Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Мартин Пантелеев изнася специален концерт, посветен на събора в Църногорския манастир

Световно известният музикант Маестро Мартин Пантелеев идва от Германия специално, за да изнесе солов концерт със своята цигулка за откриването на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ на 8 юли. Съборът е посветен на идеята за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие”.

На форума се очаква да пристигнат висши държавници, архиереи от Българската православна църква, хора от научните среди, експерти и представители на бизнеса.

В 17,30 часа започва соловия концерт на маестро Пантелеев в двора на Църногорския манастир. Той ще изпълни произведения от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне български класически аранжименти. Специално място в програмата има и авторската композиция на диригента „Архетип“, която е изпълнява в много страни по света.

Още от дете съм се възхищавал на невероятните събори, които се провеждат в България и ето че сега благодарение на Весела Барбукова, която е организатор на Църногорския събор в Граово сме на едни честоти и решихме да работим заедно, казва диригентът.

Този път съм с цигулката, съвсем сам, аз и цигулката. Подготвил съм много интересни аранжименти. Реших да представя една моя композиция Архетип, която за пръв път бе изпълнена с кралската филхармония, но тъй като тя не може да дойде до Граово, реших да направя този аранжимент само за солова цигулка. Това произведение се чуват много от моите любими ритми в неравноделен размер, но и много модерна пиеса, разказва Пантелеев.

Само преди дни маестрото се завърна от Валенсия заедно със съпругата си Лида Пантелеева,  на 25-тото издание на фестивала за класическа музика, където участваха по покана на тромпетиста  Висенте Кампус, който си партнират от години.


Лида и Мартин Пантелееви

Гостуването ни трябваше да бъде през 2020 година, но заради корона кризата нямаше как да се състои и се радвам, че все пак 2 години по-късно успяхме да гостуваме. Беше много вълнуващо! Аз съм свирил на този фестивал с друг ансамбъл през 2018 г. и ето сега 4 години по-късно бяхме с Лида. Изпълнихме доста произведения от Моцарт, Брамс, Чайковски, Морис Равел, доста виртуозни, красиви произведения. Публиката беше типично испанска с много душа, много сърце, много аплодисменти, което много ни радва, разказва маестро Пантелеев.

Затъжи ли се публиката след пандемията, как я усещате ?

О, да, усеща се една еуфория, бих я нарекъл, тъй като в държави като Испания, Германия, мерките за сигурност бяха наистина много, много строги. Аз трябва да кажа, че преживях един от най-трудните си периоди в живота ми на артист, нямах право да работя повече от 16 месеца. Като изключим някои мои изяви в България, аз бях като затворник. За мен лично тези концерти, които се случват от края на 2021 година са още по-голяма радост от друг път , и публиката мисля, че се научи да цени още повече нашето изкуство. Мисля, че всички трябва да си вземем поука, че в живота се случват и такива неща, неочаквано зловещи, които могат да преобърнат целия свят за броени мигове. И това наистина се усеща сега в хората, във въздуха, като че ли има едни много по-силни трептения от преди корона вируса, което е трудно да се опише с думи, но ми носи огромна радост.

Как успява един артист наистина да се съхрани за такъв дълъг период от време без да прави, това което прави по принцип?

Беше много трудно, тъй като ние живеем заради контакта с нашата публика, и когато той отсъства от нас е отрязана една главна част от нашето съществуване. И това беше наистина много, много тежко, както за мен, така и за всички мои колеги разбира се. Аз се стараех да запазя самообладание, като свирех дори повече на цигулката ми, отколкото друг път, някак си тя ми даваше опора, разбира се семейството на първо място. Научих се повече да ценя семейството си, но това че цигулката бе винаги до мен и музиката все пак също бе през цялото време с мен, това беше моето спасение и се някак си надявах дълбоко, че все някога този кошмар ще приключи. И ето че сега от края на 2021-ва отново започнаха концерти и даже смея да се похваля, че поканите са все повече и повече, тъй като има много стари концерти, които трябваше да бъдат отложени.

Маестро Мартин Пантелеев е създател и организатор на два Международни Фестивала за класическа музика в Германия. През март тази година след прекъсване се провежда Третото издание на Фестивала в град Овинген, Ето какво споделя маестрото

Премина още по-успешно от преди, хората в Германия като че ли  бяха зажаднели, усеща се. Няма да забравя, след като влязох в залата след тази драматична пауза , на репетицията присъстваха членовете на Клуба по изкуствата на Овинген и повечето започнахме да плачем, защото за пръв път прозвучаваше музика от едва ли не почти 2 години насам.

През месец септемрви ще се проведе Камерни музикални дни в Барт, който е създаден преди повече от 20 години.  Тогава концертите ще се състоят в 3 дни, а за догодина през март е планирано разширеното издание на Камерни дни, когато ще бъде отбелязан и големия юбилей на Фестивала, който беше отложен, заради корона кризата.

Чуйте повече в интервюто на Олга Добрева с Мартин Пантелеев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 30.04.24 в 18:14

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57

30 април - Международен ден на джаза

Международния ден на джаза отбелязваме на 30 април за 14 –та поредна година. Датата е определена през 2011 г. по идея на посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок и ръководството на организацията. Тази година музикалният празник ще акцентира върху културните и артистични връзки между Мароко, Европа и Африка, тъй като за домакин на..

публикувано на 30.04.24 в 07:39

Фотографи от Плевен представят най-добрите си "Светлописи" във Варна

10 плевенски фотографи ще открият обща изложба "Светлописи" в Арт салона на Радио Варна. Идеята им се заражда от среща на фотографи от по-старо поколение, които се занимават с това изкуство от 70-те години на 20 век. Темата на изложбата е свободна. Идеята е всеки да извади от собственото си портфолио работи, които го представят най-добре с акцент върху..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23