Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Организаторите на Фермерския пазар в Балчик: Съхраняваме автентичния български вкус

На 18 юни от 15.00 часа фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна се завръща в Балчик, в началото на крайбрежната алея, с подкрепата на Общината, съобщи Пепа Рашева – представител на организаторите от кооперация Хранкооп.
„Това е третият летен сезон, който стартираме и както предходните години, изложенията ще се състоят всяка събота, в следобедните часове. Основното ни звено участници са малки земеделски стопани, производители и занаятчии от добруджански регион, затова и изложенията ни се наричат „Вкусът на Добруджа“. Разбира се, включват се производители от Североизточна и цяла България, като свързващата и задължителна нишка е  личното производство и предлагане на чисти, натурални продукти“, сподели координаторът Пепа Рашева – председател фондация „Добруджа – история, традиции, култура“. Броят на участниците всеки път е различен. Организаторите се стремят да предложат разнообразна гама продукти. Това са млечни продукти, месни и рибни деликатеси, особено голям набор от мед и пчелни продукти, сезонни зеленчуци и плодове, студено пресовани масла, класически и плодови вина, готови сладкарски изделия от фермерски продукти, етерични масла, натурална козметика, ръчно изработена керамика и много други изделия от естествени материали. „Всичко е изработено от сръчните ръце на нашите участници. Често организираме и работилнички,  за да могат деца и възрастни да изпробват своята сръчност“ – поясни тя.
 Госпожо Рашева, отчитате ли интерес в тези две години, в които се представяте в Балчик?
Да, миналата година забелязахме, че интересът на румънските туристи нарасна и те идваха целенасочено, знаейки какво предлагаме и търсейки точно това. Иска се време, търпение и постоянство, за да направим това събитие устойчиво и смятам, че с общи усилия го постигаме.
Нетрадиционните неща, които можем да опитаме и видим?
При нас всичко е традиции. Може би позабравени,  малко осъвременени, но наши, български традиции. Нашите производители съзнателно се стремят да  ги прилагат  в работата си и точно това е ценното на фермерския пазар, че съхраняваме автентичния български вкус в различните му аспекти.
С какви трудности се сблъскват малките екопроизводители на фона на растящите цени?
По принцип пред тях винаги са стоели много препятствия, но в последните две години стана още по-трудно. Определено високите цени на електричество и горива са нещото, което ги затруднява най-много, защото това оскъпява продукцията, реализацията, а в същото време покупателната способност на населението намалява. Някои от тях са на ръба на фалит и оцеляват буквално с цената на непосилен труд.
„За чиста храна“ е девизът на малките производители, които посрещат лично своите потребители в Балчик. А каква е останалата продукция, която си купуваме?
Не бих си позволила да давам оценка за всички предлагани стоки, нека всеки сам да преценява на кого да гласува доверие. Ние редовно проверяваме със специална апаратура качеството и нормите на продукцията. Обединили сме се около идеята за чиста храна, защото вярваме, че това е единственият начин да съхраним както природата, така и здравето си. Това  всъщност е девизът, с който преди 10 години стартира дейността си екипът на кооперация Хранкооп в София и чиито идеи залегнаха при създаването на фермерските пазари в Добрич и Балчик. 
Не се ли стеснява кръгът на участниците и оскъпява продукцията за потребителя?
Кръгът винаги е бил тесен, защото това не е масово производство. То е по-скоро бутиково, ако мога така да се изразя. Ако беше стандартно и масово, нямаше да предизвиква такъв вид интерес в редовните ни посетители, нямаше да привлича вниманието на туристи и вероятно нямаше изобщо да си говорим сега с вас. За радост все по-често млади хора се заемат точно с този вид производство. Това е култура. Култура,  която ние развиваме. Към днешна дата цените на нашите фермерски пазари са дори по-ниски, сравнени с някои вериги, които са известни с промоционалната си политика. Малките производители се опитват да не завишават драстично цените, опитвайки се да влязат в положението на редовните си клиенти.
Колко по-скъпи плодове и зеленчуци купуваме това лято според вас?
След стряскащото повишаване вече забавят темпо и се изравняват с миналата година по това време.
Какви са целите ви за тази година?
Целите, които си поставихме, са както в самото начало. Да направим Фермерски пазар Балчик интересна туристическа точка за гостите на града, с което да допринесем към стратегията за туризъм на Община Балчик и в същото време да бъдат подпомагани местни производители и занаятчии, което като цяло съдейства за развитието на регионалната икономика. Искам да припомня, че за тази наша съвместна дейност, Община Балчик бе наградена през 2020г. на конференцията „Достъп до добра храна“, която се провежда под патронажа на Министерство на земеделието и храните.
Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от I езикова гимназия - победители в конкурса "Млад благотворител"

Проектът "Дигитална фолклорна палитра" на варненски ученици от Първа езикова гимназия спечели първото място от конкурса "Млад благотворител". Проектът цели да съхрани и популяризира богатството на българските фолклорни традиции чрез създаването на онлайн платформа. В работата си гимназистите са включили интервюта с възрастни хора, автентични музикални..

публикувано на 07.02.25 в 09:40

От днес започва изплащането на пенсиите

Изплащането на пенсиите през февруари тази година чрез пощенските станции ще започне от днес, 7 февруари, и ще завърши на 20 февруари (четвъртък). Преводите на сумите за февруарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 февруари 2025 г. На 4 февруари на всички правоимащи лица бяха..

публикувано на 07.02.25 в 07:00
Мира Димитрова и Боян Велев от Фондация

Млади учени създадоха платформата "Площад НАУКА" във Варна

Млади учени създадоха нова платформа, носеща името "Площад НАУКА". Първото  събитие на  Площад НАУКА   ще бъде   на 13 февруари, когато отбелязваме Световния ден на радиото, посветен тази година на климатичните промени. Специалисти от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна и Института по Океанология към Българската..

публикувано на 06.02.25 в 17:30

Голям кукерски празник на 22 февруари в Балчик

Голям празник предстои в Балчик на 22 февруари от 13.00 часа на централния площад. Организаторите от местния Исторически музей канят не само местните, но и жителите от региона и страната. „Защото тогава ще ни гостува спектакълът „ТЕ ИДАТ... КУКЕРИТЕ“ на НЧ “Просвета-1928”, с. Чарган, Ямбол. Кукерската група е част от фестивала “Кукерландия”,..

публикувано на 06.02.25 в 11:51

Сериозен е интересът на учени към земетресенията на о. Санторини

Учените наблюдават с повишен интерес сеизмичната активност на гръцкия о.Санторини, тъй като подобно явление нито сеизмолозите в Гърция, нито тези в България са наблюдавали досега. Това каза за радио Варна доц.Пламена Райкова, сеизмолог в Института по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Тепърва..

публикувано на 06.02.25 в 08:34
kokicheta

Днес имен ден празнуват всички, които носят в името си светлина

Православната църква почита на днешния ден паметта на св. Фотий. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол. С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и..

публикувано на 06.02.25 в 08:30

И Балчик се присъединява към кампанията "Дари книга, подари любов“

Тази година към инициативата „Дари книга, подари любов“ се присъединява и Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик, съобщават от културния център.  Осмата книгодарителска кампания в България е под наслов „Дари книга, подари любов“. Чрез нея страната ни отново е част от международните инициативи в чест на International..

публикувано на 05.02.25 в 14:26