Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комитети на заинтересованите страни ще решават казуси по Натура 2000

Управлението на Натура 2000 в Бълагрия не е достатъчно добро - една част от мерките не са заложени, а други не са финансирани докрай. Затова Европейската комисия стратира наказателна процедура спрямо страната ни и беше увеличен натискът за организационни промени, които е трябвало да се случат още до 2014 г., преди настоящия програмен период 2014-2020 г. За да се преодолее тази ситуация са подготвени промени в Закона за биоразнообразието, които са внесени в Народното събрание и се очаква от следващия Парламент да ги обсъди и гласува. Това стана ясно днес на първата от предстоящата серия информационни срещи за сформирането на т.нар. комитети на заинтересованите страни, които на наваксат с нереализираните мерки. Това е една от водещите задачи - децентрализацията от МОСВ, чрез създаването по региони комитетите, в които са поканени да се включат и граждански организации и НПО и собствениците/ползватели на земи в Натура 2000. Тяхната цел ще бъде да разработят план за управление на защитените територии, в който да установят къде какво може да се прави, за да се намали натискът върху биоразнообразието, но и да се намерят форми за осъществяване на интересите на собствениците. Това коментира за Радио Варна Светлана Папукчиева от консултантската фирма "Дикон груп", наета да проведе поредицата от регионални събития за подобряване управлението на Натура 2000 в България. Първото е днес във Варна, следващото е утре в Добрич.

Това може да доведе до увеличаване на административните лица, а дори все още не знаем кои и какви експерти ще бъдат поканени. Това споделиха неформално представители на различни институции, които участат в днешната информационната среща във Варна - общини от Варнанска област, Басейнова дирекция за Черноморски район, Регионалното управление по горите, Националното горско стопанство, ВиК и др.

Важна задача на комитетите на заинтересованите страни ще бъде да се комуникират ясно целите на Натура 2000, така че да бъде постигнато съвместяване между опазването на природата и икономическото развитие на регионите. Неохоримо е да се постигне и позитивно отношение в обществото за ползите от Натура 2000, защото проучване е установило, че българите асоциитат общоевропейската мрежа от защитени зони с ограничения, забрани и дори нарушение на човешките права, отбеляза Светлана Папукчиева.

Новият подход включва и изработването на задълбителни планове за управление на защитените територии, които ще "погледнат" тези територии в голяма дълбочина и ще се изработват по региони, а не спуснати от София, обясни още Папукчиева. В момента в законодателството ни няма задължение за такъв план.  

През ноември 2021 Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България за неспазване на задълженията ѝ съгласно Директивата за местообитанията (Директива 92/43/ЕИО). България все още не е определила 194 от общо 229 територии от значение за Общността за специални защитени зони в рамките на задължителния срок; също така държавата системно и последователно не изпълнява задължението си да установи специфични за всяка територия природозащитни цели и мерки за опазване. Тези изисквания са от ключово значение за опазването на биологичното разнообразие в ЕС. 


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13

Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса..

публикувано на 30.06.24 в 11:10
Централен пазар Варна

Плодове и зеленчуци с по-високи цени през изминалата седмица

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро се повиши с 0,24 на сто.  Сред..

публикувано на 30.06.24 в 10:25

Нова цена на тока от утре. КЕВР днес решава каква да е тя

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода в сила от 1 юли. Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията...

публикувано на 30.06.24 в 10:23
Летище Бургас

Летище Бургас посреща туристи от Узбекистан

Първият полет от Узбекистан на Летище Бургас се очаква днес в ранния следобед.  Близо 150 души ще пристигнат на почивка по Южното Черноморие от Ташкент. Те ще бъдат посрещнати официално с воден салют от ръководството на летището.  На събитието ще присъства българският посланик в Узбекистан - Стояна Русинова.

публикувано на 30.06.24 в 09:15