На 18 юни от 15.00 часа фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна се завръща в Балчик, в началото на крайбрежната алея, с подкрепата на Общината, съобщи Пепа Рашева – представител на организаторите от кооперация Хранкооп.
„Това е третият летен сезон, който стартираме и както предходните години, изложенията ще се състоят всяка събота, в следобедните часове. Основното ни звено участници са малки земеделски стопани, производители и занаятчии от добруджански регион, затова и изложенията ни се наричат „Вкусът на Добруджа“. Разбира се, включват се производители от Североизточна и цяла България, като свързващата и задължителна нишка е  личното производство и предлагане на чисти, натурални продукти“, сподели координаторът Пепа Рашева – председател фондация „Добруджа – история, традиции, култура“. Броят на участниците всеки път е различен. Организаторите се стремят да предложат разнообразна гама продукти. Това са млечни продукти, месни и рибни деликатеси, особено голям набор от мед и пчелни продукти, сезонни зеленчуци и плодове, студено пресовани масла, класически и плодови вина, готови сладкарски изделия от фермерски продукти, етерични масла, натурална козметика, ръчно изработена керамика и много други изделия от естествени материали. „Всичко е изработено от сръчните ръце на нашите участници. Често организираме и работилнички,  за да могат деца и възрастни да изпробват своята сръчност“ – поясни тя.
 Госпожо Рашева, отчитате ли интерес в тези две години, в които се представяте в Балчик?
Да, миналата година забелязахме, че интересът на румънските туристи нарасна и те идваха целенасочено, знаейки какво предлагаме и търсейки точно това. Иска се време, търпение и постоянство, за да направим това събитие устойчиво и смятам, че с общи усилия го постигаме.
Нетрадиционните неща, които можем да опитаме и видим?
При нас всичко е традиции. Може би позабравени,  малко осъвременени, но наши, български традиции. Нашите производители съзнателно се стремят да  ги прилагат  в работата си и точно това е ценното на фермерския пазар, че съхраняваме автентичния български вкус в различните му аспекти.
С какви трудности се сблъскват малките екопроизводители на фона на растящите цени?
По принцип пред тях винаги са стоели много препятствия, но в последните две години стана още по-трудно. Определено високите цени на електричество и горива са нещото, което ги затруднява най-много, защото това оскъпява продукцията, реализацията, а в същото време покупателната способност на населението намалява. Някои от тях са на ръба на фалит и оцеляват буквално с цената на непосилен труд.
„За чиста храна“ е девизът на малките производители, които посрещат лично своите потребители в Балчик. А каква е останалата продукция, която си купуваме?
Не бих си позволила да давам оценка за всички предлагани стоки, нека всеки сам да преценява на кого да гласува доверие. Ние редовно проверяваме със специална апаратура качеството и нормите на продукцията. Обединили сме се около идеята за чиста храна, защото вярваме, че това е единственият начин да съхраним както природата, така и здравето си. Това  всъщност е девизът, с който преди 10 години стартира дейността си екипът на кооперация Хранкооп в София и чиито идеи залегнаха при създаването на фермерските пазари в Добрич и Балчик. 
Не се ли стеснява кръгът на участниците и оскъпява продукцията за потребителя?
Кръгът винаги е бил тесен, защото това не е масово производство. То е по-скоро бутиково, ако мога така да се изразя. Ако беше стандартно и масово, нямаше да предизвиква такъв вид интерес в редовните ни посетители, нямаше да привлича вниманието на туристи и вероятно нямаше изобщо да си говорим сега с вас. За радост все по-често млади хора се заемат точно с този вид производство. Това е култура. Култура,  която ние развиваме. Към днешна дата цените на нашите фермерски пазари са дори по-ниски, сравнени с някои вериги, които са известни с промоционалната си политика. Малките производители се опитват да не завишават драстично цените, опитвайки се да влязат в положението на редовните си клиенти.
Колко по-скъпи плодове и зеленчуци купуваме това лято според вас?
След стряскащото повишаване вече забавят темпо и се изравняват с миналата година по това време.
Какви са целите ви за тази година?
Целите, които си поставихме, са както в самото начало. Да направим Фермерски пазар Балчик интересна туристическа точка за гостите на града, с което да допринесем към стратегията за туризъм на Община Балчик и в същото време да бъдат подпомагани местни производители и занаятчии, което като цяло съдейства за развитието на регионалната икономика. Искам да припомня, че за тази наша съвместна дейност, Община Балчик бе наградена през 2020г. на конференцията „Достъп до добра храна“, която се провежда под патронажа на Министерство на земеделието и храните.
Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският зоопарк призовава гражданите да дарят коледните си елхички

Общинският Зоопарк във Варна напомня за своята дългогодишна инициатива „Второ приложение на коледните и новогодишни дръвчета” и призовава гражданите, които са използвали живи дръвчета за украса да ги дарят за храна на животните. Кампанията се провежда за единадесета поредна година и е с цел да намери най-подходящото и полезно приложение на елхичките,..

публикувано на 07.01.25 в 15:22

102-годишният именик Иван Караджов: До тази възраст се стига без завист и с доброта

18 768 варненци празнуват на Ивановден, сочи справка на дирекция "Информационно и административно обслужване" към Община Варна. Името Иван носят 5743 варненци, а 2043 дами са с името Иванка. Сред празнуващите имен ден са още: с името Ивайло – 2582 души, Калоян – 1707, Ивелина – 1603, Йоана – 999, Ивелин – 776, Ваня – 750, Йоанна – 379, Ивайла – 342..

публикувано на 07.01.25 в 13:40

Росен Марков с нестандартна форма на протест

Варненският зевзек Росен Марков с поредна нестандартна форма на протест. Този път недоволството на варненеца е провокирано от връщането на 20% Данък общ доход върху хляба, както и поскъпването на тока и природния газ. Председателят на партията на българските мъже заяви, че в знак на протест ще татуира мъжкото си достойнство или казано с латинското му..

публикувано на 07.01.25 в 12:56

Добрич ще има нов пазар, започва изграждане и на индустриален парк

Кризата в управлението на централно ниво и липсата на приет Закон за държавния бюджет водят до нестабилност за общините. В това са категорични мнозина от кметовете. Минималната финансова рамка за нашата община я имаме, но докато няма приет Закон за държавния бюджет, няма как да пристъпим към каквито и да е действия. Дисбалансът идва и от факта, че..

публикувано на 07.01.25 в 08:40

До Гватемала, Панама и Хондурас

Добра година и за входящия туризъм, и за пътуванията на българите в чужбина прогнозират от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. С 20% повече са резервациите за изходящи пътувания на българите в сравнение със същия период на миналата година. През 2025 г. традиционните дестинации ще останат Гърция, Турция, Италия, но има и..

публикувано на 07.01.25 в 08:20

Ивановден – празник, свързан с дълбоката българска символика

На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, наречен още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя. Снимка В България Ивановден е един от най-тачените празници от древността до днес. Иван означава „Божия благодат”, но за българите това е името..

публикувано на 07.01.25 в 06:10

Лесна работа: В началото

Здравейте в първия понеделник от годината и в първото за 2025 година издание на рубриката "Лесна работа"! Януари е чудесен. Празникът в него се разтяга и разтяга, продължава още и още. След шампанското в полунощ идват следващи празници, имени дни, радостни поводи. Стари приятели се завръщат от далечни места, нови приятели предлагат следващи..

публикувано на 06.01.25 в 16:30