Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Необходима е по-голяма финансова независимост на общините

| обновено на 24.10.22 в 18:10

Необходима е по-голяма финансова независимост на общините, това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на тържествената сесия по случай 140-годишнината от приемането на първия закон за общините и градското управление. Тя изрази увереност, че това ще подобри работата на местната власт в услуга на обществото. Форумът се проведе в рамките на годишната среща на Националното сдружение на общините в България, с домакин курорта Албена.

Илияна Йотова отбеляза в обръщението си към присъстващите кметове и общински съветници, че трябва да се подготвят за тежка година, в която в условията на инфлация и редица кризи, те ще трябва да проведат и своята кампания за предстоящите местни избори. От Сдружението на общините раздадоха и своите традиционни награди и призоваха централната власт да бъде добър партньор на местната, за да се работи в полза на хората.

На 12 октомври 1882 година в Княжество България е приет първият Закон за общините и градското управление, който е утвърден с указ на княз Александър Първи Батенберг. Законът за първи път регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт – общинските съвети, кметовете и техните екипи.

Законът за общините и градското управление установява общината като основна административна единица в държавата. Интересното е, че в него се използва изразът „членове на общината“, а не съвременното „жители на общината“. Законът определя кмета като представител едновременно на правителствената власт и на интересите на общината. Кметът още е призван да надзирава и да се грижи, той е отговарял и за пожарните команди, за складовете, фабриките и други, които са опасни за общественото здраве, за чистотата, осветлението, строителството на нови сгради и събарянето на онези, които грозят градовете.

Като изключително трудни определи председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново ДАниел ПАнов изминалите две години, през които заради пандемията от Ковид-19 и последвалата война в Украйна местните власти не са разчитали на финансиране по европейски програми. Като допълнителна трудност той определи и липсващия диалог с предходното правителство.

Даниел Панов отново обяви, че от тази седмица започват подписването на споразуменията за приоритетните за общините проекти с МРРБ.

Като гласът на България определи представителите на местните власти вицепрезидентът Илияна Йотова, която е официален гост на тържествената сесия, който, по думите й, трябва да бъде чут от всички останали институции и от всички, които вземат решенията.

В края на днешната тържествена сесия НСОРБ раздаде и своите годишни награди на общини, институции и медии.

Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК приключват през юли работа около Терапията

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои са училищата във Варна в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48
Делян Пеевски

Делян Пеевски: ДПС ще върне втория мандат

"Няма ДПС да се разцепи. ДПС ще бъде монолитно и с Доган ще продължим да вървим напред”, заяви председателят на движението Делян Пеевски. Пред журналисти в парламента Пеевски каза, че проруските партии са изпитали прибързана радост, предаде репортер на БГНЕС. "На никого няма да позволим да цепи, да..

публикувано на 04.07.24 в 13:33
Снимката е илюстративна

Започна монтирането на камери до контейнерите за смет във Варна

Община Варна започна поетапно монтиране на преместваеми камери във връзка с затягането на контрола върху чистотата във Варна. Това съобщи заместник-кметът по сигурността Илия Коев, който контролира процеса с видеонаблюдението, съобщиха от общината.. В координационен център в общината ще се събира информацията и картината от камерите. Целта..

публикувано на 04.07.24 в 13:24