Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов софтуер ще подпомага обработването на данните за бежанците от Украйна

Снимка: БГНЕС

В Министерството на туризма се интегрира специализирана софтуерна програма, с помощта на която драстично ще се намали времето за обработването и проверката на документите при кандидатстването по хуманитарните програми за разселени лица от Украйна.

До момента огромният обем от информация, подаден от хотелиери и институции, се обработваше ръчно. Автоматизираната проверка и обработка на предоставените от различните институции данни ще отнема вече минути вместо дни на служителите на министерството и ще подпомогне по-бързото и регулярно изплащане на забавени суми на хотелиерите.

За целта ще се използват данни от Националния туристически регистър, Единната система за туристическа информация и ще се прави засичане по служебен път с информацията в дирекциите „Миграция“ и „Гранична полиция“ при МВР, както и агенцията за бежанците и НАП.

До края на тази седмица ще бъдат финализирани плащанията за отчетните периоди за месеците юни, юли и август. До момента всички проверки ставаха ръчно от ограничен брой служители, на които работата отнемаха седмици и десетки часове. Новият софтуер ще минимизира човешкия фактор, грешките и субективизма, посочат от ведомството.


По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Храна за размисъл" гостува във Варна и разказва чрез традиционни ястия историите на бежанците у нас

Кампанията "Храна за размисъл" на Агенцията на ООН за бежанците гостува на Варна навръх празника на града.  Специалният камион, в който ястията от кампанията се приготвят на място, е във Варна през целия ден. Там той продължава да разказва историите на бежанците в България чрез универсалния език на храната. Варненци и гостите на празника на града имат..

публикувано на 15.08.24 в 14:15

Тържествена архиерейска литургия в Катедралния храм и издигане флага на Варна (СНИМКИ)

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави в словото си имениците и всички варненци с празника на града в препълнения Катедрален храм "Успение Богородично" в морската столица. "Този празник  е цялата радостна тайна на тази смърт, която се разкрива пред нас и се превръща в наша собствена радост. Н ейната смърт, както и..

публикувано на 15.08.24 в 13:15
Илиан Илиев

Илиан Илиев за званието почетен гражданин на Варна: Тази награда е за труда на всички в "Черно море"

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев е един от шестимата удостоени тази година със званието почетен гражданин на Варна. Той получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК „Черно море“ в елитното първенство...

публикувано на 15.08.24 в 12:29

Митрополит Йоан: 15 август носи огромен духовен заряд - богословски, нравствен и морален

Тържествена света архиерейска литургия в Kатедралния храм "Св. Успение Богородично " отслужи негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Свето Успение Богородично носи един огромен духовен заряд - богословски, нравствен и морален. Много е хубаво, че празникът на Варна е именно на този ден. Това подчерта за Радио Варна..

публикувано на 15.08.24 в 10:00
Синя зона, център, Варна

Безплатна синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи днес, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона". Синята зона в морската столица работи всеки ден от 9 до 20 часа, включително събота и..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Владислав Николов от "Аз вярвам и помагам": Аз съм обикновено момче, което реши да направи нещо хубаво за децата

Владислав Николов , създател на първата в България благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените и новородени бебета „Аз вярвам и помагам“, е удостоен със званието "Почетен гражданин" на Варна.  За десет години са събрани над 320 тона капачки. С парите от тях са купени 22 медицински апаратури, които са дарени на..

публикувано на 15.08.24 в 09:20

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града, се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 10:15 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 15.08.24 в 08:30