Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Класика в бъдещето" - Music M. A. G. Project с голям концерт във Варна

Над 20 музиканти на сцената, специални гости и съраунд звук очакват публиката на 6 ноември в Зала 1 на ФКЦ

Определят ги като българските Яни, Вангелис, Хаваши... Но музикантите от Music M. A. G. Project създават съвременна електронна авторска музика, която се откроява на българската музикална сцена със своята автентичност и оригиналност.

На 6 ноември от 19:00 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна предстои поредният голям аудио-визуален спектакъл на Music M. A. G. Project под надслов "Класика в бъдещето". На сцената ще се качи и камерен оркестър с диригент Георги Зайранов, а специални гости ще бъдат доайенът на българската електронна музика проф. д-р Симо Лазаров, Дамян Димов - един от най-добрите майстори на кавала, както и акордеонистът Йордан Кънев. Публиката отново ще може да се наслади на изключителния съраунд звук, обхващащ залата от всички страни, който, заедно със светлинното шоу и специалната сценография, превръща спектакъла в неповторимо преживяване.

Яница Кънева & Music M. A. G. Project - “See Me In The Silence” (live, 2020)

Създател на Music M. A. G. Project е варненският музикант Мирослав Гочев. Преди около 10 години започва да записва идеите си в своето домашно студио, а преди 5 години тези идеи прерасват в сериозен проект, който започва регулярно да се представя и на живо пред публика. Голяма заслуга за това има Яница Кънева, която, освен че е главно действащо лице на сцената, аранжира и разписва партитурите за струнния оркестър и за останалите музиканти на сцената.

Мирослав Гочев: Когато работиш със синтезатори в областта на електронната музика, на практика няма ограничения. Преди години, съвсем случайно, присъствах на един концерт, в който на живо чух съраунд звук. Останах изключително впечатлен и в резултат на това с Яница няколко пъти ходихме до Германия, за да гледаме още такива концерти. Участвахме и в различни форуми по темата, от които научихме много, за да дойде моментът, в който на родна територия си създадохме собствен екип, с който работим. И ето, че предстои за четвърти път да организираме концерт със съраунд звук.

Как определяте стила си?

Яница Кънева: Стилът ни е широкообхватен. В началото си беше чиста електронна музика. След като добавихме акустичните инструменти, започна да наподобява ню уейв. По-късно започнахме да правим по-пианистични неща, което привнесе смуут джаз звучене. Както и Мирослав спомена, в този тип инструментална електронна музика ограничения не съществуват, така че в музиката си влагаме всичко, което излиза от душата и от емоциите ни, без да се съобразяваме със стилови рамки. А освен всичко това, вплитаме и български фолклор и крайният резултат е наистина интересен.

М. Г.: И все пак в основата е чилаут звученето. Това е любимият ми стил за композиране и на тази база надграждаме, за да се стигне до цялостния завършен облик на Music M. A. G. Project.

Поглеждате ли към музикалните пазари извън България?

М. Г.: Със сигурност. Вече имаме предложение от наши приятели диджеи, чиято музика звучи в цяла Европа и които са част от сериозни лейбъли, да ремиксират наша музика. Особено са впечатлени от концертното изпълнение на "Росни ми, росни, Росице" от концерта ни през 2020 г. и скоро предстои да излезе ремикс на тази песен. А иначе за концерти извън рамките на България, имахме идея да представим музиката си на живо в Румъния и Германия, но Ковид пандемията осуети плановете ни. Разбира се, не сме се отказали от тези идеи и рано или късно ще ги осъществим.

От много години работите заедно. Успявате ли все още да се вдъхновявате един друг?

М. Г.: Яница ме вдъхновява много. Освен в Music M. A. G. Project, тя участва и в други музикални проекти, където е доста дива, и нейният начин на свирене и на себеизразяване чрез музиката няма как да не ме вдъхнови.

Я. К.: Самите концерти с Music M. A. G. Project са голямо вдъхновение за мен. Преди години, когато Мирослав ми сподели идеята си някой ден да се случи подобен концерт с наша музика, му отговорих, че е луд. Четири години и четири концерта по-късно със сигурност мога да кажа, че това е истинското вдъхновение.

Защо решихте да озаглавите предстоящия си концерт "Класика в бъдещето"?

Я. К.: Причините са няколко. Доста от нашите композиции след аранжирането им за струнен оркестър прозвучаха много класически. Тъй като аз съм ги аранжирала, всичко е писано изцяло по законите на класическата музика. Освен това, един от специалните гости на концерта е проф. д-р Симо Лазаров - той полага основите на електронната музика в България, за да можем всички ние след него да вървим по този път. Това също е препратка към миналото - пак говорим за класика, но в жанра на електронната музика. Така че името на концерта много точно описва това, което публиката ше види на 6 ноември.

М. Г.: Преди 45 години Симо Лазаров създава първото студио за електронна музика в България. Това се случва в Българското радио. А един от младежките ми спомени е една висока сцена в центъра на Варна. Когато се приближих, на нея видях един човек, а около него пушеци и страхотни електронни звуци. Това е първият и единствен път, в който съм виждал Симо Лазаров да музицира на живо. Тогава запомних неговото име, а след години имах честта и да се запозная лично с него. Оттогава поддържаме приятелски отношения и планираме да създадем нещо заедно. Все още това не се е случило, но пък го поканихме да участва на нашия предстоящ концерт - покана, която той с радост прие. Ще изпълни няколко свои композиции, в последната от които ще участваме и всички ние на сцената.

Още за специалните гости на концерта, за вдъхновението и за пътя дотук, слушайте в разговора с Яница Кънева и Мирослав Гочев в прикачения звуков файл.

Билети за концерта "Класика в бъдещето" на Music M. A. G. Project могат да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център, както и онлайн ТУК. Проектът се осъществява с подкрепата на Фонд "Култура" на Община Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров...

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13